Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość amandusia435

doradżcie coś bo martwie sie o mojego 8 miesiecznego syna

Polecane posty

Gość amandusia435

Mój syn ponad tydz temu skończył 8 miesięcy i posadzony nie siedzi,nie raczkuje potrafi jednak przekrecać sie z brzucha na plecy i odwrotnie ,pełza po całym mieszkaniu Czy może być tak że dziecko w tym wieku nie siedzi,nie stoi a wszystko z nim ok ? Dodam że gdy miał 4 miesiące jeszcze nie trzymał główki byliśmy w tedy z nim u neurologa który stwierdził że wszystko ok ,że ma po prostu swój rytm rozwoju. Chciałam z nim iść do przychodni rehabilitacyjnej ale mąż,moja mama i wszyscy w rodzinie mówią że to niepotrzebne,że panikuję a ja jak każda mama sie martwie...

Gość melaninka
Moja córka w 8 miesiącu chodziła już przy meblach. Idź do lekarza . Mam nadzieję , że wszystko dobrze. Ponoć chłopcy rozwijają się wolniej niż dziewczynki. Nie stresuj się i biegnij z Małym do lekarza.Może rzeczywiście wszystko ok .

jak sie martwisz IDZ sprawdz nikt cie za to nie zgani lepiej sprwdzic za wczasu ja tez jak cos mi nie pasuje biegne bo nie chce niczego zaniedbac

Gość do melaninki
po co Ty to napisałaś? 8 miesięcy to bardzo wcześnie jeśli mówimy o chodzeniu, mój synek zaczął chodzić, gdy mial 14 miesięcy, raczkował, gdy miał siedem, a siedział dopiero gdy miał 8 , każde dziecko inaczej się rozwija

co wy co wy gadacie za glupoty!!!!!! normanie nie wierze ze matki tak pisza!! nie kazde dziecko rozwija sie ksiazkowo!!!! moj zaczal raczkowac dopiero pare dni temu a ma juz prawie 11 miesiecy,nie chodzi rzy meblach,stoi z moja pomoca! co wy kobiecie glupoty gadacie aby szla juz do lekarza!!! jedne dzieci chodza jak maja poltora roku inne w 8 miesiecy,syn kolezanki zaczal sam siadac jak mial 9 miesiecy a w 11 juz poszedl

Gość amandusia435
No wlaśnie mi wtedy neurolog powiedział że nie wszystkie dzieci rozwijają sie książkowo dodam ze mój syn jest dość długi jak na 8 miesięcy może to jest powodem ?

ale do lekarza moze isc upewnic sie ! by sumienie nie gryzło ! moj tak robil fakt jej nie musi ale jak bym miała sie zamartwac to bym szła do lekarza

Gość donnia30
a mój zaczał sam chodzic jak miał 15 m-cy i jest jak najbardziej zdrowym dzieckiem.

Gość a dlaczego nie wiem
amandusia-moj ma dokladnie 8 miesiecy skonczone kilka dni temu, nie siedzi samodzielnie, pelza i kreci sie jak bak po calym mieszkaniu z szybkoscia swiatla :D Probuje stawac na rekach i stopach cos jakby na ksztalt mostka) Tez jest dlugi :)

No tak, złote porady na kafeterii - jak dziecko nie chodzi w wieku 10 miesięcy to leć do lekarza, bo moje tak robi :o Amandusia, wyluzuj :) Podstawowa zasada - każde dziecko jest inne i każde rozwija się we własnym tempie :) Moja córa ma skończone 7 miesięcy i siedzi dopiero od niedawna, ale jeszcze niepewnie i nie raz ląduje na płask ;) Raczkować też jeszcze nie potrafi, chociaż się przymierza, ale też NIE KAŻDE DZIECKO RACZKUJE! Ja nie raczkowałam w ogóle, od razu z siadu na nogi wstałam :) Poszperaj w necie, na pewno znajdziesz wytyczne, które mówią, do jakiego wieku dziecko POWINNO posiąść nowe umiejętności. Z tego co pamiętam, to chodzić może się uczyć aż do 18 miesięcy :) To są naprawdę spore widełki i dopiero, jeżeli powyżej tej granicy dziecko nie robi postępów, to przydałaby się konsultacja. Ale wtedy zazwyczaj widać gołym okiem, że z maluchem jest coś nie tak i z układem nerwowym coś nie gra. Natomiast Twój postępy robi, pełza i sama twierdzisz, że na oko nie dzieje się nic niepokojącego. Spokojnie go obserwuj i dopiero jak naprawdę stwierdzisz, że coś nie daje ci spokoju, to idź na konsultację :)

Gość donnia30
i wcale nie jest nigdzie powiedziane,ze w wieku8 m-cy powinien sam stac czy chodzić przy meblach :-D. Nie stresuj dziewczyny!

