Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niewierząca

Czy mogę ochrzcić dziecko jeśli nie jestem katoliczką?

Polecane posty

Gość niewierząca

Na razie jeszcze oczekujemy maluszka, ale już mnie nurtuje ten problem. Otóż nie jestem katoliczką, nie mam ani chrztu ani bierzmowania, mój narzeczony jest katolikiem. Nie mamy ślubu. Chcielibyśmy ochrzcić dziecko niedługo po urodzeniu. Czy w tej sytuacji jest to możliwe? Czy ksiądz może odmówić? A jeżeli się zgodzi, to jak to będzie wyglądało, czy będę mogła wejść do Kościoła z dzieckiem na ręku? Czy raczej rodzice chrzestni? Jestem zielona w tych sprawach. Proszę o poważne odpowiedzi.

Gość niewierząca
proszę o pomoc

Gość sluchaj
mysle, ze jest to mozliwe, tak samo jak mozliwe jest zawarcie slubu koscielnego przez ateiste i katolika-po prostu ta druga osoba, ktora jest czlonkiem wspolnoty kosciola katolickiego sklada przysiege, ze bedzie wychowywac dzieci w wierze kosciola katolickiego(to jest m.in.warunkiem akceptacji takiego zwizku prze kosciol katolicki)

Gość niewierząca
a czy ja będę mogła być obecna podczas chrztu? Czy ewentualnie mam tylko stać z boku?

Gość z tego co pamietam....
Z tego co pamiętam z nauk przedmałżeńskich, jest to możliwe jak najbardziej, ważne zeby jedno z rodziców chciało ochrzcić dziecko. Ale jakie dokładnie warunki trzeba spełnić niestety nie wiem :( Z kościoła tez Cie przeciez nie wygonią, zresztą i tak chrzestni trzymają dziecko. Tylko najlepiej iśc od jakiegos tolerancyjnego księdza, bo różnie z nimi bywa ;)

Gość jak widzisz
nawet slub koscielny mozecie miec. Wiadomo, ze sa ksieza i ksieza,ale warto moze juz teraz sie zaczac dowiadywac o zyczliwego ksiedza( moze Twoj narzeczony ma jakiegos zaprzyjaznionego)zeby pozniej nie bylo stresow

Gość nie wygonią matki nie bój sie

Gość przeciez to Twoje dziecko
wiec musisz byc obecna :D

Gość a może przy okazji
i Ty przyjmiesz chrzest?

Gość ale po co
skoro jest niewierzaca to po co chrzcisz dziecko ?

Gość mozliwe ale na
zachrystii. nie przed oltarzem. na naukach dotyczacych chrzcin ksiądz opowiadal o tym. oczywiscie zalezy na jakiego księdza trafisz. jeden nie zrobi zadnego klopotu, drugi bedzie kazal wziąc sub koscielny, trzeci jeszcze cos innego wymysli

Gość niewierząca
ja wiem, ze to nic strasznego ochrzcić dziecko, ale ja w życiu do Kościoła nie chodziłam, nie mam nic wspólnego z wiarą katolicką, nie jestem jednak ani trochę przeciwna, żebyśmy ochrzcili dziecko, jemu będzie łatwiej w szkole, w życiu. Mam nadzieję, że ksiądz nie będzie miał nic przeciwko.

Gość zielony kwatuszek
Witaj, ja mialam podobna sytuacje, tyle że odwrotnie. Ja jestem wierząca a moj maż nie, nie ma żadnych sakramentów. Ślub mamy kościelny... pisaliśmy specjalna prośbe o pozwolenie na ślub osoby wierzącej z niewierzącą. Udało sie. Mamy dzieci ochrzczone - też bez problemu. Duzo zalezy od proboszcza parafii. Np mój proboszcz nie chcial nam slubu udzielic, wiec zmuszeni bylismy isc do innego kosciola. Myśle ze u Ciebie problemu nie bedzie. W koncu ksiadz powinien byc zadowolony że niewierząca osoba chce ochrzcic dziecko.:)

Gość niewierząca
ale po co--- to że ja nie zdecydowałam się na bycie katoliczkwcale nie oznacza, że muszę utrudniać życie mojemu dziecku-mnie samej było bardzo trudno przez to w szkole, w życiu. Poza tym jego ojciec jest wierzący, a on tez ma coś do powiedzenia w tej kwestii. Gdy moje dziecko będzie dość dojrzałe, będzie mogło samo decydować o swojej religii, na razie nie chcę aby przeze mnie odstawało od innych.

Gość penelopa pomponia
Witaj, na pewno możesz ochrzcić dziecko. Jestem w pdobnej sytuacji, tez jestem ateiską, z tym ze mam chrzest i komunie, narzyczony katolik. Ale nie wiem jak to dalej wygląda, czy jakies nauki sa przewidziane na tę okoliczność czy jak? Jak maleństwo sie urodzi to bede myśleć jak to ugryźć.

Gość niewierząca
ja wiem, że to głupie ale mnie Kościół przeraża. Jak będę tak wchodzić to ze ściśniętym gardłem. Czy jest jakiś konkretny czas kiedy muszę iść porozmawiać z Księdzem? Czy po prostu np. na tydzień-dwa przed planowanym chrztem?

Gość niewierząca
Czy chrzest się odbywa w czasie mszy świętej? np niedzielnej? czy można się ugadać na inny termin? :) Bo wiecie, tyle ludzi...i wogóle...

nikt nie udzieli ci tu zadnych inf bo co parafia to "tradycja i zwyczaje" u mnie w parafii moglam sobie wybrac kiedy chce chrzest i czy chce na mszy, po mszy, przed msza... czy chce w kosciele czy kaplicy itd... 3 ulice dalej jest parafia w ktorej są organizowane chrzty masowe w 2 niedziele miesiaca podczas mszy św o jakiejs tam godzinie... chcesz sie czegos dowiedziec to zadzwon do parafii i popytaj.

Gość bonit
Nie jestem katoliczką i z tą sektą nie chcę mieć nic wspólnego,uważam się za chrześcijanke ale nie należę do konkretnego kościoła/wyznania.Chcę się ochrzcić,jak mam to zrobić i kto udzieli mi chrztu?