Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Fannaparana

Bolące jelita

Polecane posty

Gość Fannaparana

Dwa tygodnie temu zaczęłi mi się problemy z (szeroko pojętym) brzuchem. Przy wciaganiu brzucha mnie wszystko boli, często mi sie odbija, po jedzeniu bywa mi niedobrze. Jestem na diecie, same gotowane i lekkostrawne rzeczy, zero słodyczy i tłustych potraw, zupki, ziemniaki, ryż, chude mięso, kefiry, chude jogurty. Raz skusiłam się na coś ostrego i musiałam wszystko zwrócić... Dodam, że nie pomogła ani tanina, ani probiotyki, ani silimarol (myslałam na początku, że to może wątroba zaszwankowała). Na razie mam skierowanie na badania krwi i kału, ale z lekarzem będe się widziała dopiero za tydzień (zanim zrobię badania i odbiorę, co trzeba). Póki co nic nie mógł mi powiedzieć, więc nie wiem, czy to mogą być objawy jakiegoś zatrucia, czy czego...

Gość Fannaparana
Nikt nie wie?

Gość jhko
Nie wiem, ale mam to samo. I po każdym jedzeniu boli mnie brzuch, odbija mi się z bólem, mam straszne wzdęcia, ciągle zaparcia lub biegunki, przelewanie w brzuchu i burczenie w przełyku. Lekarz twierdzi, że to zespół jelita drażliwego, dostałam leki, ale miałam jeszcze większe zaparcia, miałam tego dość i przestałam brać. Też nie jem smażonego, tylko gotowane chude mięsa i warzywa, owoce, kefiry, jogurty naturalne, słodyczy prawie wcale, często jem ryby, kasze i makarony rzadko, chleb raz na parę dni(mam po nim zgagę), dużo błonnika(otręby, płatki owsiane, musli) ziemniaków wcale nie jem, bo nie lubię.I właśnie jak zaczęłam zdrowiej się odżywiać, pojawiły się te dolegliwości, ale jak zjem coś "normalnego", jest jeszcze gorzej, mam silne bóle brzucha, robi się jak balon. Nie mam już do tego wszystkiego siły.

Gość ja wiem cos o tym
Witajcie Dziewczyny ! Ja mialam podobne problemy i rowniez w badaniach nic nie wyszlo. Mysle ze u mnie jest to zwiazane z psychika, choc nie mam zespolu jelita wrazliwego. Wystarczy stres, a mam podobne problemy. Wiadomo, ze kazdy jest inny, wiec oczywiscie porobcie badania, moze byc to celiakia i mnostwo innych chorob, najpierw sie przebadajcie. Mnie mecza wzdecia i uczucie pelnosci i przelewania w brzuchu. Co dziwne, gdy robilam sobie oczyszczanie - robilam lemon detox diet - sprawdzcie w google, to czulam sie cudownie, brzuch plaski i zero wzdec. Odkrykam ze nie slozy mi nabial w jakiejkolwiek postaci, nawet serek wiejski i jogurt, choc bardzo lubie, o mleku nie wspominajac. Czuje sie lepiej, gdy odstawilam te potray, poza tym staram sie jesc malo i nie pic gazowanych napojow. Jednak czasem nawet po szkalnce wody czuje sie pelna. Kilka razy w zyciu robilam lewatywe, ulga niesamowita, jednak ciezko mi sie przelamac do niej, wiem ze pomoglo. Mysle ze mozecie sprobowac oczyscic sie, albo lewatywa, albo preparatami do oczyszczania, oczywiscie gdy juz nic nie pomoze. Zycze duzo zdrowia i wytrwalosci. Pozdrawiam goraco !

