Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MARAKUJA 29

CUKRZYCA CIĄŻOWA czy ktoras z was to miała?

Polecane posty

dziewczyny przed wypiciem mialam wynik 5.1 a po wypiciu (2h) wynik byl 9.2 niewiem jak to sprawdzic czy duzo był poza normą ..mieszkam w uk i tutaj oni maja chyba inny przelicznik?

dziewczyny czy ktoras z was miała cukrzyce ciazową i urodziła zdrowe dziecko... ja sie naczytałam strasznych rzeczy i bardzo sie boje

marakuja a mialas ten test obciazenia glukoza 50mg czy 75 mg??? bo ja mialam ostatnio 50 mg i wynik wyszedl mi 162 czyli cos podobnego do twojego i dzisiaj bylam na 75 mg. i bardzo sie boje:(

Marakuja, wczoraj odpowiadałam Amandzie i jeszcze innej dziewczynie. Miałam cukrzycę, urodziłam zdrowego syna, byłam pod stałą kontrolą, sprawdzałam cukier i jest ok. Urodził się troszkę większy, bo około 3,900. Jest mnóstwo topików na forum, dziewczyn które miały cukrzycę i urodziły zdrowe dzieci. Leczona i dbająca o siebie i dziecko matka, daje mu ogromną szansę na zdrowie.

karmelek amanda-mialam tylko 50,i odrazu skierowali mnie do kliniki diabetologicznej i dostalam glukometr ...niewiem dlaczego ale nie robili mi 75mg okokokokokokokok ciesze sie ze masz zdrowego synka,ja sie strasznie boje.. Czym zagraża cukrzyca w ciąży dzieciom? Na skutek nie leczonej (lub źle leczonej) cukrzycy rodzą się dzieci bardzo duże, lecz niedojrzałe. Przyjście na świat dużego dziecka powoduje trudności połogowe i zwykle konieczność cięcia cesarskiego. Poważniejszym problemem jest niedojrzałość płodu. Niekiedy może to być niedorozwój narządów, np. niewydolność oddechowa i konieczność nadzoru neonatologicznego

moja corka z ciazy z cukrzyca ma 1,5 roku i poza tym ze jest niedobra jak diabli nic jej nie dolega... urodzila sie duza bo wazyla 4020g ale to raczej nie z powodu cukrzycy tylko indywidualnych uwarunkowan bo pierwszy syn bez cukrzycy urodzil sie o wadze 3900 czyli niewiele mniej... trzymaj diete i mierz cukier i bedzie dobrze...

Asia-k może to diablikowanie, to od tej cukrzycy, bo mój syn jest taki sam :D. Diabeł wcielony :D. Nawet miny robi jak z omenu :DD. Nie czytaj o powikłaniach tylko skup się na dbaniu o siebie. Ja też się bałam ja cholera i wszystko jest ok. A ile ja sobie wyrzucałam, że już będąc w ciąży jestem beznadziejną matką, bo takie cholerstwo mnie złapało. Mierz cukier, uważaj tego co go podnosi. Popatrz sobie na Indeksy Glikemiczne. I próbuj co ci szkodzi a co nie.

- Jakie powikłania może wywołać cukrzyca w czasie ciąży? - Matce grozi zatrucie ciążowe, przedwczesny poród, stan przedrzucawkowy, nawracające infekcje dróg moczowych. Co do dziecka, to grozi mu w pierwszych tygodniach życia płodowego śmierć z powodu poronienia lub "nadmierne odżywienie" powodujące powstawanie wad rozwojowych: serca, układów: moczowego, pokarmowego, nerwowego... O ile w populacji zdrowych kobiet, też przecież narażonych na wystąpienie wad - problem ten dotyka 2%, to wśród pacjentek z cukrzycą, w tej najbardziej niewyrównanej grupie, nieobjętych stałą opieką jest aż 20%. Ponadto płód szybko, wydatnie rośnie, może to być przyczyną urazów porodowych noworodków. Zagrożeniem jest też tu wcześniactwo, zaburzenia oddechowe wynikające z niedojrzałości układu oddechowego. Rzecz polega na tym, aby kobieta, cierpiąca na cukrzycę, decydując się na macierzyństwo - ze szczególną uwagą i starannością dbała o zachowanie właściwych poziomów cukru w swoim organizmie

marakuja , dali ci glukometr a dali ci jakies wskazowki co do diety?? wiem ze nie powinnam sie stresowac ale nie moge nad tym zapanowac:( juz dzisiaj od 3 nad ranem nie spie a teraz siedze i wyczekuje godziny 15 keidy bede mogla odebrac wyniki:(

jestem przerazona bo od poczatku ciazy mam schizy ze wczesniej urodze i cos niedobrego sie stanie..a jak to przeczytalam to juz sie załamałam.. dziewczyny czy urodziłyscie o czasie..?? i czy ze wzgledu na cukrzyce nie proponowali wam cc?

