Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agaaaaaaaaaaaa

Sos sojowy - czym sie różni od magi??

Polecane posty

Gość mloda kuchareczka
To proste-magi pochodzi z rośliny uprawianej m.in w Polsce-magi, natomiast sos sojowy jest robiony z prażonych ziaren soi, to dwie różne rzeczy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mloda kuchareczka
Mella, no właśnie tak coś mi sie obiło o uszy, że te gotowe maggi to pic na wodę fotomontaż, ale nie wiedzialam że aż tak....ja tego nie używam z prostej przyczyny, że mi nie smakuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość różni się ceną
:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kiikii
A co jest zdrowsze ? Raczej sos sojowy... ? Jaki według Was jest godny polecenia ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sos sojowy zdrowszy, bo to normalny, naturalny produkt zrobiony ze sfermentowanej soi. ale tez trzeba czytac skladniki, bo nigdy nic nie wiadomo ... nadgorliwi polscy producenci i tam moga dodac glutamianek sodu ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gkejn
sos sojowy tez nie jest tak do konca naturaly,bo dodawane sa srodki konserwujace

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Sos sojowy sam w sobie zawiera naturalny glutaminian sodu (powstaje na drodze fermentacji soi). :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Sos sojowy sam w sobie zawiera naturalny glutaminian sodu (powstaje na drodze fermentacji soi). :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ko.
no ale to sie chyba rozumie samo przez sie, ze nie o tym naturalnym tu mowa :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Vitaaaaaaaa m
Smakiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mistrzunio  patelni
sos z pussy jest najlepszy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Wikipedystka
Maggi jest obecnie głównie z soli, a nie z rośliny 'magi' XD kiedyś robiono maggi na podstawie wyciągu z lubczyku, taka jest oryginalna receptura. I jest, była i będzie smakiem i wyglądem zbliżona do sosu sojowego. Sos sojowy jednakże to sfermentowana soja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kiedyś maga miała bardzo wyrazisty smak lubczyku, była prawdziwą magą. Teraz to jest chyba tylko jakiś karmel amoniakalno-siarczynowy, tona glutaminianu sodu, inna chemia, trochę soli i na pierwszym miejscu - najważniejszy składnik wszystkich gotowych produktów - WODA. Nigdy w życiu nie wydałabym na to ani złotówki. Z sosów sojowych wolę ten słodki, z cukrem, z imbirem i z anyżem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Są jeszcze sosy sojowe, których producenci chwalą się, że są odpowiednie dla osób będących na diecie bezglutenowej. Wszystkie prawdziwe sosy sojowe zawierają gluten z mąki pszennej, która jest składnikiem tych sosów. To jest bardzo głupie, ponieważ ludzie z celiakią, czy z innymi chorobami glutenozależnymi powinni również unikać glutaminianu monosodowego ponieważ też bardzo negatywnie na nich oddziaływuje podobnie jak kwas sorbowy, sorbinian potasu. Ja po takiej chemii zawsze mam potworne bóle głowy i duszności ale takie, jakie odczuwa się przy zapaleniach tarczycy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×