Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lizak i cukierekp

moja córka ma 11 lat ...

Polecane posty

Gość lizak i cukierekp

i boi sie zostac sama w domu. Ja w jej wieku juz na noc zostawałam sama. Czemu ona sie boi. Pytalam sie to powiedziala ze nie wie.

Gość mmmmmmmmmmmmmmm
Być może oglądała filmy nieodpowiednie dla jej wieku, często dzieci przerzucają strach z filmów do rzeczywistości, nieodpowiednie filmy budzą lęki chociaż rodzice często o tym nie wiedzą.

Gość lizak i cukierekp
moze... hmm nie wiem no .... cos nawyobrazala sobie.

ja tez sie balam sama zostawac w domu(bo ogladalam z archiwum x) ale bylam dzielna i nic mamie nie powiedzialam

Gość mmmmmmmmmmmmmmm
Ale pozostawienie dziecka w tym wieku na noc to wg mnie przesada i jest to niezgodne z prawem.

Gość lizak i cukierekp
odnosnie prawa. - czy dziecko mozna zostawiac na ok2 godziny w dzien?

Gość mmmmmmmmmmmmmmm
Odnośnie prawa § 1. „Kto wbrew obowiązkowi troszczenia się o małoletniego poniżej lat 15 albo o osobę nieporadną ze względu na jej stan psychiczny lub fizyczny osobę tę porzuca, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.” § 2. „Jeżeli następstwem czynu jest śmierć osoby określonej w § 1, sprawca podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.” Porzucenie – polega na pozostawieniu danej osoby jej własnemu losowi (chociażby na pewien czas). Przy art. 210 § 1 k.k. wystarcza zamiar ewentualny (w odniesieniu np. do nieporadności osoby porzuconej, wystarczy że z okoliczności sprawca mógł przewidzieć że osoba jest nieporadna). Sprawcą przestępstwa z tego artykułu może być tylko osoba na której ciąży obowiązek troszczenia się (czy to o dziecko, czy też osobę nieporadną). Taki obowiązek może wynikać z różnych źródeł (z ustawy – rodzice a dzieci, z określonej sytuacji faktycznej – osoba, która zobowiązała się odebrać dziecko z przedszkola, a następnie dziecko porzuca przed przyprowadzeniem do domu, z umowy, z orzeczenia sądu). Jest to zatem przestępstwo indywidualne właściwe. Czas popełnienia przestępstwa – uważa się że przestępstwo to jest popełnione z chwilą oddalenia się tego opiekuna od osoby poniżej lat 15 lub nieporadnej. Porzucenie należy rozumieć szeroko, a więc zarówno sytuację, gdy ktoś zaniecha sprawowania opieki, jak i gdy ktoś stworzy sytuację, w której nie będzie mógł tego swojego obowiązku zrealizować. Czyli nie będzie porzuceniem sytuacja, gdy rodzice oddają dziecko do szpitala, zaś nie zgłaszają się do odbioru dziecka – tu nie pojawi się element porzucenia, albowiem dziecko nie pozostaje w takim przypadku bez opieki i nie występuje powołane na początku znamię „pozostawienie takiej osoby własnemu losowi”. Porzucenie musi również mieć swój bieg w czasie (czas na jaki dziecko zostało pozostawione własnemu losowi), może on decydować o zamiarze porzucenia i w tym znaczeniu możemy patrzeć na kwestię rozwinięcia czasowego. Np. matka wyjechała do innej miejscowości pozostawiając dziecko na kilkanaście godzin. W takim przypadku trzeba rozważyć czy kobieta miała realne możliwości szybkiego powrócenia do domu i odwrócenia sytuacji jaka się tutaj pojawiła. Trzeba zatem z dużą rozwagą podchodzić do kwalifikacji prawej takiego czynu. Chodzi o subtelne rozróżnienie pojęć porzucenia i pozostawienia oraz stwierdzenie czy główną rolę odgrywa tutaj brak zainteresowania losem dziecka. Jeżeli następstwem czynu jest śmierć osoby określonej w § 1 zagrożenie ustawowe jest zwiększone i wynosi od 6 miesięcy do 8 lat. W przepisie § 2 spenalizowany jest typ kwalifikowany tego przestępstwa ze względu na następstwo (musimy tutaj wykazać związek przyczynowy między następstwem a porzuceniem). Przy czym ten który porzuca nie musi spowodować śmierci (wówczas zapewne przechodzilibyśmy do innej kwalifikacji prawnej, np. z art. 148 k.k.). W tym łańcuchu związku przyczynowego mogą pojawić się na przykład elementy związane ze zjawiskami przyrody (burza, powódź, itd.). Trzeba tu również stosować reguły z art. 9 § 3 k.k. Może występować zbieg kumulatywny z art. 156 § 1 k.k., z art. 157 § 1 i 2 k.k.

Gość lizak i cukierekp
ojca swojego wezwe:)

Gość lizak i cukierekp
to co ? zostawic ja czy wezwac kogos?