tak...najpierw miałam spotkanie co do obslugi glukometru ,jak mam sobie mierzyc a pozniej z diabetolog odnosnie diety.. oczywiscie zero cukru pod kazdą postacią ,jasnego pieczywa,slodkich sokow,smazonych potraw.. duzo warzyw,owocow i ryz,kasze,makaron

cukrzyca nie jest wskazaniem do cc moja corka wg. usg robinego 4godz. przed porodem miala wazyc 3200g wiec juz tym bardziej nie bylo wskazan... dopiero jak sie urodzila to sie okazalo ze taka duza, ale to bylo moje drugie dziecko wiec nie bylo wiekszych roblemow przy porodzie (wlasciwie nie bylo zadnych problemow) urodzilam o czasie (dokladnie 2 dni przed terminem) choc od 27 do 37 tc mialam pessar... aha porod w koncu mialam wywolywany bo ze wzgledu na cukrzyce nie moglam ciazy przenosic... ale u mnie zagrozenie przedwczesnym porodem bylo raczej spowodowane moja glupota bo sie przeforsowalam i szyjka zaczela sie skracac a nie cukrzyca napewno...

Ja miałam inne nakazy. Owoce to też cukier, np. nie powinno się jeść winogron, czereśni itd, mają bardzo wysoki IG. Co do nakazów żywieniowych, mogłam zjeść sobie galaretkę, czasem biszkopta, gałkę lodów, ale do południa. I sprawdzać cukier. Fast foody odpadały. Smażonego i tak nie jadam za często, także nie było problemu. Trzymanie się stałych godzin posiłków. Jeść w miarę regularnie, nie doprowadzać do gwałtownych spadków. Ja już pisałam mi np. cukier skakał bardzo po płatkach, musli i innych takich, nic natomiast się nie działo np. po galaretce. Mi kazali po prostu bardzo uważać. Urodziłam syna tydzień po terminie.

U mnie nie wywoływali bo uznali, ze nie ma takiej potrzeby. Byłam praktycznie pod stałą kontrolą lekarza. 2 razy ktg w ciągu dnia. Przez ostatni tydzień. Dopiero po tygodniu wywolali poród. Wg usg chyba z 38 tygodnia Mikołaj miał ważyć 4200. Urodził się mniejszy.

marakuja zauwazylam ze ty tak smao schizujesz jak ja??? od ostatniego czasu mam takie glupie przeczucie ze urodze wczesniej i chcialam juz kompletowac ciuszki:O:O:O wiem wiem przesadzam, ale ja juz zoabczylam wyniki mojej glukozy to juz w ogole zalamka totalna:O:O

denerwuje mnie fakt ze dziewczyna ktora wpadla , nie dba o sibei i o dziecko itp rodza zdrowe dzieci i sie niczym nie przejmuja...my sie o dziecko staralismy rok czasu, pozneij poronienie, poznie znowu starania od pocztaku w stresie i na podtrzymaniu....ciagle cos:(:(:( chyba dopada mnie depresja;(

karmelek amanda-w ktorym jestes tyg? i na kiedy masz termin? mi wczoraj na rozmowie diabetolog powiedziała ze bedą monitorowac moje usg i sprawdzą płyny(bo podobno moze byc ich duzo wiecej niz normalnie) noi wage dziecka a ja juz od zmysłów odchodze...

w 24 tygodniu jestem...termin mam na 19 lutego. tak szczerze to nawet nie chcialo mi si isc na te pierwsze wyniki, myslalam ze nie mam zadnych problemow z cukrem....

ja dokładnie miałam tak samo :) dzien przed badaniami stwierdziłam ..pojde..a co mi tam...ale nawet mi przez mysl nie przeszło ze moze byc cos nie tak ja wskoczyłam w 28 tydz..termin mam na 27 stycznia

Gość nie nakręcajcie się kobiety
"MARAKUJA 29 (ewulitka@interia.pl) - Jakie powikłania może wywołać cukrzyca w czasie ciąży? - Matce grozi zatrucie ciążowe, przedwczesny poród, stan przedrzucawkowy, nawracające infekcje dróg moczowych. Co do dziecka, to grozi mu w pierwszych tygodniach życia płodowego śmierć z powodu poronienia lub "nadmierne odżywienie" powodujące powstawanie wad rozwojowych: serca, układów: moczowego, pokarmowego, nerwowego... O ile w populacji zdrowych kobiet, też przecież narażonych na wystąpienie wad - problem ten dotyka 2%, to wśród pacjentek z cukrzycą, w tej najbardziej niewyrównanej grupie, nieobjętych stałą opieką jest aż 20%. Ponadto płód szybko, wydatnie rośnie, może to być przyczyną urazów porodowych noworodków. Zagrożeniem jest też tu wcześniactwo, zaburzenia oddechowe wynikające z niedojrzałości układu oddechowego. Rzecz polega na tym, aby kobieta, cierpiąca na cukrzycę, decydując się na macierzyństwo - ze szczególną uwagą i starannością dbała o zachowanie właściwych poziomów cukru w swoim organizmie" ten cytat dotyczy przebiegu ciąży u kobiet chorujących na cukrzycę już przed ciążą!