Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama malego Danielka

moj synek malo je i duzo spi

Polecane posty

Dziewczyny, od wczoraj moj Daniel strasznie duzo spi, a malo je :( Ma 2 miesiace i do tej pory tak nie bylo. Jadl normalnie tyle, ile powinien maluszek majacy jego wage, a czasem nawet wiecej (dostaje mleko modyfikowane), natomiast spal malo i bardzo czujnie (czasem nie spal nawet 3 godziny pod rzad) Od poczatku tego tygodnia za rada tesciowej zaczelam uczyc go samodzielnego zasypiania w lozeczku (bo niestety do tej pory spal glownie na rekach lub w lozku z nami, a i to mu czasem nie odpowiadalo, wiec byl bardzo marudny) i odkad maly zalapal spanie samemu w lozeczko to spi tak na okraglo: w dzien 2-3 godziny, potem godzinka czuwania i znow 2-3 godziny, natomiast w nocy polozylam go wczoraj o 20.00 i sama obudzilam go o 3.30, bo kurcze on spal w najlepsze, a mi zal bylo, ze taki maly i nie je... Nie byloby w tym nic strasznego gdyby nie to, ze on zaczal jakby przez to o wiele mniej jesc. Od wczoraj zjada prawie polowe mniej tego, co normalnie...Moja tesciowa mowi, ze wszystko ok, bo on musi "nadrobic" sen, a z jego waga (6920 gr) mozna pozwolic mu na jedzenie mniejszej ilosci przez 3- 4 dni (oczywiscie nalezy go obserwowac), ale ja mam watpliwosci...Goraczki nie ma, bo mierzylam i dzis i wczoraj, pieluszki nadal mokre, ciemiaczko nie zapaniete, wiec odwodniony nie jest, a jednak ciagle chce spac i malo jesc... Tez myslicie, ze on nadrabia zalegly sen, bo spi teraz spokojniej i pewniej i dlatego nie chce jesc tyle, ile wczesniej? Napiszcie co o tym myslicie, bo sie kurde martwie:(

Gość studentka wsz
wiesz takie dzieci maja swoja etapy - fazy nie wiem jak to wyjasnic ale moj tez mial tak jeszcze 2 ms temu spal np godzine dziennie a dzis spi 3 h ma 14 ms nie martw sie

Gość studentka wsz
wiesz co nie ma co z jedzenie gonić go bo prawie 7 kg na 2 ms to bardzo duzo... ile mial kg jak sie urodzil? moj jak mial 2 ms wazyl 5 kg i byl duzyy

Gość mama z lipca
a jak nauczyłas go samodzielnego zasypiania? Ja próbowałam ze swoim ale drze sie w niebogłosy.

Gość studentka wsz
ja tez uczylam od malego dzis zaypia o 19 sam do 7 przeczytaj jezyk niemowlat

Tak, 7 kg to duzo, ale oboje z mezem jestesmy wysocy i maly w ogole urodzil sie duzy, wazyl 4275 gr i szybko rosnie, tez na dlugosc. Nosi juz ubranka na 68 cm :) Mowisz, ze kazdy maluch ma takie swoje etapy? No mam nadzieje, ze ten moj tez tak ma, ale ja nie jestesm przyzwyczajona, ze on tak duzo spi. Do tej pory spal jak mysz pod miotla, musialam go nosic, wszystko go budzilo, a teraz tyle spi, ze nic go nie budzi nawet robotnicy przez domem,a ja w domu doslownie ma czas na wszystko lacznie z siedzeniem na kafe, bo on w kolko spi...tylko martwi mnie, ze nie je tyle, ile wczesniej, a duzo mniej.

moj ma 3 miesiace i wazy 4500 wiec twoj na dwa miesiace jest bardzo duzy.. moj akurat tyle wazy z powodu wady serduszka bo strasznie malo je od 50 do 90 ml a 90 to zjada tylko raz w nocy tak w dzien po 50-70 co 3 godziny... a w wieku dwoch meisiecy tez jak zjadl o 19 potrafil przespac do 2 -3 w nocy..dziecko wie kiedy jest glodne a skoro przybiera dobrze na wadze co w waszym przypadku tak jest to jest ok

Gość studentka wsz
to nie masz czy martwic wiesz ze moj w gole sie nie budzil na jedzenie?? spal cala noc i musialam go budzic co 5 h zeby zjadl!

