Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość laurkazbytomia

książki/filmy które odmieniły wasze życie

Polecane posty

Gość laurkazbytomia

..dały wam chęć do życia, działania, do zmian na lepsze...dawajcie tytuły:)

Gość so__shitty
zdecydowanie "My, Dzieci z Dworca ZOO" zarówno ksiązka jak i film. wszystko się zmieniło, strasznie dojrzałam.

" Mały Książe " Antoine de Saint-Exupery " O szczęściu " Władysław Tatarkiewicz " Wezwanie do miłości " Anthony de Mello " Przebudzenie " Anthony de Mello "Jnteligencja emocjonalna " Daniel Goleman " W poszukiwaniu straconego czasu " Marcel Proust " Co się wydarzyło w Madison Country Robert J. Waller " Lapidaria " Ryszard Kapuściński " Lapidarium IV, V , VI " Ryszard Kapuściński

Gość KSIAZKIIIIIIIIIIII
Malgorzaty Musierowicz :):):)

Gość takkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
Musierowicz :)

Jest bardzo dużo reportaży i powieści na faktach, które zmusiły mnie do głębszej refleksji...jak i nieraz zmian. Polecam wszystkim utwory Wojciecha Tochmana i Mariusza Szczygła - współczesne zbiory reportaży, świetne historie! Jeśli nie znacie to wejdźcie sobie na selkar.pl i wpiszcie te nazwiska, same opisy ksiazek powinny was zaciekawić:) Dodałabym jeszcze nazwisko Kapuścińskiego, ale to chyba jest znane;)

no ksiązki kapuścińskiego są świetne, może nie zmieniły mojego życia ale mam inne spojrzenie na pewne sprawy, daja sporo do myślenia teraz czytam "wywieranie wpływu na ludzi", ksiązka psychologiczna, całkiem dobra

Gość cat-cora
Na pewno Złodziejka książek Zusaka. Może Nieznośna lekkość bytu Kundery.

Gość Gracja Grecja
książki Dostojewskiego - strasznie ciężkie i mroczne, ale niesamowite! A do tego film animowany Piotra Dumały "Zbrodnia i Kara" strasznie ciężkie to wszystko i w taką pogodę nie polecam, ale piękne i ogromnie dla mnie ważne były te właśnie rzeczy :) a film Dumały widziałam w Kinie Pionier w Szczecinie: http://Pionier.notlong.com które obchodzi 100 lecie w tym roku! I na całe szczęście zachowało mało komercyjny charakter, nie jest to pieprzony multiplex gdzie idzie sama tandeta i szmira... coraz mniej takich kin :/

O! Przeczytalam jej "Przyciagnij milosc" nie dlatego, ze zamierzam znalezc faceta, lecz z ciekawosci- chcialam sie dowiedziec czegos o coachingu. Powiedziec musze, ze to dosc ciekawe zgadnienie. Polecam jeszcze Murphy'ego "Potege podswiadomosci".

Dużo słyszałam o Kunderze,ale nic jeszcze nie przeczytałam...mogłybyście polecić coś na dobry początek? Na selkar znalazłam chyba z 10 pozycji tego pisarza, nie mam pojęcia, od której zacząć? Co do Kapuścińskiego to rzeczywiście uczy patrzeć inaczej na świat. Pisze jednak o tematach odległych i trudnych, a jest wielu polskich, współczesnych reportażystów, którzy piszą o naszej Polsce i takich rzezach z nią związanych, których istnienia byście nawet nie podejrzewali...

Gość panic
co do książek, to jedną z moim ulubionych, która może nie zmieniła mojego życia, ale na pewno zmusiła do głębszego zastanowienia się nad życiem jest "Życiorysy niepoprawne" Katarzyńskiego [dostępna tylko na goneta.net], a jeżeli chodzi o filmy to "między piekłem, a niebem" dodaje optymizmu, no i Forrest Gump, chyba nie muszę mówić dlaczego ;)

Dla mnie bez wątpienia jest kilka takich książek. Przede wszystkim Alchemik , Zahir, 11 minut - Paulo Coelho, Tam gdzie spadają anioły Doroty Terakowskiej oraz Pamiętnik narkomanki Barbary Rosiek.

a jest wielu polskich, współczesnych reportażystów, którzy piszą o naszej Polsce i takich rzezach z nią związanych, których istnienia byście nawet nie podejrzewali... -->> syska87 to poleć mi coś, lubię takie ksiązki

