Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Karineczka24

Tarczyca, gruczolak przysadki proszę doradcie

Polecane posty

Gość Karineczka24

Witam, mam stwierdzonego gruczolaka na przysadce mózgowej. Szukam teraz przyczyny. Endokrynolog polecił zrobienie badań tarczycy tsh ft3 ft4 i prolaktyna. Prolaktynę podstawową zawsze miałam w normie ale mam stwierdzona hiperprolaktynemię czynnosciową tz. po tabletce mtc wzrasta 20 krotnie a wydaje mi się że gruczolak nie jest od tego. Zrobiłam badanie tsh wynik 1, 23 norma 0.30 - 4.0 czy w takim razie jest sens robienia ft3 i ft4 bo to dosc kosztowne badania a leczę się prywatnie. Jakie inne badania powinnam zrobić żeby poznać przyczynę gruczolaka?

Gość rób ft3 i ft4
bo to że masz tsh w normie to jeszcze nic. nie znam się na gruczolaku, ale tsh też miałam w normie, a potem się okazało, ż tarczyca jest chora :( Więc zrób te badania

Gość Karineczka24
Bo lekarz po zrobieniu usg tarczycy nic mi nie powiedział, ale stwierdził ze potrzebuje sprawdzić jak pracuje tarczyca. Kiedyś rok temu miałam te badania ale powychodziły ok. Dodam, że moje problemy ze zdrowiem zaczeły się około 2 lata temu po porodzie. Rezonans wykazał zmianę 3 mm i że nie wyklucza tworzącego się gruczolaka, endokrynolog powiedział że jest to gruczolak. Dodam iż strasznie chudne nie mam apetytu, czuję się ciągle osłabiona, mam dodatkowo stan zapalny jelit i ubytek śluzówki jakies nacieki ale chirurg stwierdził że to stan zapalny i nie wiadomo z czego. Ciągle mi zimno, mam ciągle stan podgorączkowy. Czytałam o zespole sheena i że to jest po porodzie a aj swój miałam cięzki i właśnie po nim wszystko się zaczeło...

Gość Karineczka24
A po co lekarz zlewcił mi badanie anty TPO

Gość Karineczka24
Czy jezeli wszystko w usg tarczycy byloby ok to po co lekarz chce żeby zrobic te badania i nic mi nie mowi czy usg jest ok czy też nie????

Gość Karineczka24
pomoże ktoś??

Gość sattee
musi mieć pełny obraz,usg może być np.w normie,a hormony nie.

Gość Karineczka24
Juakie badania powinnam zrobić by być pewną że czy to nie nadczynność tarczycy lub jej inna choroba?

Gość zapisz się na
scyntygrafię technetową