Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klonowa

chrzestni

Polecane posty

Gość klonowa

czy zeby zostac chrzestna/nym trzeba byc bierzmowana/nym??? niech ktos kto wie, wypowie sie, dzieki, to bardzo wazne dla mnie

Gość panitapeta
Wklejam to tu bo mam ban na nowy wątek na kafe: znacie może jakieś historyczne forum po niemiecku bo chce się zapytać Niemców dlaczego wysłali krzyżaków do Polski zamiast zrobić se z nimi porządek u siebie. W ten sposób do dziś nie umiemy się dogadać bo ...wygraliśmy z krzyżakami pod Grunwaldem, a jakbyśmy przegrali to by było cicho, nie? Znowu przegrana z Niemcami - a tak? Niespodziewany sukces jednorazowy w historii.

Gość tzynicznie bezczelna marisha
min 1.73 no i spore tzytzki :classic_cool: poza tym chrzest komunia i bierzmowanie

Gość panitapeta
Powiem wam, że nawet ten Hitler jest do przejścia, ale te krzyżaki nie. Czemu to nie wiem. Przez zwycięstwo a tak to same porażki. A tak? Wygrana i fikamy im. A po co? Warto? :(

"czy zeby zostac chrzestna/nym trzeba byc bierzmowana/nym??" bierzmowanie czyli trzeba mieć chrzest :P pewnie też nie możesz być poddana jakimś karom kościelnym nie możesz żyć w nieformalnym związku :D bo przecież grzeszysz :P w przed chrztem musisz sie wyspowiadać a jak nie masz postanowienia poprawy i prawdziwego żalu za grzechy to spowiedź sama w sobie jest grzechem :P ale tego to i tak nikt nie spełnia :P

Gość klonowa
no ale wlasnie chodzi o to czy trzeba miec bierzmowanie? chce zostac chrzestna ale nie mam bierzmowania i nie wiem czy to jest obowiazek, ochrzczona jestem

Gość panitapeta
Żałowac nie jest aż tak trudno znowu, ale jak sie tu poprawić? Choć czasem(???) często ludzie się doprwadzają do stanu,że nie umieją żałować. Tak dużo złych uczynków mają. Ale szczere postanowienie to jeszcze nie jest POPRAWA. Bo to zależy od środowiska - no ja mam takie, że się np. budzę i już mam 3 przekleństwa , którymi mogę obdarować na dzień dobry -to saidczy o tym w jak złym środowisku przebywam i że muszę się uwolnić. Następne 5 sekund i kolejne 3 przekleństwa to jak wstaję - 20 przekleństw już mam w głowie. EPITETÓW znaczy się :(

Gość tzynicznie bezczelna marisha
a znasz sie z biskupem? tzn czy mowicie sobie z bogiem i takie tam gadki

Gość klonowa
no i podziel sie z nami tym, co Ci Niemcy powiedza :) bo az mnie ciekawi

Gość klonowa
a jak zjem kupę proboszcza to myslicie ze mimo braku bierzmowania zostane chrzesna albo chociaz chrzesnym? :(

Gość klonowa
no i niech jeszcze mi ktos odpowie powaznie na moje pytanie bo musze isc spac ;/

masz Prawo Kanoniczne nakazuje obecność przy chrzcie jednego chrzestnego, dla chłopca -mężczyzny, dla dziewczynki- kobiety. Zwyczajowo jednak mamy ojca chrzestnego i matkę chrzestną. Obojga dotyczą pewne wymagania, które muszą spełnić, aby mogli zostać chrzestnymi. Zatem chrzestnym może być tylko katolik, bierzmowany, który prowadzi życie zgodnie z zasadami wiary i obowiązku, który ma przyjąć. W praktyce oznacza to, że chrzestnym nie może być osoba, która jeszcze nie przyjęła sakramentu bierzmowania (jest za młoda lub z innych powodów nie przystąpiła do tego sakramentu-zwykle jest to zaniedbanie lub lenistwo); lub też żyje w związku niesakramentalnym i z tego powodu nie może przystępować do spowiedzi i Komunii św. Warto więc dobrze przyjrzeć się kandydatom na ojca czy matkę chrzestną pod tym właśnie kątem. Jeżeli chrzestni zamieszkują na terenie parafii, w której odbywa się chrzest to nie potrzebują dodatkowego zaświadczenia. Takie zaświadczenie, że ktoś jest praktykującym katolikiem i może być chrzestnym potrzebują osoby z innych parafii. Aby je uzyskać należy się udać do kancelarii, tej parafii na terenie, której się mieszka. http://www.mbczestochowska.rzeszow.opoka.org.pl/index.php?p1=kancelaria :P

