Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jagoooodka

Co na Imieniny?

Polecane posty

Gość jagoooodka

Słuchajcie kochane :-) Do gotowania od urodzenia nie mam talentu. Mam rodzinę i jakos daję radę, ale pamiętam, że mama nie pozwalała mi gotować ani piec , bo "kiedyś się nauczysz" :-( Najgorzej jest, gdy mają przyjść goście. Robię bigos, sałatkę warzywną i z gyrosa, kupuję ciasto, wędliny, pomidory i dorzucam jajka w majonezie. I to tyle, a marzę o takim smacznym poczęstunku. Co polecacie i co serwujecie swoim gościom?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gizula888
Hehehe, jak robisz bigos to nie jesteś nogą w kuchni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jagoooodka
Taaa. Teraz robię bigos, kiedyś kapuśniak :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jagoooodka
Na przykład: Nie wiem jak się piecze kurczaka w piekarniku, ani w jakiej temperaturze trzymać wzceśniej usmażone kotlety, co by nie wystygły :-( Ach - szkoda gadać :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Burza na Warszawa
kurczaka pieke w 180-200 stopni ,zagladam przez szybke jak dochodzi,od czasu do czasu podlewam go woda lub sokiem ktory puścił.uzmazone kotlety wkladam na blache i na ok 120 stopni ,zeby tylko trzymaly cieplo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gizula888
Polecam szaszłyki, może pracochłonne ale schodzą szybciutko. Na patyczki nabijasz: boczek, pierś z kurczaka, podgotowaną marchewkę - plastry, podgotowane pieczarki - ćwiartki, paprykę różnokolorową i cebulę. Potem obtaczasz to w jajku i bułce tartej, obsmarzasz. Na koniec wkładasz do piekarnika i pieczesz ok 30 min. Smacznego. Podajesz z ketchupem lub sosem czosnkowym. Jeszcze szybciej zrobisz jaja w szynce. Jaja gotujesz na twardo - kroisz w ćwiartki. Plastry szynki smarujesz chrzanem, zawijąsz w nią jajo, związujesz szczypiorkiem i na stół jako przystawka:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tak szaszlyki na grillu sa
super na taka impreze ;) Ja uwielbiam ( i moi goscie rowniez :p) szaszlyki z jak najwiecej skladnikami. Ja nabijam na wykalaczke pieczarki, piers z kurczaka w kostke, cebula, papryka czerwona i zielona, ogorek konserwowy, ser zolty i co tam jeszcze mam, przyprawiam przyprawa do grilla i troche wegety ;) sa pyszne!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tak szaszlyki na grillu sa
tak w ogole to jestem glodna jak wilk bo wlasnie wrocilam z pracy i nie chce mi sie gotowac wiec "najadam" sie pisaniem o roznych pysznosciach :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jagooodka
Ooo dzięki za odp. :-) Zrobię jaja w szynce i może spróbuję szaszłyki, chociaż nigdy nie robiłam. A w ogóle zastanawiam się na kiedy przyszykować imprezę, bo imieniny mam w środę, a na imię Urszula :-) A może jeszcze jakieś propozyjce?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość RARKAPLUS
KUP SER ZÓLTY PAPRYKE CZERWONĄ I OGÓRECZKI KORNISZONKI. POKRÓJ WGRUBĄ KOSTKE I NABIJ NA WYKAŁACZKI. BEDZIESZ MIALA KORECZKI

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jagoooooodka
A może coś na ciepło? Gołąbków nie umiem :-(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość na ile osób
? I w jakim wieku są goście? Na ciepłą przegryzkę - suszone śliwki i morele zawijane w cieniutkie plastry boczku i pieczone w piekarniku. Łosoś w cieście francuskim - dokładnego przepisu nie znam, ale jest to proste i szybkie danie - kawał łososia, przyprawy, zawijasz w płat ciasta francuskiego, nacinasz na górze (żeby później łatwiej się kroiło), smarujesz rozbeltanym jajkiem, posypujesz czymś po wierzchu, np. tymiankiem suszonym i do pieca (grzanie od dołu). Farsz do tego można zrobić właściwie ze wszystkiego - z mięsa, warzyw. Z ciasta franc. można tez zrobić rożki z różnym nadzieniem. Do tego chrupiąca sałata, póki jeszcze warzywa są świeże i prawdziwe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Joela
Kilogram skrzydełek (moga tez byc pałki),3 torebki ryzy, 2 cebule,zalewa-1/2 l wody ,1/4 kostki margaryny,11/2 łyzki cukru,1/2 łyżeczki pieprzu,1/2 łyżeczki papryki ostrej,8 łyżek ketchupu ostrego,3 zabki czosnku,2 kostki rosołowe,Naczynie zaroodporne wysmarować masłem ,wsypać suchy ryż, połozyć pokrojoną cebulę,na wierzch skrzydełka (obciąć końcowki),zalać sosem i piec ok.godziny w 180st.W połowie pieczenia przewrocić mięso na drugą stronę .Przed podaniem posypac zieleniną .Można przygotować wcześniej i odgrzać .Jest pyszne,podzielne ,łatwe i tanie.składniki zalewy wymieszać i zagotować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to ja chyba nie doradzę
bo na imieniny zawsze tworzę własnej produkcji sałatki ;) i kupuję ze 2- 3 rodzaje ciast, jakies lody do tego i wino :) ewentualnie na szybko jakieś koreczki z sera i wędlin. Na większe imprezy zamawiam catering. Niestety nie lubię i nie mam czasu na gotowanie!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Joela
Aga-ten sos to jest właściwie ta zalewa.Wszystkie składniki mieszam i chwilkę gotuję ,potem zalewam tym surowy ryż z kurczakiem.Polecam tę potrawę .Jest pyszna i naje się nią sporo osób.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×