Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Estera0904

Przeciwko przesądom ciążowym !

Polecane posty

Wcześniej śmiałam się z tego jak np. pra babcia mowiła mi żebym zdjeła łańcuszek z szyi bo dziecko owinie się pępowiną . Ale późniejsze sytuacje były coraz bardziej wredne i głupie . Np. po wyjściu od fryzjera mój chlopak mnie owalił że ściełam włosy bo mamusia mu powiedziała ''ze obcinanie włosów przez matke grozi głupotą dla dziecka'' albo później zabronił mi patrzec przez wizjer bo ''dziecko będzie zezowate'' !! To jakaś paranoja !!! I najgorsze jest to że pierdzielą te bzdury z krzykiem . Tak jak by to była prawda . ;/

Gość a najsmieszniejsze jest
ze w te durne zabobony wierzą ci, ktorzy uwazają sie za przykladnych katolikow (gł. starsze kobiety)... mozna by rzec - w jednej ręce różaniec a w drugiej królicza łapka.:O:P

Gość kiedys znalazlam
w necie listę ciażowych zabobonów - nie iwedzialam czy smiac sie czy plakac nad ludzką głupotą!

Gość na poprawę humoru...
z onetu: * Jedz za dwoje - W ciąży, owszem, może sprzyjać apetyt, ale tak jak nikt nie powinien jeść "za dziadka, babcię, mamę, tatę…, etc."! Kobieta w ciąży powinna jeść rozsądnie, nie za kogoś, ale dla kogoś. * Płeć dziecka: Jak kobieta się cała w ciąży "rozrasta" (szczególnie ramiona i pupa) - będzie dziewczynka. Jak tylko brzuszek jest wielki - będzie chłopczyk (U mnie się akurat sprawdziło, wszyscy wiedzieli przed USG :) * Urosną ci stopy - Puchną na pewno, ale czy zmieniają rozmiar już na zawsze? Bzdura! A jeśli kobieta ma 12 dzieci? Nawet sobie nie wyobrażam ;) * Ale jesteś…gruba (wielka) - Upiorne komentarze. W ciąży, kochane ludziska, przybiera się na wadze…Dziwne? * Ciąża dobiegała końca. Tydzień przed porodem raptem ludzie zaczęli zauważać mój brzuch. Ustępowali miejsca w autobusie, nawet na siłę kazali siadać. Szczęśliwie urodziłam wspaniałą córeczkę, ale staroświeckie poglądy i zabobony towarzyszą mi nadal ... i chyba tak już zostanie. * Zaczęło się od czerwonej kokardki. Wciąż pytania dlaczego jej nie przyczepiłam i plucie koło wózka, żeby nie zapeszyć. Dziecko płacze - źle, nie płacze - źle…Mama nie wie, co dziecku jest, za to wiedzą wszyscy wokół. Wszystkim ludziom nie dogodzisz, choćby nie wiem co. * Przegrzewasz dziecko lub dziecku jest na pewno za zimno? (Oj, nasłuchałam się, nasłuchałam. Fakt, zaglądałam ludziom do wózków, bo już przy 30*C z 3 tygodniowym niemowlęciem nie wiedziałam czy ubieram je właściwie - w końcu to moje pierwsze dziecko. Ale żeby od razu do mnie z kazaniem?) * Twoje mleko jest za tłuste, albo za chude! Bzdura! Mleko jest dostosowane do dziecka i nie trzeba maleństwa dodatkowo przepajać. * Rajstopki szkodzą dziecku na bioderka. Tyle pokoleń nosiło rajstopki i nic. * Pierś dobra na wszystko! Jak tylko dziecko zapłacze - daj mu pierś. Po 10 razie moje dziecko już tak miało dosyć, że wrzask był nie z tej ziemi. Na szczęście nikt już mi nie mówił, że pierś jest dobra na wszystko * Dziecko musi się wypłakać! Są momenty, kiedy moje dziecko również i mnie ma dosyć. Rozumiem, wtedy zostawiam je na moment w łóżeczku aż się uspokoi, ale tylko, gdy ma mnie dosyć!) * Nie mów…na dziecko żabciu, króliczku, psiaczku, aniołku! Nic na to nie poradzę, że lubię pieszczotliwe zwroty. a to tylko niektore:P:P:P

Gość ojej wsrod jakich ludzi
wy zyjecie! Wspołczuje.

Gość Nie trzeba w to wierzyć
Ale jestem zdania że lepiej dmuchac na zimne. Jak byłam dzieciakiem coś koło 10 lat mój sąsiad dużo starszy jakieś 18 mniej więcej znęcał się nad zwierzętami i owadami też. Łapał gołębie obcinal im nogi kotom ogony- dużo tych przykładów. Słuchajcie po iluś tam latach ożenił się i żona urodziła dziecko bez stóp :(

Gość taaa nie trzeba wierzyc
ale dmuchac na zimne? przeczysz sama sobie. Ja bym celowo robila na złość tym zaboboniarskim babom:P:P:P

Gość jak to wsrod jakich
ludzi zyjemy? myslisz, że zabobony dotyczą tylko "ciemnego ludu"? zdzwilabys sie bo nawet ludzie, ktorych bys o to nie posadzala w nie wierzą.:O

Gość rosna stopy
wydłuża się nos i palce to nie jest typowe rośniecie tylko wiązadła kości stają się luźniejsze i dlatego rozmiar buta w ciąży może się zmienić i często się zmienia ale to są małe różnice.