Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

calabaza

o co chodzi w tym całym traktacie lizbońskim?

Polecane posty

Gość ja cię uświadomię
Z konfederacji UE zmienia sie w federację. Cos jak USA albo dany ZSRR.

tyle sie od kilku lat nasluchalam o tym traktacie, o odrzuceniu przez irlandie, wchodze sobie dzisiaj do internetu z zamiarem dowiedzenia sie o co w tym wszystkim chodzi i oto co znalazłam..?! tylko o takie pierdoły w tym wszystkim chodzi? -Zakłada m.in. wprowadzenie stanowiska przewodniczącego Unii Europejskiej z 2,5-roczną kadencją oraz zmniejszenie do 18 członków Komisji Europejskiej. -Do 2014 roku wszystkie unijne państwa będą miały prawo delegowania do Brukseli jednego komisarza -Polska i Hiszpania mają po 27 głosów, Niemcy, Francja, Włochy i Wielka Brytania po 29. Następna w kolejności Holandia 13. -

Gość atrakcyjna Irenka
o najwazniejszych(czytaj najgorszych) rzeczach w ogole sie nie mowi

Gość traktat zmienia dużo
Decyzje będa odtąd podejmowane głównie w Brukseli :) Zauważ że już teraz poslki Sejm w 70% przyjmuje jedynie ustawy unijne (akceptuje). Od dnia wejścia w życie traktatu to bezpośrednio w Komisji Europejskiej będa podejmowane decyzje, rola Sejmu zostanie bardzo ograniczona, staniemy się czyms w rodzju województwa... znaczenie dla gospodarki będzie takie że polski rząd straci niezależność (i tak już ograniczoną) w kreowaniu polityki podatkowej, cłach, wysokości podatków etc....zrozum Polska stanie się jak Bawaria wewnątrz RFN

wow! brzmi niezle! czyli jest nadzieja na akceptacje zwiazkow homoseksualnych? zmiane wysokości kar więziennych na większe? większe kary za korpucję? no dobrze, ale z tego co mi wiadomo polska chyba nie przykłada się nazbyt do polityki ekologicznje? czy to znaczy ze miejsca pracy dla gorników zostana zlikwidowane? kopalnie pozamykane?

Gość czerstwy Czesiu
Zmieniona konstytucja UE skutecznie ustanawia wspólny rząd europejski, lecz nie pozwala na to, by rząd ten był bezpośrednio odpowiedzialny przed parlamentami krajowymi lub Parlamentem Europejskim. Unia zostanie zatem zwolniona z obowiązku zwracania uwagi na swoich obywateli! Naszymi głosami nie będziemy mogli dokonać istotnych zmian.

no ale chwila... czy traktat lizboński może regulować takze to co znajduje sie w naszych sklepach? czy nasili się fala jedzenia zmodyfikowanego genetycznie? czy są dziedziny życia w których mimo wszystko to my decydujemy?>

Gość masz przykład z żarówkami
niby każdy wie że to głupota ale zostało wprowadzone pod przymusem i ani Tusk ani nikt nie protestował po prostu stajemy się jedym państwem, to jest proces, to będzie stopniowo budowane, ale traktat jest tu przełomem bo powołany zostaje podmiot prawa miedzynarodowego o nazwie UE, dotąd był to tylko związek niepodległych państw które powiazane były rozmaitymi umowami i miały wspólne instytucje w Brukseli czy stracimy czy zyskamy nie wie nikt ale nie zatrzymasz tego bo elity w Europie sa zadziwiająco zgodne że trzeba zaciesniac integracje. Oby tylko nie było później rrozpadu jak w byłej Jugosławi :o

hmmm własnie trzy tygodnie temu chciałam kupić zarowke do pokoju 200w. nie moglam nigdzie znalezc i nagle mnie olsnilo! cos w tv gadali o tych zarowkach, ale nie do konca wiedzialam o co sie tak burza. wiec jakie jest zalozenie zmiany? zlikwidowac 200w zarowki? bo 100w, 60w leżały w sklepie nadal ( i to nie energooszczedne)

Gość Lenny555
We wtorek 1 września w całej UE wchodzi w życie nowe rozporządzenie przewidujące stopniowe wycofywanie z rynku tradycyjnych, energochłonnych żarówek oraz halogenowych starego typu. Na pierwszy ogień idą tradycyjne wolframowe żarówki: od 1 września sklepy nie mogą już zamawiać żarówek mlecznych oraz czystych o mocy 100-watów. Mogą jednak wyprzedać posiadane zapasy. http://energetyka.wnp.pl/ue-od-wtorku-sklepy-nie-moga-zamawiac-100-watowych-zarowek,87829_1_0_0.html

no dobra, ale to akurat popieram! energooszczędna żarówka starczy na dłuzej, przyuczynia się do ochrony klimatu. Jakie niebezpieczeństwa czekają na nas po wejsiu traktatu w zycie?

Gość Gruby Franek
to będzie konstytucja nowego państwa jakim się stanie UE na wzór państw federacyjnych. każden jeden jej obywatel a więc i Polak będzie miał np. prawo oddychać [ jeżeli oczywiście przepisy nie stanowią inaczej] wejdzie podatek napoleoński , katastralny. Bruksela bedzie kierownicą Warszawa klaksonem dla Polaków

Gość Lenny555
Ja mam wrażenie że Ty w ogóle bardzo UE i Traktat popierasz :) Energooszczędne żarówki zostały wprowadzone aby koncerny Philips i Osram sobie zarobiły. Było to opisywane m.in w GW. A co do kwestii zdrowotnych: "Energooszczędne żarówki: Oszczędzają energię, niszczą zdrowie Energooszczędne żarówki są szkodliwe dla zdrowia - alarmują francuscy naukowcy. Według ekspertów, wydzielają one fale elektromagnetyczne stukrotnie przekraczające dozwolone normy. Może to zagrażać między innymi chorym z rozrusznikami serca. O szkodliwości żarówek energooszczędnych alarmują specjaliści z Francuskiego Centrum Niezależnych Badań Promieniowania Elektromagnetycznego. Zbadali oni przypadek pewnego emeryta, któremu rozrusznik źle funkcjonował ilekroć siadał koło lampki z żarówką energooszczędną. Jak wykazały badania, żarówki są szkodliwe nawet dla zdrowych ludzi, którzy znajdują się metr od nich." W necie jest multum informacji o szkoliwości tych żarówek, dają także gorszej jakości światło, ale cóż, lobbing Philipsa okazał się skuteczny

no to swietnie,.... ja w kwstiach polityki, lewych interesów między państwami jestem zielona...a chciałabym wyorbić sobie łasne zdanie na ten temat... zawsze wydawalo mi się, że zarowki energooszczedne mają same pozytywy, a tu prosze... Nie wiem czy jestem za czy przeciw unii. wolałabym by polska przyjęła polityke szwajacarii. tyle w tej kwestii

Gość Gruby Franek
same oszołomy, ksenofoby , antyeuropejczycy , nacjonaliści, homofoby i antysemici