Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama jeszcze nie pracująca

powrót mamy do pracy

Polecane posty

no tak bycie mamą jest bardzo trudne jak się okazuje. Dziękuję Wam wszystkim i czekam na więcej postów:)

nikt się już nie wypowie??

ok może potem ktoś jeszcze napisze.

Gość do przedszkola
a awaryjnie teściowa dla dziecka w tym wieku lepsze jest towarzystwo rówieśników i uczenie socjalizacji niż przesiadywanie z samymi dorosłymi sama byłam takim dzieckiem które spędzało czas wyłącznie z dorosłymi potem zawsze czułam się źle w towarzystwie rówieśników ty masz teraz dylematy i trudno rozstać się dzieckiem a powiedz mi czy lepiej będziesz czuła się z tą myślą za kolejne 3 lata gdy mała pójdzie do szkoły ? myślisz że ona będzie na to gotowa skoro teraz czas spędza tylkoz Tobą ? kiedyś i tak nastąpi ten moment że nie będziesz non stop z dzieckiem nie tylko ty będziesz miała wpływ na jej wychowanie musisz ją też przygotować do sytuacji gdy cały dzień będzie bez Ciebie, dla dziecka które do tej pory non stop było z Mamą to bardzo trudne

Gość do przedszkola
no i nie zrażaj się tym że na początku będzie ciężko to nei działa w ten sposób że Ty podejmujesz decyzję że dziecko określonego dnia ma być cały dzień z kimś innym i wszystko przebiega łatwo i sprawnie... bądź przygotowana na płacze, histerię, niespanie po nocach itp najlepiej zacznij od kilku godzin np teściowa zajmuje się dzieckiem 2-3 godzinki, potem przedłużaj ten czas nie wiem czy do tej pory mała miała dużo kontaktów z rówieśnikami możesz też poszukać przedszkola do którego córa na poczatku będzie chodziła np na pół dnia by ją stopniowo przygotowywać do rozłąki i obserwować jak sobie radzi w grupie rówieśników własnie tak zrobiła moja znajoma zapisała syna na jakieś zajęcia, miał wtedy 2,5 roku, stopniowo wydłużała czas jaki tam spędzał by go przyzwyczaić

dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Może jeszcze ktoś??