Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaciąganie zatrącanie

Może wy mi pomożecie?

Polecane posty

Muszę napisać jakie są przyczyny, tego, że kiedyś ludzie na wschodzie Polski mówiąc " zaciągali" "zatrącali" Nie mogę znalezć kompletnie nic na ten temat w necie. I jeszcze jedno na czym polega konkretnie to zaciąganie zatrącanie. Nigdy nie słyszałem zeby ktoś tak mówił. Może ktos tutaj jest ze wschodniej Polski i słyszał coś na ten temat Będę wdzięczny za każdą pomoc

Biorąc pod uwagę wizualny aspekt tego zagadnienia, jest ono zbyt specyficzne w swojej strukturze obiektywnej, i wobec tego w ramach szowinizmu i abstrakcjonizmu absolutnie nie wchodzi w rachubę. No bo jeżeli ktoś komuś coś, a nikt nikomu nic, to po cóż i na cóż. A co się tyczy względem tego to i owszem, gdyż z punktu patrzenia na punkt widzenia, kwintesencja omawianego zagadnienia jest nam bardzo dobrze znana. Lecz jeśli o mnie chodzi, to nie wiem o co chodzi.

Świetne a może jeszcze coś ?:D

Gość LadyMorgana33**
Podam Ci dwie książki w krórych ewentualnie mogłoby coś być1Mańczak-Polska fonetyka i morfologia historyczna*2Długosz,Kurczabowska Krystyna,Dubisz Stanisław-Gramatyka historyczna języka polskiego. Jeśli znasz kogoś kto studiuje filologię polską poproś o pomoc zarówno w szukaniu materiału jak i w razie czego zrozumieniu bo te ksiązki sa duść trudne do ogarnęcia-naukowe,specyficzne słownictwo:(.Tez jestem po polonistyce ale kończylam bardzo dawno i nie mam stycznośći więc moja pomoc tylko taka niewielka