Gość bukiet z liści mam
Książka, która dała mi dużo do myślenia... pierwsza książka, to Lucy Maud Montgomery "Błękitny Zamek" Mialam może z 15 lat, kiedy przeczytałam, a później czytałam ją na chandry. Teraz mam troszkę ponad 30-ści:) i wciąz do niej wracam. Dzięki tej książce zaczęłam uczyć się zyć bez lęku... Tak jak główna bohaterka wzięłam sobie do serca zdanie" "Strach to grzech pierworodny, niemal wszystko zło na tym świecie ma swój początek w tym, że ktoś sie czegoś boi"... Druga ukochana książka to "Ulica marzycieli" Roberta Mcliama Wilsona...

Gość dym z komina
,,Powstanie '44'' Normana Davisa - to książka która przełamała moją niechęć do książek historycznych. Nie wiedziałam, że o przeszłości można tak opowiadać. Po niej już nałogowo czytałam ten gatunek. Długo byłam pod wrażeniem ,,Gułagu''; ,,Monte Cassino''. Opowieść o najbardziej zaciętej bitwie..'';,,Katynia''; ,,Sprawy honoru. Dywizjon 303 Kościuszkowski'' oraz książek Swietłany Aleksiejewicz. Polecam.

"Poslaniec" Zusaka. Zdalam sobie sprawe, ze byle kto jest kims, jesli tylko chce byc w zyciu poslancem. Jesli ma odwage.

Gość oczywiście.................
Kamasutra :D

Gość Allie
Witam Was serdecznie:) Zapraszam na portal www.stacjakultura.pl - jeżeli macie ochotę pisać, udzielać się aktywnie w dziale filmowym albo po prostu czytać, oceniać, wygrywać nagrody, zapoznajcie się z portalem:)

do bukiet z liści mam Błękitny Zamek to również jedna z moich najukochańszych książek, pierwszy raz przeczytałam wiele lat temu, dziś mam 27, ale i tak czytam często. jeżeli tu zaglądasz.. napisz, jakie masz wydanie? bo na mojej okładce jest ilustracja - główna bohaterka odziana w zielony kapelusik i korale z koniczyny. kocham tę książkę i pomimo, ze jest mocno zużyta i sczytana, zawsze w domu stoi na półce z moimi najważniejszymi książkami (obok jest m. in. Zbrodnia i kara, Dziennik panny służącej

do bukiet z liści mam Błękitny Zamek to również jedna z moich najukochańszych książek, pierwszy raz przeczytałam wiele lat temu, dziś mam 27, ale i tak czytam często. jeżeli tu zaglądasz.. napisz, jakie masz wydanie? bo na mojej okładce jest ilustracja - główna bohaterka odziana w zielony kapelusik i korale z koniczyny. kocham tę książkę i pomimo, ze jest mocno zużyta i sczytana, zawsze w domu stoi na półce z moimi najważniejszymi książkami (obok jest m. in. Zbrodnia i kara, Dziennik panny służącej

Angielski Pacjent... czy odmienił? nie wiem.. zmienił pogląd na pewne sprawy! A to chyba prawie to samo:) a później ja zmieniam swoje życie! Choć wiele jest takich rzeczy, wiele tego co widzę i czytam zmienia życie i pogląd na nie...Ostatnio na planete widziałam program o buddyzmie, zawsze gdy widze i słyszę inną wiarę- szukam sensu we własnej, itd...

Nie tyle odmieniły zycie ale zrobiły ogromne wrażenie: UPADEK -Camus; WRÓBEL-Russell, ZLODZIEJKA KSIĄŻEK-Zusak. Na tym portalu w dziale kultura zamiwściłam jej recenzję. Ulubiony cytat jest z "Czarnego koktajlu" Carrolla: "ŚMIECH ODKURZA ZNUŻONE PÓŁKI NASZYCH DNI"

Gość ksiazki i filmy o wojnie
a takze na faktach o ludziach chorych czy kalekich - docenilam swoje szczescie

A CO CZYTACIE NA POPRAWIENIE HUMORU? Oprócz Chmielewskiej polecam Borchardta-Znaczy kapitan i Krążownik spod Somosierry, Malpas-Od siódmej rano, Mowat-Nie taki straszny wilk.