Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

gugle

co kupuje chrzestna??

Polecane posty

Gość luiza098
Tradycja tradycją i pewnie każdym regionie jest inna. Będąc chrzestną mojego bratanka też chciałam zadbać o jego strój. Wcześniej jednak uzgodniłam to z rodzicami dziecka. Znaleźliśmy stronę gdzie były odlotowe garnitury na chrzest dla chłopca. http://nadrexchrzest.pl/category/garniturki-do-chrztu nie zastanawiając się długo zamówiłam i był to strzał w dziesiątkę. Mały wyglądał superowo. :)

Gość gość
Krzyżmo kupujecie???? Na rynku czy niby, gdzie? Przecież olej krzyżma jest święcony przez biskupa w Wielki Czwartek.

Gość gość
Tradycja jest taka, że chrzestni kupują to, co sami trzymają-używają w kościele (takie swoje "atrybuty"). Chrzestna kupuje szatkę białą i trzyma w kościele, w odpowiednim momencie nakłada na dziecko. Chrzestny kupuje świecę, trzyma ją w kościele i w odpowiednim momencie zapala. Głupio byłoby, aby to rodzice kupowali szatkę i świecę, a potem wciskali chrzestnym... Rodzice trzymają dziecko i to na nim się skupiają.

Gość gość
9:33 dokładnie tak jednak niektórzy są pazerni i np. matka chrześnicy mojej mamy kazała mojej mamie kupić sukienkę komunijną gdy ta mała szła do komunii...