Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lenka1515

Jak pomóc rodzicom?

Polecane posty

Gość Lenka1515

Może od początku. Od jakiegoś czasu moi rodzice mają problemy finansowe, całkiem poważne. Od kilku dni codziennie słyszę dzwonek telefonu i upomnienia banków o spłaty zaległych rat. Cóż tata pracuje, miesięcznie zarabia ok 2000zł jednak mniej więcej tyle muszą płacić bankom więc na życie nie zostaje praktycznie nic. Mama nie pracuje, zastanawiałam się ostatnio jak im pomóc, widzę, że sobie nie radzą, a w domu panuje strasznie nerwowa atmosfera. Ostatnio zastanawiałam się czy może mama nie powinna iść do pracy, jednak jest już po 50 i obawiam się, że nie da sobie rady. Sama nie mogę iść jeszcze do pracy, jestem za młoda, niestety. Chciałam porozmawiać z siostrą na ten temat, mieszka osobno i ma własne dochody, uważam, że powinna pomóc im w jakiś sposób.. doradźcie mi co mogę zrobić.. jeśli jest coś takiego...

porozmawiaj z siostrą.. powinna w miare możliwości pomóc a Tobie pozostaje, nie prosić o pieniądze ;)

Gość Lenka1515
Już od dawna tego nie robię.. Wiem, że oni nie chcą bym z nią rozmawiała, a tak bardzo chciałabym im pomóc..

Gość biokolinek
Widocznie Twoi rodzice wpadli w pułapkę kredytową ,mają kilka kredytów do spłacenia i to zabiera im bardzo dużą część pieniędzy . Powinnaś zapytać rodziców czy tak jest . Jeśli tak to należy pójść do jednego z tych banków i poprosić o kredyt konsolidacyjny .Jest to taki kredyt który sumuje wszystkie kredyty razem i spłaca się tylko jedną ratę ,może być dużo niższa niż do tej pory spłacanych kilka . Tyle mogę Ci podpowiedzieć , porozmawiaj z siostrą ,może Wy się zajmiecie wyszukiwaniem banku, który udzieli rodzicom taki kredyt.

Gość namów mame by jednak
poszukała jakiejs pracy- może zamiesccie ogłoszenia ze zajmie się zdieckiem, lub osobą starszą, albo posprząt itd.na peno da rade. dziwię sie jej ze nie szuka zajęcia jakiegokolwoiek- nawet 300-400 zł to dużo....

Gość Lenka1515
Spróbuje z nimi porozmawiać, zapytam.. Chciałam mamę przekonać, ona mówi, że chce, że jeśli znajdę jej pracę to pójdzie do niej, jednak sama nie robi nic w tym kierunku. Mam 15 lat, a czuję się tym wszystkim przytłoczona, dziękuję za rady.

Gość namów mame by jednak
rozwies ogłoszenia z nr tel, popisz ogłoszenia na internecie na stronach z twoich okolic. popatrz na stronie urzędów pracy w okolicy. Jak mam nie szuka, to ty poswiec trochę czasu- daj jej kilka nr tel niech podzwoni. powodzenia.

Gość jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa789
Twoi rodzice są nieodpowiedzialni, twoja mama musi ruszyć tyłek i znaleźć pracę,bo to oni Tobie jeszcze powinni pomagać a nie ty im,nie w tym wieku