Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moniiiiiiik

zacieki na stalowym zlewie...

Polecane posty

Gość moniiiiiiik

czy można je jakoś usunąć???

Gość moniiiiiiik
no właśnie nie mam pojęcia, chyba z wody, bo z czego by to mogło być? Próbowałam myć mleczkiem i proszkiem do czyszczenia, ale żadnych rezultatów

jak z wody to kamień - czyli płynem -odkamieniaczem typu cilit zacieki mogą też powstać z powodu reakcji chem. metalu i środków chemicznych nie należy zalewać zlewu metalowego chemią i zostawiać na długo, tylko myc na bieżąco

Gość dsdsd
U mnie te zacieki znikają jak wytrę na sucho, ale wystarczą kropelki wody i zwnou zlew wygląda jak usyfiony. Gdybym teraz kupowala zlewozmywak, to tylko takie jakby chropowaty, z malutkimi wypustkami, przynajmniej na nim nie widać zacieków. Co tu robic, żeby na taki zwykły, błyszczący zlew zawsze ladnie błyszczał? Istnieje w ogole jakis sposob?

Gość ja mam zwykły stalowy
zlew bez wypustek i nie mam żadnych zacieków... Jedyne czym go myję to płyn do naczyń, czyli mój ulubiony Ludwik :) Żadnej innej chemii nie leję do niego. Zmywam na bieżąco i nic tam nie zalega.

nie sądzę chyba, że zamontujesz pod zlewem filtr na zasadzie osmozy odwróconej i tylko tej wody będziesz używać ale to za drogi interes

Gość fghfhg
A gdzie taki olej mozna kupic?

Gość wcale nie drogi interes
bardzo dobre filtry, renomowanych producentów - działające na zasadzie osmozy - można kupić już za ok 300 zł

A możesz mi podać jakiś namiar na taki filtr osmotyczny za 300zł? Bo ja, jakieś 10 lat temu, kupiłam taki - tyle, że kosztował ok. 3 tys a nie 300 zł

ja zawsze raz na jkis czas czyszcze domestosem - rozprowadzam go po calym zlewie - czekam 2-3 min i plucze i sie sliczny blyszczacy, zez zacikow

Gość a ja mam inny pomysł
niedrogi i babrdzo skuteczny-kwasek cytrynowy.Zadne cify,cility,domestosy czy meglio.Na nasączoną wodą gąbkę wsypuję nieco kwasku,czekam jak się troszkę rozpusci i delikatnie przecieram zlew.Zlew jest jak nowy.

Gość Po umyciu przecieram oliwka

Gość serio serio
poważnie z tym kwaskiem?

Gość costaxxx
Ja mam problem na "półce" zlewu, czyli tam gdzie stawia się np. płyn do naczyń. Każde postawienie tam płynu czy szklanki pozostawia ślad i nijak tego usunąć. Próbowałam już i domestosa, płynu do naczyń, octu, oleju i nic. Co prawda po posmarowaniu olejem tych śladów nie widać, ale zlewu używa się często i często przeciera i ślady od nowa wychodzą. Pytanie czy ktoś ma sposób na usunięcie takich śladów, bo póki co nic nie działa.

Proszkiem do czyszcEnia izo nasyp na wilgotna gabke rozetrzyj nan niej tak zeby byla piana i wyszoruj lub cillitem do wc tylko uwazaj odbarwia na czarno lub dosia do wc ale tez czaaem odbarwia

Gość gość
Przy zaciekach/osadach pomaga tez org. coca-cola. Po wymyciu zeby zlew ladnie wygladal i blyszczal,nalozyc na sucha sciereczke troszke oliwki dla niemowlat...

Gość gość
i nablyszczyc nia zlew..

Gość gość
Ja również używam oliwki dla dzieci. Co prawda trzeba to robić kilka razy w miesiącu ale działa. Słyszałam że działa też mąka. Na suchy zlew wetrzeć trochę mąki, przetrzeć. A żeby go nabłyszczyć przetrzeć zwykłym popiołem.

Gość gość
Witam ! kupiłam środek do czyszczenia kamienia W5 w lidlu i po paru minutach zostałą mi jedna czarna plama na zlewie ze stali nierdzewnej ..:( Ratujcie da się to jeszcze jakoś zmyć??

Gość gość
tez myślę, że powodem może być jakość wody. U mnie ciągle robiły się zacieki dopóki nie kupiłam odpowiedniego filtra do wody. Jeśli chcecie wypróvbowac sprawdzone produkty do dezynfekcji i zmiękczania wody, to na pewno warto spojrzeć co mają w tym sklepie http://gc2000.pl

Gość gość Anita
Agent MAx w żelu z biedronki(czerwony). Jak dla mnie idealny do brudnego zlewu (herbata,kawa). I zlew wyczyści i od razu udrożni rury wraz z syfonem.

Gość Dżenkins
albo zainwestuj w filtr uzdatniania wody i będzie po problemie. Jakiś czas temu mieliśmy podobny problem, chcieliśmy kupić zmiękczacz ale trochę przerósł nas koszt, dlatego poszliśmy w stronę filtra kuchennego (w moim wypadku RO8 Water Technic z jonizatorem, bardzo dobrze się sprawdza).