Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mów.mi.dobrze

rzs?

Polecane posty

Gość mów.mi.dobrze

Witam, Mam 16 lat. Strasznie bola mnie stawy (kolana, nadgarstki,paliczki ostatnio także kostki) trwa to już dość długo.. nie moge ich zginać, przysiad okej ale nie moge sie podnieść sprawia mi to straszny ból, łapią mnie częste skurcze. Przy chodzeniu także odczuwam ból, o bieganiu nie mówie ( a musze na wf-ie). Są dni (ostatnio coraz częściej), że leże i chce mi się poprostu płakać patrze na moje kolano a ono jest sine a miejscami czerwone, raczej bordowe i strasznie boli (nie musze nawet ruszać).Moje dłonie nie wyglądają normalnie. Nie moge nosić pierścionków... mam takie kostki, i wiecznie sine na noc czerwone. I strasznie mi pstrykają. Kolana także i nadkarski. Boje się wizyty u lekarza... (mama uważa, że nie jest ona potrzebna, więc nie wiem kiedy się wybiore) mam dziwne uczucie..Mój tata nie żyje miał RZS (reumatoidalne zapalenie stawów) a to z tego co czytałam jest dziedziczne. Czy możliwe żebym właśnie to miała czy jestem przewrażliwiona? ; / czy może to coś innego?

Lepiej idź z tym do lekarza.Jeśli masz takie dolegliwości,to nie rozumiem Twojej mamy.Już dawno powinna z Tobą pójść do reumatologa.Ja ma rzs.Na razie bolą mnie tylko palce u rąk.Chociaż w tej chwili mam to jakoś zaleczone i dolegliwości są niewielkie,ale odczuwalne.Na początku ból był koszmarny.Wszystko robiłam niemal z płaczem.Najgorzej było rano zanim stawy się rozruszały.Palce sztywne,spuchnięte i właściwie nie do użytku.Ta choroba jest dziedziczna,miała ją moja babcia.I mam nadzieję,że nigdy nie będe w takim stanie jak ona.Na razie jest w miarę dobrze,chociaż o tej porze roku dolegliwości się nasilają.Radzę Ci abyś jak najszybciej poszła do reumatologa.Odpowiednie leczenie może spowolnic rozwój choroby.