Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kuchareczkaaa

Rozmrażanie mięsa w ciepłej wodzie SZKODLIWE?

Polecane posty

Gość kuchareczkaaa

Ostatnio rozmrażałam mięso na schabowe, chciałam przyspieszyć rozmrażanie i wsadziłam rozmrożone mięso do garnka z ciepłą wodą. Była u mnie wtedy kumpela, która przestrzegła mnie, że taki sposób rozmrażanie mięsa jest szkodliwy. Powiedziała, że wówczas wydzielają się jakieś szkodliwe substancje, jednak nie potrafiła sprecyzować jakie. Czy słyszeliście coś na ten temat, żeby ten sposób rozmrażanie był szkodliwy?

Gość Lateks
olej benzyną i podpal

Gość raczej bakterie
a dym leciał?

Gość a tak poza tym
to słaba z ciebie kuchareczka

Gość w zimnej wodie to chyb w folii
zmkniete, bo inaczej wyplucze sie cały smak, juz lepiej w goracej. Najlepiej wieczorem poprzednigo dnia wstawic do lodowki.

Gość do autorki....
Z tego co wiem, to mięso powinno sie rozmrażać samoistnie, po wyjęciu z zamrażalnika . Wkłada się je do lodówki na ok. 10 h przed użyciem. Rozmarażanie w wodzie a tym bardziej ciepłej, to nie jest dobry sposób, bo na pozycji startowej jeszcze przed samym rozmrażaniem znajdują się i zaczynają się rozwijać bakterie dla których takie środowisko jest idealne do rozwoju.

Gość no bo to potem gotujesz
😭

Gość kuchareczkaaa
Gdybym miała czas na rozmrazanie w lodowce to pewnie bym tak zrobila, ale tutaj chodzilo o w miare jak najszybsze rozmrozenie... ale ze bakterie az sie tam rozmnazaja to nie wiedzialam ;|

do autorki.... -> tylko zauważ że bakterie zgina jeśli mięso będzie gotowane/smażone/pieczone itp.

Gość fflflfff
Czy wy mikrofalówek nie macie w domu? Funkcja: rozmrażanie. Polecam:)

Gość do autorki....
Do.....Levviatan Zapomniałeś/aś, że bakterie, które się namnożą w trakcie takiego rozmrażania, pozostają w naczyniu, w którym się rozmrażało mięso, na desce do krojenia, na nożu, na kranie i na rękach, którymi dotykasz wiele rzeczy podczas przygotowania posiłku, a przecież "tego" nie ugotujesz, tak jak mięso i o to w istocie chodzi, że zarazki roznosimy nieświadomie sami. Zagrożenie z tym związane, zależy dużo od świeżości i czystości, samej higieny masarskiej mięsa....i wiele mozna jeszcze rozprawiać, ale nie widzę w tym sensu.

Gość moje 5 groszy dodam
ja zawsze rozmrazam w cieplej wodzie, nie wyjmujac z worka, nastepnie worek wywalam i myje mieso!! zawsze tak robie, chocby z czystego obrzydzenia, ze ktos tam jeszcze go dotykal po rozmrozeniu mieso jest rowniez poddawane obrobce cieplnej wiec jak do jasnej cholery moze to powodowac wytwarzanie sie jakichkolwiek innych szkodliwych substancji niz KALORIE??? :)