mama z lipca - moj tez sie darl i to tak jakbym go obdzierala ze skory. Zaczelam w ubiegla niedziele i po godzinie jego strasznego krzyku (chodzilam do niego co 10 min, glaskalam go po glowce, dawalam buziaka i szlam dalej, choc serce mi sie krajalo na milion kawalkow),skapitulowalam. W poniedzialek rano to samo - znow godzina krzyku, ja cala mokra ze lzami w oczach znow sie poddalam, poszlismy na spacer...Wrocilismy, nakarmilam go, znow polozylam do lozeczka, 10 min sie pokrecil i zasnal...Do wczoraj rana za kazdym razem jeszcze tak 10-15 min sie krecil, a pozniej juz kompletny spokoj, oczka zamkniete i sen. Dzis rano jak sie obudzil nawet od razu nie plakal tylko gaworzyl, gruchal, ogladal sobie raczki i tak chyba z 15 min, az poczulam sie winna, ze zaniedbuje dziecko i sama wyjelam go z tego lozeczka...Normalnie jakby ktos mi synka podmienil...

Gość studentka wsz
i bardzo dobrzE:) zebys potem nie miala problemu z rocznym dzieckiem do lata do 22 to dopiero masakra

Na poczatku nie chcialam uczyc malego samodzielnego zasypiania, bo myslalam, ze jest za maly i bylo mi go zal:), a jeszcze moja mama dodala swoje 3 grosze, ze on taki malutki w ogole...:o ale jak zobaczylam u mojej kuzynki jak jej 2-letnia corka lata wlasnie do 22.00-23.00, do zeszlego tygodnia spala z nimi w lozku, bo sama nawet w lozeczku obok nie chciala (a propos teraz przeniesli ja do jej pokoiku i na zmiane raz kuzynka raz maz spia przy malej lozku cala noc na materacu, zeby ja przyzwyczaic do samodzielnego spania :o), oni zero prywatnosci, zero czasu dla siebie, a ja mimo, ze kocham mojego synka nad zycie, to jednak meza tez kocham :) i cenie sobie czas spedzony z nim, choc te pare godzin dziennie wieczorem...i jeszcze tesciowa zaczela mnie namawiac, ze powinnam zaczal uczyc malego spac samodzielnie (sama wychowala 4 dzieci :) ) to jednak doszlam do wniosku, ze sprobuje i to byl bardzo dobry pomysl. Tylko martwi mnie, ze on nie je...

Gość studentka wsz
nie je? na pewno je tylko malo:) napisz ile ml i co ile godzin:) moj tez mial okres ze na poczatku jadl 150 a potem na 90 zszedl dziecko samo reguluje sobie:)

No je, ale malo :) Dziennie zjadal tak ok. 900 ml, czasem mniej, czasem wiecej, co daje 6 razy dziennie po 150, czasem 120, a czasem 180. Wczoraj jadl tak po 110-120, a dzis w nocy 130 nad ranem 50 i miedawno znow 110...

Gość studentka wsz
900 ml ? to bardzo duzo!!! moj ma 14 ms i tyle nie je rano zjada 150 mleka potem znowu mleko , obiadek, mleko i kasza czyli mleko x3 - 150 -= 450 plus kasza ok 200 czyli lacznie 600 i cos stalego :) wazy 12 kg jest duzy :)

Gość studentka wsz
zreszta sprobuj dawac tyle ile pisze na opakowaniu mleka z tego co pamietam na 2 ms dziecko to 120 x 5,6 bo zoladek mu rozepchasz jak bedziesz tyle wlewac w niego... ostroznie niech teraz nie je tyle bo nie musi

900 to nie jest za duzo.To normalnie tyle, ile powinny jesc dzieci powyzej 6 kg. Tak jest napiane na opakowaniu mleka NAN, ktore daje. I jeszcze jedno: dziecko powinno jesc 150 ml na kazdy kg jego wagi. Tak mowia pediatrzy, wiec sama policz. Nigdy nie dalam mu wiecej, niz jest napisane na opakowaniu, a pediatra nawet powiedziala, zeby dawac mu 180 5 razy dziennie, zamast 150 6 razy, sle on nie chce, a ja nie wmuszam.

Gość studentka wsz
150 na kg?? to to moj 1,7 litra? pomysl to nie logiczne czytalas ze 100 ml jak cos i w tym sa napoje!

Naprawde 150, poszukaj w necie to tez to przeczytasz na wielu stronach. Mi tez wydawalo sie to duzo, a jednak moja pediatra potwierdzila...