Gość amandusia435
a dlaczego nie wiem - no mój robi dokladnie to samo -dzięki

Gość a dlaczego nie wiem
amandusia-ja zauwazam tez u niego czasami wybuchy energii, ktora jeszcze dokladnie nie wie jak spozytkowac-mysle ze jak bedzie na tyle silny by usiasc to sie dowie :)

Gość nie denerwuj sie
moja siostrzenica jak miala 7 mies nie przerecala sie na boki jak miala 8-9 dopiero samadziala nie raczkowala w ogole a teraz ma roczek i juz sama chodzi to zalezy od dziecka ale mozesz isc dla swietego spokoju

Gość amandusia435
Dziękuje za odpowiedzi -poczekam jeszcze jak nie będzie sam siedział w wieku 9 miesięcy to wtedy udam sie do lekarza

Gość Marta_34
Syn mojej koleżanki zaczął chodzić jak miał 16 miesięcy, i to normalne powiedziała pediatra boooo każde dziecko rozwija się inaczej :-) Mojej jeszcze innej koleżanki córka w wieku 14 miesięcy,innej koleżanki córka w wieku 9 miesięcy a jeszcze innej córka w wieku 15 miesięcy!!!!! To zależy od dziecka. Jeżeli do 22-24 miesiąca dziecko nie chodzi to wspomaga je się ćwiczeniami,zabiegami. Tak mi powiedziała Pani Pediatra ( ponoć najlepsza w naszej okolicy ;) wszyscy do niej jeżdżą ) Nie panikuj. Jeśli poczujesz się lepiej to odwiedź pediatrę Głupotą jest,że piszą niektóre iż dziecko 8 miesięczne musi stać. Najczęściej dzieci ok. 1 roku chodzą,ale to nie jest reguła. Absolutnie. Zdarza się też,że nie raczkują,niektóre dzieci po prosu omijają raczkowanie :-) Dobrze jest jak dziecko raczkuje długo,bo wzmacnia kręgosłup,który ma mu służyć przecież całe życie.

Gość Marta_34
Poza tym jeśli dziecko późno zaczęło trzymać główkę, to możliwe że zgodnie z jego rytmem trochę później zacznie chodzić. :-)

Gość nie chce Cie straszyc
ale u mnie byl ten sam problem :( zawalila lekarka ogolna bo ciagle mi wmawiala, ze ja cos sobie ubzduralam. W koncu jak mala miala 8 miesiecy poszlam z nia do poradni pierwszej interwencji i taki opierd... jaki z mezem zebralismy nie zapomne do konca zycia :-0 Okazalo sie, ze mala zatrzymala sie na rozwoju fizycznym pare miesiecy wstecz. Zaczely sie bardzo intensywne rehabilitacje, badania w tym mozgu itd.. Teraz juz jest wszystko ok ale strachu bylo co nie miara. Nie mowie, ze u Ciebie okaze sie to samo ale nigdy nie ignoruj czegos co Ci sie w dziecku nie podoba i nie sluchaj innych!! Rob to co nakazuje Ci rozsadek! Idz z synem do poradni rehabilitacyjnej!!

o tym własnie pisałm isc d lekarza i sie upewnic i miec czyste sumienie bo potem mozna załowac

Gość ufoludka
Matko, do jakiego lekarza? Głowę sobie sama zbadaj. Każde dziecko rozwija się w swoim tempie. Mój syn ma 7,5 miesiąca, sam jeszcze nie siedzi, ale za to raczkuje jak rakieta. Każde dziecko ma swój czas na wszelkie nowe umiejętności. Skoro czegoś jeszcze nie robi, to widocznie nie jest jeszcze na to pora. Pozdrawiam.

Gość gryczka
Kwestia indywidualna. Ja na przykład w wieku 9 miesięcy chodziłam i siadałam na nocnik, ale to bardzo wcześnie. Każde dziecko rozwija się w swoim tempie. Jesli jednak coś Cie niepokoi, zawsze możesz a nawet powinnaś skonsultować się z lekarzem. Forum to kiepskie miejsce na takie pytania, bo tu wszyscy najmądrzejsi, ale prawdziwych specjalistów brak. Lepiej więc spytać kogoś kto się na tym zna. Nie martw się na zapas w każdym razie :-)