Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martwie się....

PYTANIE DO MAM O ROZWÓJ 16-miesiecznego dziecka.

Polecane posty

Gość martwie się....

Witajcie mam kilka pytan do mam które przechodziły juz przez ten okres swojej pociechy. Mam pewne obawy i mysle czy nie wybrac sie do jakiegos specjalisty. A wiec moj synus ma 16-miesiecy pomimo codziennych cwiczen nie potrafi wskazac ani niczego mi podac o co prosze, jakby nie wiedzial co to jest. Pic samodzielnie z buteleczki nie nauczyl sie do dzis, niechce jej przechylac, wiec zakupilam mu taka ze slomka, i probuje dawac mu z kubka. Jestesmy na etapie nauki jedzenia lyzeczka, ale wychodzi koszmarnie, zamiat jest bawi sie i rozmazuje po stole. Nie mowi mama czy tata swiadomie tylko jak mu wyjdzie. Biega oczywiscie i rozrabia. Ale chodzi mi bardziej o te wczesniejsze rzeczy. Słuch ma dobry gdy usłyszy nawe szmer odwraca glowe w strone odgłosu. Jego jedyne ulubione słowo to "opa" na piłke, i "ooo" gdy zobaczy cos w telewizji. Bardzo prosze o odpowiedzi pozdrawiam

polecam zapytac o to pediatry moj dzis zaczyna 14 miesiac: tez nie reaguje na polecenia podaj przynies nawet chodź tutaj... mimo ze rozumie co sie do niego mowi i slyszy.. nie interesuja go zabawki, nie umie powiedziec jak robi kotek a jak kurka ( a corka w jego wieku potrafila) pije samodzielnie z butelki, niekapka i ze slomi ale ja z nim to cwiczylam od 4 miesiaca1 Jako 4 miesieczniak dostawal butelke do rąk i jak byl glodny to musial trzymac. ( z corka robilam to samo). a z niekapkiem tez musial sie oswoić (mala sie oswajala ponad miesiac jemu poszlo szybciej) jak mu dam lyzeczke to teraz juz ladnie je ale na poczatku tez "malowal na blacie stolka arcydziela zupą" :D (ucze go samodzielnego jedzenia odkad skonczyl 8 meisiecy) mama mówi tylko jak placze, tata jak widzi tate ale jak sie go prosi zeby powiedzial mama albo tata to sie smieje i ucieka. mysle ze dziecko sie rozwija prawidlowo a niestety wszystkie nowe umiejetnosci trzeba z dzieckiem ćwiczyc- praktyka czyni mistrza. ale tak jak napisalam jesli cie cos n9iepokoi to porozmawiaj o tym z lekarzem.