Hm...100 mowicie...to dlaczego na mleku napisane jest, ze powyzej 6 kg wagi 180 ml 5 razy dziennie? Juz nic nie rozumiem... Kurcze, dzis zjadl jeszcze mniej niz wczoraj :( Nawet niech bedzie te 100 ml na 1 kg wagi, to i tak zjadl dzis za malo, bo niecale 600 ml...:(

Nie wiem czy ma to coś wspólnego z anemią ale zawsze możesz zrobic badania. Mój syn jak skończył dwa miesiące to nagle zaczą mało jeśc a dużo spac. Najpierw była radośc, nareszcie śpi w dzień dłużej niż godzinę, ale potem okazało się, że nie chce jeśc, i nie bawi się już tak chętnie. Wymusiłam na lekarce badania krwi, syn też był duży ( choc nie tak duży jak twój), więc mi mówiła, że przesadzam, że on dobrze wygląda i dużo przybiera na wadze. Okazało się że miałam rację. Miał anemię.

Gość jedna i juz
nie martw sie moja cora tez duzo je i w tym wieku jadla po ok. 120 ml. co 4 godz. a raptownie bralo ja ze okolo 3 dni jadla po 60 ml na kazdy posiłek i ciagle spala nie wiem czemu rozmawialam z lekarzem i mowil zeby pilnowac aby cos zjadla a zaaz po tym miala napady glodu to po 150 zjadala i potem znow wracala do swojej miarki

Gość jedna i juz
a i nie czepiajcie sie dziewczyny przeciez nie biega za dzieckiem z butelka i mu na sile nie wlewa potrzebuje tyle wiec tyle je co ma mu nie dawac i dziecko ma glodne plakac?

Kurcze, anemia? Hm...Mam we wtorek wizyte kontrolna, wiec zapytam o to i moze poprosze o skierowanie na badanie krwii jak sie sytuacja nie zmieni do wtorku. No wlasnie, ja mu naprawde nie wciskam, ale on od poczatku sporo jadl. W dzien urodzenia, kiedy wszystkie dzieci jeszcze maja zapas glukozy, moj plakal z glodu, bo nie mialam w piersi mleka, a on potrzebowal od razy, wiec na drugi dzien po bardzo ciezkiej nocy dostal mleko modyfikowane. Nastepnie kiedy laktacja w koncu sie pobudzila (bo chcialam karmic piersia, wiec staralam sie) to niestety, ale moje mleko mu nie wystarczalo i musial byc dokarmiany. Bezposrednio po piersi zjadal 100, a czasem nawet 120 ml, kilka razy 150 ml,a mleko mialam...Gdy nie dojadal to strasznie plakal, wiec nie moglam go glodzic:), a tu nagle taki zwrot... Mam nadzieje, ze to naprawde przejsciowy kryzys jedzeniowy i, ze sam mu przejdzie...

moja mala jak miala dwa miesiace tez nauczyla sie samodzielnego zasypiania w lozeczku i zaczela spac cala noc bez budzenia i jedzenia tez sie martwila, ze tyle godzin bez jedzenia(a potrafila 10 godz) przespac, lekarka powiedziala ze skoro odpowiednio przybywa na wadze to nie trzeba jej budzic, dzis ma 9 m-cy i od tamtego czasu przesypia cale noce, rozwija sie bardzo dobrze, i przybiera na wadze, wydaje mi sie ze poprostu taki etap, zaufaj intuicji, jesli nie widzisz niepokojacych objawow... moja babcia powtarza zawsze ze sen to zdrowie:) a jesli dziecko jest glodne to napwno nie bedzie spalo:)

Klakowska, nie za duzo tych wykrzyknikow? :o Czy tak dobrze dalej bedzie przybieral na wadze to sie okaze za jakis czas, bo jak pisalam synek od wczoraj je o wiele mniej, niz wczesniej. No zobaczymy...

jesli martwi cie to bardzo to nie czekaj do wtorku na wizyte tylko idz do lekarza z malym jutro napewno poczujesz sie pewniej i lepiej

Gość kropuszka
moja mala ma 10 dni i nie wiem ile mam jej dac mleka odciaganego z piersi?

Gość a dlaczego nie wiem
do kropuszki-dziecko jak bedzie syte po prostu juz nie bedzie chcialo wiecej :) I potem juz bedziesz mniej wiecej wiedziec ile zjada przecietnie

a ja się zgodzę, że takie małe (w sensie młode :P) niemowlę powinno wypijać ilość mleka odpowiadającą 15% masy ciała. Tylko: Twój synek jest duży, więc może sam sobie reguluje ilość pokarmu, może che się troszeczkę "odchudzić"? Nie panikuj, poczekaj do tego wtorku i go obserwuj: to nie tak, że nic nie je, po prostu je mniej. Moje też miały takie okresy, nawet chyba po 2 miesiącach, jeśli dobrze pamiętam. Co do anemii: kiedyś czytałam, że noworodki ok. 2 miesiąca właśnie przechodzą tzw. anemię fizjologiczną, ale tej informacji nie jestem pewna, może poszukaj czegoś na ten temat w wolnej chwili. I nie martw się :) 🌻