Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie śmiac się ze mnie

jak odbywa się badanie na toxo i wr?

Polecane posty

Powiedzcie mi prosze jak odbywa się badanie na toxo, na glukozę i na WR? Czy trzeba być na czczo? Te badania są z krwi? wymazu? Moczu? Z góry dziekuje.

Dziekuje :D

Gość rwefewf
- toxo, WR na czczo, z krwi - glukoza, też na czczo, krew jest pobierana po wypiciu roztworu glukozy w przypadku 50 mg i przed i po w przypadku 75 mg (zwykle musisz mieć własną glukozę)

O...a tego ze swoją to nie wiedziałm...rozumiem ze w aptece można nabyć?

to zalezy ... lekarze nie kiedy zalecaja glukoza( nie taka do picia) po prostu wlaboaltroium tylko pobieraja krew, chyba ze lekarz zalecil tobie test obciązenia glukoza??

Gość rwefewf
Mi lekarz powiedział że do laboratorium mam mieć swoją. Ale chodzę na NFZ. Ale ktoś gdzieś miał zapewnioną.. W każdym razie glukozę kupujesz w aptece i w takiej ilości, jaką masz zbadać, albo 50 g, albo 75 g. A wiesz jakie ma być obciążenie, jaką ilością? Dziewczyny też radzą sobie na wzajem żeby wziąć cytrynę która wciśnięta do glukozy ułatwi wypicie. Ale mi na takie fanaberie nie pozwolono w laboratorium (a robiłam dwukrotnie, raz z mniejszym, raz z większym obciążeniem). I co jeszcze. Najlepiej nawet na dwa dni przed nie jeść niczego bardzo słodkiego a już na pewno od popoułudnia poprzedniego dnia. Tak radzą nawet lekarze. W przeciwnym razie wynik może wyjść nieco zakłócony.

Gość rwefewf
Ojej... jak co to, ja cały czas piszę o badaniu wchłaniania glukozy, po obciążeniu wypitą glukozą w określonej ilości. Nawet nie przyszło mi do głowy żadne inne badanie.

Gość mylicie pojęcia
wkurza mnie jak ktoś myli podstawowe pojęcia ! badanie na poziom cukru we krwi na czczo, pobiera się krew i tyle, nie trzeba żadnej glukozy test na obciążenie glukozą to co innego ! wtedy też trzeba być na czczo i wypić glukozę, tak jak ktoś pisał, można mieć własną WR i toxo - badanie z krwi na przeciwciala, nie trzeba być na czczo, poziom przeciwciał nie zależy od posiłku

ja np. na poczatku ciazy dostalam skierowanie na glukoze, i to nie bylo zadne badania zeby wypila glukoze i mi krew pobieraja, poprostu w labolatorium pobieraja krew i tyle, dopieor teraz (21tydz) mam skierowanie na test obciazenia glukoza. dlatego zapytalam autorke na jakie badanie skierownaie dostala

Aha... no to fajnie bo ja mam na skierowaniu napisane "glukoza" i nie ma czy 50 czy 75....Super :( Zadzwonię do laboratorium w nastepnym tygodniu, może oni bedą wiedzieć :(

nie smiac sie ze mnie to czyli dostalas skierowanie na glukoze i wsio:) zadnej glukozy pic nie musisz. jezeli na skierowaniu by bylo napisane test obiciazenia glukoza to wtedy bys mogla zadzwonic to lekarza i sie spytac:)

No skoro napisał na skierownaiu "Glukoza" to pewnie o te obciązenie chodzi, bo poziom cukru to co innego....koszmar :( Jestem w 10 tygodniu, jedyne badania jakie miałam to morfologia i mocz.

Gość rwefewf
Ups, wobec tego to chyba to, o czym pisze karmelek amada. A ty tam wyżej, od mylenia podstawowych pojęć, przyswój sobie że nie wszyscy na co dzień mają do czynienia z badaniami, więc zdani są na domysły i to co wypisane na skierowaniu. No, chyba że ktoś amatorsko pasjonuje się funkcjonowaniem przychodni, ot, jak na przykład starsze, znudzone panie.

Czyli ominie mnie ta watpliwa przyjemnośc na razie (podobno ta glukoza to świństwo) i tlyko poziom cukru zmierza?

Gość rwefewf
"Jestem w 10 tygodniu, jedyne badania jakie miałam to morfologia i mocz." To się jeszcze nabadasz. :D

Gość nie chłopak
czasem zamiast cukier piszą glukoza, zdarza się, a jak masz robić test obciążenia to pisze obciążenie i podają czy 50 czy 75.

Gość rwefewf
Wydaje mi się że na razie cię ominie. Ale to rutynowe badania i chyba każda przechodzi. Ale czy świństwo? Da się wypić duszkiem bez krzywienia się. Chyba że ktoś lubi się użalać nad sobą. Dla mnie najgorszy był posmak ciepłego, słodkiego, plastykowego kubka.

nie smiac sie ze mnie lekarz sie nie pomylil:) glukoze bedziesz musiala pic dopiero ok 20 tygodnia:) dziewczyny ja teraz mam to skierowanie ....to radzicie zeby sobie wycisnac cytryne do tego roztworu??na wynik to nie bedzie mialo wplywu??

Gość mylicie pojęcia
widocznie nie wszyscy potrafią korzystać z wyszukiwarki Cukrzyca w ciąży stanowi poważnie zagrożenie dla matki i dziecka, dlatego oznaczenie poziomu glukozy w surowicy krwi jest badaniem obowiązkowym. Jeżeli choroba w rodzinie nie występowała, badanie przeprowadza się dwukrotnie - na początku pierwszego i pod koniec drugiego trymestru. Na początku ciąży glukozę oznacza się na czczo. Po 24 tygodniu, wykonuje się tzw. test obciążenia glukozą. Na badanie przychodzisz przed zjedzeniem śniadania. Najpierw pobiera się krew na czczo, potem dostajesz do wypicia wodę, w której rozpuszczono precyzyjnie odmierzoną dawkę 50 glukozy, po godzinie siedzenia ponawia się badanie. W czasie tej godziny nie można spacerować, bo wyniki będą niemiarodajne. Jeśli wyniki przekraczają normę konieczne jest powtórzenie testu z 75 gramami glukozy po 2 godzinach. Nieprawidłowy test z 75 gramami glukozy oznacza cukrzycę ciążową. Autorko, będziesz miała oznaczony zwykły poziom cukru, test na obciążenie robi się w późniejszych tygodniach ciąży.

Dziękuje. Juz wiem że to cukier i że na czczo. Dzieki :D

Gość mylicie pojęcia
wpisz sobie w googla " badania w ciąży " to zobaczysz co cię jeszcze i kiedy czeka :)