Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nude_lady

Moja siostra nie nadaje się do wychowywania dzieci??

Polecane posty

Gość nude_lady

Czasem nie chce mi się wierzyć, że Grześ ma dopiero 9 lat a moja siostra jest wzywana do szkoły praktycznie non stop. Szczerze mówiąc boję się co będzie dalej, bo Grześ nigdy w życiu nie miał żadnej kary a bójki i brzydkie odzywki do nauczycieli są u niego na porządku dziennym. Najgorsze jest to, że moja siostra nie reaguje na nic! Grzesiu dosłownie i w przenośni wchodzi jej na głowę i wszystko co zrobi jest natychmiast usprawiedliwiane. Nie twierdzę, że Grzesiek zawsze jest winny każdej bójce i każdej szkolnej aferze, ale aniołkiem na pewno nie jest! Nie wiem jak mam porozmawiać z siostrą, żeby się nie obraziła, bo wiem, że syn to jej oczko w głowie. Jak w ogóle zacząć taką rozmowę? Czy siostra może mieć do mnie żal za to, że wtrącam się do wychowywania Grzesia?

Gość jakbyś była moją siostrą
to bym nie miała do ciebie żalu. Powiedziałabym ci " dzięki za dobre rady. Będziesz miała swoje to pogadamy bo jak na razie to mnie wzywają do szkoły a nie ciebie więc guzik ci do tego." I liczyłabym że nie będziesz mieć do mnie żalu. Co ty na to?

Gość Oli_oli
jesli chodzi o tego typu rozmowy to nigdy nie ma idealnego klucza. jesli jestes blisko z siostra to nie masz czego sie obawiac. poza tym na poczatek pokaz jej ten watek, ktory znalazlam na forum, bo tutaj jedna mama tez miała podobne podejscie do twojej siostry: http://tnij.org/en2p poza tym jeśli mały w wieku 9 lat jest agresywny to moze powinna sie od razu skonsultowac z psychologiem?

Gość Ja powiem jedno
problem leży nie w synku twojej siostry ale w niej samej. To dość niebezpieczne, co robi, bo pokazuje synkowi przede wszystkim, że zawsze wszystko może mu ujść na sucho.

Gość ja kobieto na twym miejscu
przestrzegłabym siostrę krótko, że robi krzywdę sobie a największą dziecku, bo w przyszłości mamusia nie usprawiedliwi jego wybryków, będzie dostawał po gębie i nieraz wywalą go z pracy, a ona do końca życia będzie się o niego martwić. Przyjdzie moment że tak jak Grześ włazi na jej głowę wlezie też na głowę przyszłej żony. Tyle tylko że siostra na pewno cię nie posłucha, obrazi się i swoje będzie robić.

Gość a po co
sie wtracac?? moja siostra nie jest lepsza... ma corke w wieku 9 lat od samego poczatku za wszystko byla karana, jest bardzo nerwowa...pozniej urodzila syna, teraz ma 4 lata i wiem ze w szkole beda z nim problemy, jest rozpieszczany, moich rodzicow wyzywa...a moja siostra nawet nie reaguje zeby chociaz go nauczyc podstawy: dziekuje, przepraszam...ja bedac w ciazy dostalam od niego kopniaka w brzuch jak siedzialam na fotelu i moja reakcja byla taka ze na niego ryknelam a moja siostra : przeciez to dziecko!!!!!!!!!!!!!! myslalam ze wyjde z siebie i stane obok....nie wtracam sie w wychowanie...ja wychowa tak bedzie miala...

Gość bukaa
Żadna rozmowa nie ma sensu. Mojej siostry dzieci też wchodzą jej na głowę i robią, co chcą (np. czterolatka nie nosi czapki, bo nie chce). Na każda zwróconą uwagę, ona się obraża, więc rodzina już machnęła ręką.

Gość nude_lady
Dokładnie o to mi chodzi. Grzesiek nawet w stosunku do mnie jest często wulgarny ale potrafi być też słodkim i rozkosznym dzieciaczkiem i ślicznymi oczkami nadrabia u siostry wszystko co sobie nagrabił... czasem brak słów.

Gość Oli_oli
wiem o co ci chodzi, tacy mali “przestepcy” sa najgorsi! w wieku 10 lat dziecko czasem lepiej potrafi manipulowac doroslym niz np niejeden polityk :)