Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość możeprzyszlamama

in vitro -pomoc...

Polecane posty

Gość możeprzyszlamama

mam pytanie... czy ktos może się orietuje czy można gdzieś (Polska) satrać się o dofinansowanie in vitro... wiem ,że NFZ nie , zresztą stan prawny tego zagadnienia w Polsce jest jaki jest...i pozostawia wiele do życzenia,ale może jakaś fundacją czy stowarzyszenie lub jeszcze coś innego... staramy się z mężem od dwóch lat.Jedyną naszą szansą jest in vito i to doćć szybko przeprowadzone i trudno nam tak z dnia na dzien wykombinowac cale 12 tys zł... może ktoś pomoże i coś wie...

Gość okokookkkk
Rozumiem wszystko!Tylko jedengo NIE! Jak po 2 latach starań lekarz może mówić COŚ TAKIEGO!Zważ na to,że pary starają się o 8 lat i doczekują maleństwa!!!!!!!!!

Gość w takim więc razie
50% forum powinno zrzec się staranek i podejść od razu do in-vitro,skoro 2 lata to wyrok o bezpłodności totalnej!

Gość możeprzyszlamama
sprawa wyglada tak ,że ze mną wszystko jest ok, problem mamy z nasieniem męża. Przeszedl on różne kuracje i niereaguje na różne leki. W jego spermie są nielicze żywe i dobrze zbudowane plemniki i w sposób nauralny do zapłodnienia nie dojdzie. Generalnie nieplodność męska jest gorsza to wyleczenia , właściwie odchodzi się dzisiaj od długotrwałych terapi męzczyzn ,bo nie dają one rezultatów. Racja ludzie staraja się dłuzej niż my ,ale może mają inne problemy...

Gość Dosia30
W takiej sytuacji faktycznie raczej tylko in vitro. Ja akurat jestem po in vitro, niestety musielismy wyłożyc z własnej kieszeni, ale udało sie na szczęście-to juz 9 tydzień. Z tego co wiem to nie ma żadnego dofinansowania żadnej instytucji, przynajmniej nie słyszałam o tym. Wiem tylko jedno że klinki wykonuja takie zabiegi o połowe taniej gdy pacjentka zdecyduje sie byc dawczynia komórek jajowych. Tzn jesli zdeklarowałabys sie na to zeby podczas punkcji oddac część jajeczek to wtedy taki zabieg sponsoruje klinika, a ty płacisz tylko za leki do stymulcji. Jednak taka decyzja to tez problem natury moralnej i nie każda kobieta miałaby odwage zdecydowac sie na to. Co do kosztów in vitro to zwykle całkowity koszt łącznie z lekami to ok 10000 zł. Istnieja kredyty bankowe, jesli macie zdolnośc kredytowa to spróbujcie, niektóre kliniki wykonuja takie zabiegi z za zapłata w ratach.

Gość sulcia
a myślałaś o inseminacji to dużo niższy koszt

Gość możeprzyszlamama
inseminacja nie wchodzi w gre, bo plemniki męża są za słabe i jest ich za mało...