Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sprezynka

TAX CREDIT -razem czy osobno?!

Polecane posty

Gość sprezynka

Witam ! wiem ,ze ten temat juz byl kilkakrotnie .aczkolwiek moze znajdzie sie ktos kto byl w takiej samej sytuacji ,lub ktos kto moze poradzic. mianowicie kiedys pobieralam tax credit ,jednak w wyniku jakichs glupich "praw" angielskich pewnego pieknego dnia zmiejszyli mi dodatek z 200 na 40 miesiecznie do tego powiedzieli ,ze mam oddawac 100 funtow.nie wiem czemu ,ale oddalam im te pieniadze.i nie chcialam wiecej absolutnie zadnych dodatkow. teraz moj chlopak otrzymuje tax credit ,a ja spodziewam sie dzidzi .i teraz nie wiem ,czy zmienic jego tax tak zeby dodac partnera.czy lepiej zlozyc na siebie sama ,a pozniej jak wezmiemy slub to zmienic na to ,ze razem.zeby znowu nie powiedzzieli ,ze mam oddawac jakies pieniadze .:P

Gość abababababa
czesc sprezynka nie mozesz zlozyc osobno bo tutaj niewazne czy macie slub czy nie poprostu jestescie rodzina!!!jesli zlozysz na sama siebie to automatycznie bedziesz dostawac jako smaotna matka a nia nie jestes, takze jak chcesz zeby wszystko ok i zeby pozniej nie oddawac to musi on do swojego tax creditu dopisac ciebie i dziecko i co za tym idzie twoje dochody jesli pracujesz.

Gość abababababa
aha szczura juz nie ma pamietasz mnie z topiku ???? pozdrawiam

Gość sprezynka
oooo jak milo abadaba... .to fajnie ,ze nie ma zdechl czy co ? dzieki za odpowiedz. w sumie moj narzeczony dopiero zlozysz papiery i czeka na odpowiedz i pewnie caly proces juz ruszyl .ale trudno trzeba to trzeba i tak tax credit jest jednym z warunkow zeby pozniej dostac reszte dodatkow.a wiesz moze jak to mniej wiecej wychodzi tygodniowo lub m-cznie na pare .czy wielka jest roznoca.?ogolnie i tak za bardzo nie jestem za pobieraniem dodatkow zwlaszcza ,ze juz raz oddawalam ,niewiele ale jednak > pozdrawiam rowniez . :0)

jezeli jestescie razem to skladacie razem , nie wazne czy jestescie malzenstwem czy nie

Gość abababababa
tak szczur zdechl. to ile bedziecie dostwac zalezy od waszych dochodow rocznych ile mieliscie dochodu za zeszły rok??

Gość sprezynka
wlasnie moj chlopak mial tak naprawde niewiele dochodu bo od konca sierpnia 2008 do czerwaca tego roku nie bylo go w uk .byl w polsce takze nie wiem.ale zmienimy to jak najszybciej zeby nie miec zadnych problemow.co prawda nadal jestem sceptycznie nastawiona do tax credit ale zobaczymy

Gość bhy
jeśli chłopak już otrzymuje Tax Credit to niech dopisze Ciebie-chociaż nie wiem czy nie lepiej się dopisać zaraz po urodzeniu się dzidzi,bo razem możecie nie łapać sie na ten benefit-zależy od zarobków.Tax Credit jest większy jeśli masz dziecko do 1 roku życia-później się zmniejsza. tu masz linka do obliczania work i child tax credit https://www.moneyformums.co.uk/benefits/Benefitscalculator/tabid/88/Default.aspx po urodzeniu zaraz złożyć na Child Benefit i Sure Start Maternity Grant-500f tzw.becikowe (ważne,żeby złożyć do 3 miesiąca po urodzeniu dzidzi). powodzenia

musisz złożyć papiery razem z chłopakiem. Partnership czyli tworzycie parę nie mając ślubu to tak jakbyście byli małżeństwem. Normalne jeśli w związku pojawia się dziecko

