Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marika 25

Okno 128 cm szer. dzielone czy nie?

Polecane posty

Gość Marika 25

W poniedziałek zamawiamy okna do naszego domku:) Mam dylemat z oknem w kuchni, ma 128 cm szer i 1420 cm wysokości (dane z pomiarów przedstawiciela), chciałam zrobić jedną taflę, ale troszkę się boję, że będzie to głupio wygladało.. Okna są od frontu (1 w kuchni, 1 w łazience). Co robić?

Gość Marika 25
UUps oczywiście 142 cm wysokości:o

Gość ffsdaj takie zeby pasowalo do
daj takie zeby pasowalo do reszty:) jakie masz w pozostalej czesci domu? i masz na "nowoczesno czy staro"?

Gość ffsdaj
i biale beda czy drewniane?okleina?

Gość Marika 25
Hmm okna w domku mam przeróżne, nie ma 2 takich samych oprócz tych frontowych. Sama już nie wiem. Mysłałam o jednym skrzydle i szprosie, ale te krzyże w oknach jakoś mi sie nie podobają...

Gość Marika 25
Okleina obustronny złoty dąb - czekaj, dam linka...

Gość ja bym nie dzieliła

Gość Marika 25
A może nie dzielić i dać jednak tek krzyż w kolorze okleiny? Złoty raczej nie... ale wtedy musiałabym w dzrwiach balkonowych wstawić też szprosy, w ogóle w całym domu. Ech, klops;)

Gość Marika 25
Hop hop jest tu kto?

Gość ffsdaj
domyslam sie,ze inne tylko wlasnie pytam o "dodatki"typu szprosy itp...ale skoro Ci sie nie podobaja... pewnie bedziesz miala albo na nowoczesno albo neutralnie skoro Ci nie leza:)(mi wrecz przeciwnie;)) lepiej nie bede Ci doradzac bo wiesz...widze ze inne klimaty lubimy chyba...a nie chce Ci mieszac:)i tak masz kociol w glowie,wspolczuje bo u mnie wykonczeniowka...i mam dosc wyborow:(a jeszcze kazdy radzi co innego...;)

Gość ffsdaj
a nieeeeeeee:)jak zloty dab to ok:)mzozliwe ze jednak podobne gusta mamy;) ja lubie szprosy i posiadam takowe.tylko ja mam drewno... nie mam fot...ale moje maja szprosy na gorze tylko...i dzielone sa na dwa na kazdej szybie....:(kurde!nie wiem jak to wytlumaczyc... poszukam czegos wgooglach...

Gość ffsdaj
chwila...mam linka do moich okien... to kuchnia moich znajomych,a oni sie wzorowali na moich.zaraz Ci ja wkleje...i jest tam kawaleczek takich okien...wygladaja pieeknie...moim zdaniem...ale zalezy co komu.... chwila...

Gość Marika 25
Nie, no kuchnia super... moja będzie raczej klasyczna. A co do szprosów to początkowo mi sie podobały złote, ale jak poznałam cene, to stwierdziłam, że sobie daruję.... teraz okazało się , że przy zwykłym podziale okna na 4 cześci nie wychodzi aż tak drogo... okazało się tez, że okna w trakcie budowy powiększyły się nieco na szerokosci i wysokości. W projekcie jest jedno skrzydło ze szprosem dzielącym okno na 4 równe części... Ale w projekcie to okno jest mniejsze, ponadto jest białe, i szpros jest biały, nie mam więc wyobrażenia, jak to by wyglądało w złotym dębie (dąbie?) ze złotym szprosem? To prawda, mam mętlik. A okna będą na dobrych kilka lat, nie chcę więc potem żałować... Czy ktos miał podobną sytuację?

Gość Marika 25
Dzieliś czy nie? Może jest tu na forum ktoś, kto pracuje przy oknach?

Gość Marika 25
Co do złotego dębu to już postanowione. Zarówno ja, jak i mój Man zakochaliśmy się w tym kolorze. Takie będą też drzwi i brama garażowa. Problem tylko z tym cholernym frontem. Wszak to wizytówka domu.

Gość Marika 25
jest tu jeszcze kto???

Gość fsdaj
tez mi sie podoba zloty dab,nawet w okleinie... moja siostra ma takie okna okleinowe,debowe i wygladaja super! co do zlotych szprosow...absolutnie nie moj styl... zostan wiec przy niedzieleniu i wsio! i tak bedzie pieknie,bo ten kolor sam w sobie jest cudny,cieply i robi wrazenie..zaaranzujesz ladnie to okienko kuchenne i bedzie git;)

Gość Marika 25
fsdaj a co myślisz o wąskim szprosie w kolorze okleiny? (złoty dąb). Mam wątpliwości, że okno będzie ubogo wyglądało, bo jest dość duże. Tym bardziej, że w projekcie są szprosy.

Gość blablak
Fajnie wygląda, owszem ale z praktycznością nie ma nic wspólnego. W kuchni gdzie często się wietrzy będziesz musiała wszystko zdjąć z parapetu żeby otworzyć na oścież. A tak, połóweczka jest praktyczniejsza, no i można mieć kwiatki w skrzynce za oknem, jak podlewasz to zdejmujesz jedną doniczkę a nie cały parapet na aut.

Gość blablak
Dodam tylko,że sama mam jedna taflę w kuchni , dzieloną na pół pionowym profilem grubym jak reszta ramy okiennej/zrobiliśmy tak ponieważ duża płaszczyzna nie jest trwałą na odkształcenia. Żałuję że nie zrobiłam dwuskrzydłowego, podlewanie kwiatów w skrzynkach na zewnątrz jest wykańczające. Jednocześnie szerokość okna jest zbyt mała by można było zrobić dwuskrzydłowe, bo tylko 110 cm ma cała wnęka okienna. Taki kompromis pomiędzy szeroką panoramą a trwałością...

Gość Marika 25
może ktoś jeszcze się wypowie?

Gość ffzsf
cos z nimi zrob.z jedna tafla bedzie ubogo

Gość Marika 25
Już zdecydowałam, dam dzielone. Wydaje mi się, że będzie to lepiej wyglądało.

Gość dobrze że zdecydowałaś
się podzielić, okna niedzielone sa niepraktyczne