Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość siallalallalalalaaaaaaaaaaaaa

ciemnienie srebra

Polecane posty

Gość siallalallalalalaaaaaaaaaaaaa

dzisiaj rano jak wstalam zauwazylam, ze cale srebro ktore mam na sobie (lancuszek z wisiorkiem i 2 pierscionki) jest czarne... od 2 dni uzywam masci (takiej robionej) na tradzik, w ktorej sklad wchodzi min. siarka czy moze to byc przyczyna takiego naglego pociemnienia srebra? gdzies slyszalam ze srebro ciemnieje na chorych ludziach, wiec poczatkowo troche sie wystraszylam, ale pozniej przypomnialam sobie o masci i zakladam ze to jej wina :/ btw. mozna jakos zabezpieczyc srebro przed tym czernieniem, bo hmm nie wyobrazam sobie ze przez nastepne pol roku (tyle mam niby uzywac masci) cala bizuteria ktora na siebie zaloze automatycznie bedzie czarna :/

Gość Shahall
Witam! Też miałem podobny problem. Z tego co się dowidziałem to zachodzi reakcja srebra z siarką, w wyniku czego srebro ciemnieje. Samemu tego nie wyczyści, jedyne co to udać się do jubilera. Pozdrawiam

Gość wydruk kosztuje
oczywiście że się wyczyści! sodą oczyszczoną. albo właśnie pasta do zębów. powiem ci - jaka jest przyczyna - utlenia się. znam też inną teorię - srebro wyciąga toksyny z organizmu i wtedy ciemnieje. jeśli stosujesz jakąś maść - tak, może być to przyczyna. chociaż ja też stosuję maść na trądzik, a mi srebro nie ciemnieje

Gość pasta do zębów
raczej nie bo może porysować srebro. Polecam udac się do jubilera i kupić szmatkę lub płyn do czyszczenia. Buteleczka kosztuje ok. 6 zł wielkości buteleczki zmywacza

Gość Shahall
Witam ponownie! Ta maść która spowodowała, że srebro mi pociemniało jest z siarką i NIE wyczyści tego sodą ani pastą do zębów. Poszedłem więc do jubilera. Wyczyścił mi i przez 1 dzień wyglądało jak nówka, ale po kilku dniach znowu pociemniało tylko w mniejszym stopniu. Mam pytanie czy są jakieś metody aby na trwałe to wyczyścić???

Gość Silverrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
Domowy sposob na czyszczenie srebra, najbardziej czarne mi wyczyscilo - wylozyc mala miseczke papierem aluminiowym, blyszczaca strona do gory, tak by zakryc cale dno, nasypac kilka lyzeczek soli kuchennej, wlozyc srebro i zalac to wszystko coca-cola. Zrobi sie ogroman piana i wydobywa sie nieciekawy zapach,ale srebro wychodzi jak nowe!!! Na bardzo sczernialej bizuterii mozna powrorzyc kilka razy. Powodzenia!!! :)

Gość Shahall
Dziękuje za odpowiedź. Idę po coca-cole :D

Gość Shahall
Witam! Dzięki Wielkie Silver za pomoc. Pomogło i to na stałe. Naprawdę polecam wszystkim, którym srebro pociemniało od siarki :D Pozdrawiam!

Gość Malwa912
Trzy lata temu kupiłam srebrny zegarek który kosztował 280 zł. Bardzo dbałam o niego nie miał kontaktu z wodą ani żadnymi kosmetykami i sztuczną biżuterią. Po roku ściemniał mi i musiałam go czyścić u srebrnika gdyż sama nie chciałam tak drogiej rzeczy zniszczyć. Po roku nie chodzenia zegarek jest strasznie ciemny. Czy można to zareklamować?