Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karwa bede bezrobotna

Problem w pracy, maskara!!!!

Polecane posty

Dzis dowiedziałam sie ze z dniem 31.10 firma w ktorej pracuje zawiesza dzialalnośc, i chyba jestem w ciazy na 100% dopwiem sie za tydz. I mam wielki problem, gdyz zostane zwolniona i według prawa nic mi sie nie nalezy :(.

jakbym byla w ponad 3 miesiacu to moze i by mi sie cos nalezało, ale w pierwszych tygodniach to raczej nie

Gość protkowa
a do kiedy masz umowę?

umowe pierwsza miałam od 01.09.2008 roku do 28.02.2009 i nadal pracuje ale umowy drugiej nie dostałam,

Gość protkowa
Z tego co wiem-to nie jest wcale tak ,że kobieta dopiero w 3 miesiącu powinna ujawnić swoją ciążę,żeby pracodawca nie mógł jej zwolnić.Jeśli Twoja umowa kończy się w momencie kiedy będziesz w 3 miesiącu to wtedy przysługuje Ci-przedłużenie umowy do dnia rozwiązania no i macierzyński.Cholerka ale nie wiem, jak to jest z upadłością firmy.:-(

jakby w swiadectwie pracy napisac ze umowa wygasła z powodu zawieszenia działalnosci firmy to nadal nic mi sie nie bedzie nalezało?

Gość protkowa
jak to nie masz drugiej umowy?

Gość protkowa
jeśli pracujesz bez umowy-to kicha

niby umowy nie mam ale wszystkie składki sa odprowadzane itd. a jesli miałabym umowe do np. marca to co wtedy?

Idź do kadr i zapytaj o umowę. MUSISZ dostać przecież świadectwo pracy. Skoro składki są odprowadzane, to masz podstawę do złożenia wniosku w sądzie pracy. Idź do lekarza i poproś o zaświadczenie, że jesteś w ciąży i przysługują Ci specjalne warunki pracy. Na zaświadczeniu lekarz raczej nie napisze ,który to miesiąc.

jak moglas sobie pozwolic na prace bez umowy??!?? teraz ci jej nie dadza bo przeciez rozwiazuja firme, ale jesli faktycznie placili skladki (w co watpie) to masz podstawe do sadu pracy i tam sie zglos

płacili składki na 100 procent, a jakby dogadac sie i w swiadectwie byłoby napisane ze działalnosc zostaje zawieszona? Bo w takim wypadku majua prawo mnie zwolnic tu wszystko jest napisane http://www.infor.pl/prawo/artykuly/328864,zwolnienie_pracownicy_w_ciazy_w_razie_ogloszenia_upadlosci.html

wiec w takim wypadku nie moge na nic liczyc?

Biorąc pod uwagę wspomnianą powyżej przesłankę w postaci niezatrudniania pracowników, przedsiębiorca musi doprowadzić do rozwiązania dotychczasowych stosunków pracy, co w praktyce może być trudne do zrealizowania z uwagi, na niekompatybilność nowych przepisów z przepisami z zakresu prawa pracy. Ustawa o tzw. zwolnieniach grupowych nie przewiduje bowiem możliwości rozwiązania umów o pracę z pracownikami szczególnie chronionymi (m. in. kobietami w ciąży czy będących na urlopie macierzyńskim) z powodu zawieszenia działalności gospodarczej. W takim wypadku można by ewentualnie zastosować, poprzez analogię przepisy dotyczące likwidacji zakładu pracy. Jednakże wydaje się to rozwiązaniem ryzykownym, gdyż stosując w takim wypadku analogię legis pozbawia się określone kategorie pracowników ochrony prawnej bez wyraźnej podstawy ustawowej. Dopiero nowelizacja przepisów z zakresu prawa pracy, uwzględniająca instytucję zawieszenia wykonywania działalności, pozwoli na pełniejsze i w pełni bezpieczne jej zastosowanie. http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=1699 Poczytaj też to http://www.rp.pl/temat/207468.html

Jeżli będziesz miała w ręku dowód pracy i dodatkowo dostarczysz zaświadczenie o ciąży praktycznie utrudnisz lub nawet uniemożliwisz pracodawcy zawieszenie działalności. Najlepiej dogadaj się z nim.

ale to troche bez sensu jakbymmiala mu to utrudniac, a ja jeszcze nie wiem na pewno czy jestem w ciazy

zyleta1985 - idź gówniarzu na redtube jak chcesz oglądać za darmo gołe dupy. :-p

Gość mnie zwolnil prywaciaz
w 5 miesiacu :(