Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomocy1122

Acenocumarol i Tramal, ktoś się zna????

Polecane posty

Gość pomocy1122

Mam pytanie. Jakie jest ryzyko krwawienia wewnętrznego? Mam zakrzepicę, biorę acenocumarol i na bóle miesiączkowe (bardzo silne) biorę Tramal. Lekarz powiedział mi, że biorąc Acenocumarol mogę brać dwie kapsułki Tramalu dziennie. Ktoś miał podobną sytuację? Wzięłam dziś dwie, i boję się tego krwawienia mimo wszystko :( Doradźcie coś proszę...

Gość pomocy1122
50 mg :) Dzięki, że się odezwałaś :) Bo trzęsę portkami ze strachu :/

Gość sloneczko12
Tak możesz brać te dwa leki razem Tramal nie wchodzi w reakcje z Acenocumarolem,nie powoduje dodatkowego rozrzedzenia krwi. pozdrawiam:)

Gość pomocy1122
Figiel* dzięki :) 🌼 a skąd się na tym znasz?? jesteś lekarzem/ pielęgniarką? Na pewno nie wezmę więcej niż dwie kapsułki 50 dziennie, bo za bardzo się boję tego krwawienia. A w ogóle, jakie są objawy krwawienia wewnętrznego? Kiedy mam się zaniepokoić???

Gość pomocy1122
Sloneczko 🌼 Tobie też dziękuję :) Ulżyło mi!

''Krwawienie wewnętrzne, w odróżnieniu od zewnętrznego, nie jest oczywiste i nie daje spektralnych objawów. W każdym wypadku stwierdzenia symptomów wstrząsu hipowolemicznego przy braku objawów krwawienia zewnętrznego (lub nawet przy niewielkim krwawieniu zewnętrznym) należy rozważyć możliwość uszkodzeń wewnętrznych i wynikającego z nich krwawienia. Krew może ulec wynaczynieniu do jamy brzusznej, miednicy, klatki piersiowej, przestrzeni śródtkankowych w obrębie kończyn (zwłaszcza uda). Podejrzenie krwawienia wewnętrznego nasuwa deformację i znaczny obrzęk kończyn, ból w klatce piersiowej połączony z dusznością, ból brzucha (zwłaszcza po doznanym urazie) przy współistnieniu objawów wstrząsu. Ewentualne objawy krwawienia zewnętrznego są często niewielkie i zawsze współmierne do obserwowanych objawów wstrząsu. Możliwe objawy krwawienia zewnętrznego Ø deformacja tkanek: przebarwienie, tkliwość i wzmożona spoistość (twardość), np. przypominająca duży siniak; Ø uczucie duszności; Ø ból w obrębie jamy brzusznej; Ø dodatkowe objawy w przypadku krwawienia zewnętrznego – przyśpieszony oddech, tachykardia, zasinienie warg, blada i zimna skóra, nudności, wymioty, uczucie pragnienia, zaburzenia świadomości (spowolnienie akcji, senność lub pobudzenie, a nawet agresja). ''

Gość mam pytanko takie
czy ty nie masz na imię Iwona przypadkiem??? ;)

pomocy 1122 ale Ty nie masz się niepokoić :) Wszystko będzie dobrze , nie martw się na zapas :)

Gość taaa tylko tak dalej
podawajcie hipochondryczce więcej objawów :D baaaardzo mądrze

Gość pomocy1122
Nie mam na imię Iwona :) to było do mnie pytanie? no, trochę hipochondryczką jestem, ale nie wzięłam tej interakcji z kosmosu tylko z ulotki Tramalu :/

Gość pomocy1122
Mawronka ale szczegółowo chcesz mnie dobić :/

nie chce , google nie gryzie . tylko sie dziwie jaki lekarz wypisuje na bule miesiaczkowe tramal od razu? co bralas przedtem takiego i nie pomagało?

Gość pomocy1122
Mawronka, brałam Ibuprom, Apap, Ketonal, czopki Diclofenac, Aulin, Nimesil i nic nie pomagało. Jak mam okres chodzę po ścianach z bólu, zwłaszcza pierwsze dwa dni. Dlatego lekarz przepisał mi Tramal. Myślę, że jak go się bierze tylko jak już nic innego nie pomaga, to nie jest taki groźny.

Gość jbkdbsfkjehbfesbfes
uuuuu po tramalu to ja mialam takie jazdy ze masakra ;d