Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama jak mama ...

ZASÓB SŁÓW u 16-miesieczniaka!

Polecane posty

Gość mama jak mama ...

Hej mamusie jestem ciekawa czy mój maluch nie mówi za mało słów :( Ma 16-miesiecy i mówi: papa baba-bardzo czesto tata badzio tak piciu apa-piłka kokek-kotek piecie-piesek beeee-na wszystkie zwierzaki mam bede mama-rzadko dzidzi-dziecko brumbrum oko-oko dzia-dziadek Z czynnosci Potrfafi: Pokazac oko, i powiedziec oko przyniesc buteleczke piciu jesc wideczykiem i łyżeczka w miare sprawnie dac buzi-rzadko jak chce pomagac mi jak go przebieram myc prawie zabki bez pasty jak posadze go na nocnik zrobi kilka kropel siusiu nigdy sam Przyniesc piłeczke, ksiązeczke zrobic papa bazgrac po karteczce wspinac sie na wszystko co mozliwe i moze cos pominełam napewno czy to w sam raz na jego wiek??? Bo czytałam ze dzieci w jego wieku potrafia wiecej :(

Gość Kobieto na pewno tez czytałaś
że każde dziecko rozwija się indywidualnie, jedne szybciej inne wolniej ale Twoje jest na pewno w granicach normy.

to nie czytaj ze umieja wiecej i pociesz sie tym ze mój umie mniej ale ja się tym nie przejmuje bo dzieic są różne moja starsza c órka w ich wieku gadała pięknie jak najęta dodam zrozumiale ,potrafiła powiedziec sensowne pełne zdanie a mały mój???moze i dobrze ze tyle nie gada bo bym z nimi na głowe dostała ;-) nie martw sie masz mój przykład

mój ma 18 miesiecy rozumie wszystko c mu powiem mów mama baba oko nos koło,pies,kotek papa no i cos na kształt kurde ;)

Gość mama jak mama ...
aha dziękuję za odpowiedzi, tylko ze ja cały czas z nim rozmawiam, praktycznie każdą czynnośc jaka robię tłumacze mu od zwykłego obierania ziemniaków, po sprzątanie i inne rzeczy, ogladamy książeczki wkółko powtarzam mu co jest na rysunkach w sumie większosc to zwierzątka, jakie odgłosy dają, czesci ciała przychodza mu z o wiele wiekszym trudem zapamietał tylko oko. Dzis sam zdjął sobie body, oczywiscie rekawki mu sama zdjełam ale reszte zrobił sam, i pomaszerował do łazienki bo wie ze to oznacza ze idziemy sie kąpac :)