Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lady nanana

tabletki antykoncepcyjne

Polecane posty

Gość lady nanana

witam. bylam ostatnio u lekarza i zapisal mi tabletki anty Qlaira i tabletki na przyspieszenie okresu/ pierwszy raz bedę stosowac tabletki antykoncepcyjne wiec mam pytanie. Lekarz powiedzial ze mam wziac pierwsza antykoncepcyjna tabletke jak mi sie zacznie okres, a co jak mi sie zacznie o 22? to musze od razu wtedy wziac czy moge zrobic to nastepnego dnia o 18 albo 20?

Gość musisz od razu wziąć
żeby być zabezpieczoną przed ciążą, musisz wziąć od razu tabletkę np. o 22, ale następnego dnia możesz zmienić godzinę ( różnica do 4 h nie ma żadnego znaczenia, dopuszczalne jest spoźnienie do 12 h) a jak ci nie zalezy na zabezpieczeniu to możesz wziąć i drugiego dnia okresu, ale wtedy jesteś zabezpieczona dopiero po tygodniu brania

Gość lady nanana
a jezeli dostane w nocy, i zobacze to o 5 rano? a zalezy mi zeby brac je o 20, co co mam zrobic? bo jezeli wezme o 5 to minie 12 godzin do 20

Gość jeśli dostaniesz
np. w sobotę rano o 5 to możesz wziąć o 20 w sobotę.

Gość lady nanana
a to nie będzie tak jakbym wziela 2 tabletki w ciagu jednego dnia?

nie będzie ! jak zobaczysz w sobotę o 5 rano i weźmiesz w sobotę o 20 to następną bierzesz w niedzielę o 20 itd jakie dwie tabletki? nie panikuj, naprawdę godzina nie ma wiekszego znaczenia, tabletek się nie bierze o stałej godzinie, tylko o stalej porze dnia a że od 5 rano do 20 minie więcej niż 12 h, doba ma 24 h, a tabl. bierze się raz na dobę, a nie raz na 12 h pierwszą bierzesz w tej dobie co dostałaś okres, a następną w następnej dobie, ale opóźnienie nie może być większe niż 12 h, opóźnienie, a nie odstęp pomiędzy dawkami ;)

rozumiesz już ? tabletkę bierzesz mniej więcej raz na 24 h , ale możesz się spóźnić do 12 h i nadal będzie działać, czyli możesz nastepna wziąc nawet po 36h od pierwszej dokładnie przeczytaj ulotkę :)

Gość lady nanana
tak, dzieki wielkie:)