Gość bhy
Health In Pregnancy Grant -to jest 190f,które należą się każdej kobiecie w ciąży po 25tg.Druk daje położna i podpisuje-ja dostałam decyzję i pieniążki po 2 tyg-no ale to zależy od szczęścia :-)

bhy mi sie nie zgadza wedlug tego kalkulatora a wedlug mojego mam tak samo jak mi wyliczyl

Miałam podobny problem z tym kalkulatorem. Też mi wyszło, że się mi nie należy, kiedy powiedziałam pracodawcy, że jestem w ciąży sami obliczyli czy i ile dostanę i wyszło, że jednak się mi należy.

Gość sprezynka
dzieki dziewuszki .w sumie mi sie nie spieszy ,bo tak jak pisalam juz raz oddawalam... .takze zobaczymy.ale predzej czy pozniej musimy to zrobic .pozniej skorzystam z tego kalkulatora bo nie chce mi sie nie chce szukac papierow. mulka24 kto i co powiedzieli ,ze Ci sie nie nalezy? a o tych 190 funtach to slyszalam,znaczy sie widzialam plakat w przychodni ale tam pod spodem jest napisane cos w stylu for UK residents .zaraz otworze ten link .pozdrawiam

Gość sprezynka
to znaczy ,ze sie nalezy czy nie ? " you are not present,ordinrily resident or have a right to reside in the uk" czy ktoras to dostala?

Gość bhy
należy Ci się te 190f(należy sie każdej kobiecie w ciąży bez względu na zarobki,na dobre odżywianie)-powiedz położnej żeby dała Ci druk-tylko nie da Ci wcześniej niż 25tydz.Są to drulki ścisłego zarachowania więc nie dają tak sobie. mieszkając,pracując,odprowadzając podatki jesteś rezydentem UK. Ja obecnie jestem w 33tyg ciąży i dostałam bez problemu po 2 tyg od wysłania listu.A te 500f becikowego dostałam po tygodniu od wysłania listu-i byłam w szoku. Z tym,że ja mam już przyznane na dzieci Child benefit i CTC ,a to dużo daje jeśli chodzi o becikowe. Jeśli jest to pierwsze dziecko to lepiej o te 500f starać się zaraz po urodzeniu razem z Child Benefit ,aczkolwiek można spróbowac teraz,najwyżej wyślesz jeszcze raz,bo czasami trzeba do nich pisać parę razy-tak czytałam na forum.

Gość sprezynka
o dziekuje bardzo :))) .ja dopiero poczatki i narazie tak naprawde jeszcze nie zaprzatam sobie tym glowy.staram sie przynajmniej ;) .wlasnie jesli chodzi o becikowe to mojemu szwagrowi za pierwszym razem odrzucili i pisal jeszcze raz i dostal . bede probowac ale jeszcze mam czas .a o child benefit i ch .tax od razu po urodzeniu sie starac czy moge chwilke przed.bo w sumie chlopak slabo po angielsku mowi i tak czy inaczej wszystko bedzie na mojej glowie. a skad jestescie .co z paszportem dla dzidzi .koniecznie londyn czy juz mozna gdzie indziej ?

Gość bhy
o Child Benefit po urodzeniu,bo wysyłasz akt urodzenia,a CTC nie wiem ale chyba też. Ja należę pod Konsulat w Menchester-własnie jadę za tydzień wyrabiać sobie paszport. Na stronie Konsulatu Menchester(wpisz tak w wyszukiwarkę to Ci wyjdzie-nie ambasada) jest napisane jakie rejony należą pod ten konsulat i się umawiasz meilowo-odpisują na drugi dzień-pełna kultura.

Gość sprezynka
bhy :) wielkie dzieki .wlasnie mam godzine drogi autem do manchesteru .super .w sumie jeszcze duuzo czasu .ale dobrze wiedziec