Gość klonowa
dobra nara parszywe podszywy

Gość panitapeta
Dziękuję za link. Trochę minie zanim cos tam napiszę. Ale nieźli są nie - ledwo co otwarłam już Hitler straszy, żeby się bać. Ale i tak poległ. On niczym Ulrich von Jungingen. Dzięki

Gość klonowa
dzieki! czyli lipa, nie moge byc chrzestna... oki, musze poczekac na bierzmowanie dzieki jeszcze raz za tego linka :*

Gość panitapeta
No może Hitera nie ma ale coś w tym stylu. Tak to jest... :(

Gość klonowa
swoja droga ciekawe to forumo niemcach, rozpocznij dyskusje tapeta o tych krzyzakach to tez sie dolacze :)

Gość klonowa
no dobra dzieci. to teraz ciocia klonowa idzie rzucić brązem o porcelane! zyczcie mi smacznego :)

Gość niciaczka
teoretycznie nie możesz praktycznie róźnie to bywa, ja nie miałam bierzmowania bo jeszcze nie mieliśmy czyli praktycznie wychodzi na to że byłam za młoda a jednak ksiądz udzielił zgody:-) i zostałam chrzestną bez problemów

Gość panitapeta
I już sie zarejestrowałam tam choć jeszcze niewiele po niemiecku ciągle umiem, ale tak właśnie trzeba. I będe sobie pisać dalej na historycznym forum bo przecież co - gdzie mój doktorat. Tam bym sobie pisała z mojej działki, a tak? Żenada. O krzyżakach będę pisać. To jest Polska 2009 :(

Gość panitapeta
No rozpocznę bo to bardzo ciekawy temat, a niemieckie zakony krzyżowe najgorsze pewnie. I stanowią pewien problem historyczny na tym obszarze, pewną złą sławę mają, że no trudno sie do Niemców poprzez te zakony przekonać, prawda? A całość wtopili z militarnego punktu widzenia dość nieoczekiwanie w Europie - ten grunwald, czyli gdzieś tam faktycznie gdzieś błąd był. Chyba po rpostu sobie nie radzili z rozbrojeniem ich. Tak myślę. Ale się popytam. Choć to tam takie forum - same łachmyty tam piszą takie jak ja.

Gość panitapeta
Powiem wam ten sławny- niesławny Konrad Mazowiecki to taki Kulczyk chyba, nie? Ten Piast co ich tu wpuścił. Piast Kołodziej. Nic go nie interesowało tylko byle nahabić się, a oni go mieli w tyłku i habili dla swoich. Ale też durni bo sie ich właśnie swoi pozbyli. Jednak mieli siedzieć w tej Ziemi śiętej ja myślę i koniec. Tam było ich miejsce i po prostu co jakiś czas zmiana. Bo tak? To zwariowali, zdzczeli. A w ogóle połowa miała iść na żołnierzy zawodowych, a połowa zakon rolny i to mogli podesłać Konradowi, a nie bandę zdziczałych debów :(

Gość panitapeta
Moim zdaiem Konrad Mazowiecki miał kuku na muniu jak sobie wyobraził, że Niemcami będzie rządził. To sie do dziś zdarza tu i ówdzie. Choć zalezy co sie mówiło o tych zakonach. Ogólnie jak ktoś widział w tym coś więcej niż BEZSENS to był chory umysłowo :( Bezsens i STRACH. :(

Gość panitapeta
Działanie Konrada Mazowieckiego to jest tak - wpuścić bogacza do nędzy , bogacza , który kocha bogactwo i nahabił sie na wojnie i kazać mu sobie służyć jak oni byli bogatsi od niego tylko ziemi nie mieli - no to po to się zgłosili, żeby kosić dla swoich, a ich ewangelia to kre na mieczu. Konrad Mazowiecki lubił drinkowac zbyt wiele - jedyny wniosek :( I się bić :(

Gość panitapeta
chyba za tych krzyżaków poszli wkrótce z dymem Piastowie w Polsce ogólnie bo już takiego kretynizmu nikt w niebiosach ścierpieć nie mógł, żeby se zakon niemiecki krzyżowy sprowadzić by... bierzmowania udzielał dosłownie. Ostatniego sakramentu :( I się rozkraczyła dynastia Piastów na krzyżakach i koniec :(

żeby zostać chrzestnym/chrzestną trzeba mieć bierzmowanie... musisz wychowywać dziecko w wierze itd, a skoro nie masz bierzmowania to nei chcialas go przyjąc więc nie mozesz być matką chrzestną bo według koscioła bedziesz bedziesz dawała zły przykład