Gość ja wiem cos o tym
Dodam jeszcze, ze bralam przez lata tabletki anty i one tez maja duzy wplyw na samopoczucie, poza tym zawieraja laktoze. Przestalam brac 4 mies temu i czuje sie lepiej. Dodam, ze mam 28 lat i prowadze zdrowy styl zycia

Gość Fannaparana
Ja też już nie mam siły, bo jest coraz gorzej! Na wieczór jelita bolą mnie już non stop, teraz nawet jak leżę, coś mnie ciągle rwie w boku. Muszę sobie odpuścić zajęcia na uczelni jutro i w piątek, bo i tak nie mogę się skoncentrować. Badania mam dopiero na piątek, a lekarza najwcześniej w przyszły czwartek (zanim wyniki przyjdą). Jem tylko niby zdrowe rzeczy, i nic się nie poprawia :(:(:(. Lekarz dziś mi nie dał nic, żeby jakoś mi ulżyło... A jak nic wyjdzie w wynikach (krew plus stolec), to już nie wiem, co zrobić, i jak się w ogóle przemęczyć do tego cholernego przyszłego tygodnia!

Gość dcdccddc
autorko, jeśli okaże się, że nie da się tego wyleczyć (ibs), to nie dramatyzuj. Ja już tak żyję 11 lat i się przyzwyczaiłam

Gość Fannaparana
Do dcdccddc: No właśnie, obawiam się, że to może być to... Pewnie, że jakoś się to pzreżyje, ale jak, caly czas wtedy jestes na diecie, i rzeczywiście nie można do końca zycia zjeść nic normalnego? Czy czasem objawy choć trochę ustępują i można normalnie chodzić?

słuchajćie mam podobnie,od jelit,żołądka dodatkowo jeszcze cały organizm mi sie rozhwiał...nudności,zawroty głowy,osłabienie,bóle głowy to tylko garstka z tego co mi dolega; takie objawy mogą dawać pasożyty,kandydoza układu pokarmowego,helicobacter pylorii i nne bardziej pospolite choroby. U siebie znowu podejrzewam lamblioze,bo kiedyś miałam stwierdzoną. Przez żołądek nie mogę normalnie funkcjonować,normalnie jeść...koszmar, czekam teraz na wizytę u gastrologa i zamierzam znowu zrobić badanie w kierunku lamblii i Wam też radzę. (tylko dobrze jest wiedzieć,że zwykłe badanie kału nie jest miarodajne,najlepiej zrobić test na antygeny lamblii z kału,a i tak nie zawsze wychodzi i trzeba powtórzyć w innych laboratoriach....)

Gość Fannaparana
Podobne objawy, co opisujesz, daje wlasnie wspomniany zespół jelita drażliwego. Ja też jestem osłabiona, a głównie dlatego, że ledwie co mogę zjeść. Mam apetyt, ale co z tego, skoro nawet po ugotowanym kurczaku niedobrze mi, odbija się, pojawiają się gazy, jelita bolą. Nie mogę się na niczym skoncentrować, a muszę się uczyć i chodzić do pracy, gdzie wymagane jest trochę ruchu (praca z dziećmi). Liczę, że badania cos wykażą...

Gość Fannaparana
Wiem, ale z drugiej strony dużo ludzi ma podobne objawy, i nie wiadomo, czym to leczyć. Ja kiedyś też miałam lamblię, z okazji niemycia rąk jako dzecko zdaje się, nie wiem, czy po tylu latach może to wrócić. I czy badania kału to wykażą. Podobno lamblie wykazuje też jeden wynik badań krwi, miałam robione trzy różne, więc zobaczymy, co na nich wyjdzie.

Gość mmaarriii
kup sobie aktivie i takie inne wynalazki w małych butelkach i ci przejdzie

Gość Fannaparana
Niestety nie wszystko da się wyleczyć aktivią. Zresztą to jakas bzdura, bo niektórzy nie mogą jeść słodkiego, a te wszystkie jogurty sa pełne cukru. Piłam dużo naturalnego i nie pomogło. Ale! Dostałam od lekarza nifuroksazyd, i po drugim dniu bardzo mi pomogło!

Gość Abba80
Ja też miałam problemy z bolącymi jelitami, ból był niesamowity i utrudniał codzienne funkcjonowanie. Okazało się, że przyczyną tego problemu było nagromadzenie w jelitach dużych ilości toksyn i substancji szkodliwie wpływających na pracę jelit. Znajoma poleciła mi http://colonpack.pl/ i on bardzo mi pomógł, bóle jelit zniknęły, ponieważ zostały one oczyszczone i teraz wszystko funkcjonuje bez zarzutu.