Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MissKitty109

Powiedzcie mi troche o stałym aparacie

Polecane posty

Chcę troche dowiedzieć sie o aparacie stałym.Przeżycia aparatek i ogólne.Będę miała aparat stały ale jeszcze nie wiem kiedy już niemoge sie doczekać ale troche sie boje z powodu gryzienia i jedzenia.

Gość poległam na miejscu
jakby ktos w temacie jak wyżej mógł jeszcze polecic dobrego ale niekoniecznie najdroższego ortodontę w poznaniu ;)

Gość farisss
Nosze aparat od jakiś 4 lat więc ci napisze :) Samo zakładanie aparatu nie boli. Jednak kilka godz. po założeniu już tak. Nie możesz jeść niczego normalnego, zostają tylko jakieś papki, które musisz jeść przez jakieś 3-4dni.Niestety ale nie ma szans żeby gryźć bo ból zębów jest okropny. Taki ból zazwyczaj towarzyszy ci także przy comiesięcznej wizyty u ortodonty. Zdejmowanie podobna także boli, bo muszą ci z zębów spiłować klej. Mam nadzieję, że cie nie wystraszyłam :) ja przez to przeszłam ( a w zasadzie dalej przechodzę) więc i ty dasz radę :D

Gość do farisss
bzdury piszesz bolą zęby jak zmieniany jest drut bo po jego założeniu trochę go podkręcają. po tym zęby bolą ale da sie przeżyć i normalnie jeść. ból jest przez pierwsze godziny góra 1 dzień (w tym czasie co jest zmieniony drut). zdejmowanie aparatu nie boli i po tym nie piłują zębów!!! przed założeniem i po zdjęciu aparatu robi sie piaskowanie zębów i lakierowanie

Gość ej no....
dlaczego jej piszesz ze mowi bzdury opisala sowjej doznania ,kazdy ma inny prog wytrzymalosci na bol,wiele osob mowi ze poczatki aparatu sa bolesne wiec cos w tym jest to tak jak z np.usuwaniem kamienia z zebow ,jedych bardzo boli innych nie,jesli Ciebeiu nie bolalo to masz szczescie.....

Dobra niechce żeby tu sie robiła kłótnia ale może ona myślała że sie piłuje zębyaha ale dawajcie oczywiście jeśli macie zdjęcia przed i po ja zdjęć niemam

Zależy, jaką masz wadę. Ja mam wyciągi wewnętrznoustne i to jest niefajne :p Mnie bolały separatory na dole, gdzie mam ciasno ustawione ząbki, do tego same zakładanie aparatu (a dokładniej pierścieni). Do tego mam wąskie usta, więc zakładanie lignaturek jest nieprzyjemne. Co miesiąc będziesz miała przykręcany drucik, co jest nieprzyjemne, ale czy boli? Czujesz się jak pies w kagańcu, szczególnie po zmianie drucika na grubszy.

siemka. dzis zdjełam aparat po -w maju byloby trzy lata zakladanie nie boli. ja jadlam normalnie. cale noszenie mile wspominam nie mialam zadnych problemów