Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ada1b

Zmiana nazwiska

Polecane posty

Gość Ada1b

Jesli ktos wie jak moge to zrobic tzn.zmienic nazwisko prosze niech mi pomoze.sytuacja w skrocie wyglada tak ze mam nazwisko ojca.mieszkam w malym miescie ojciec to pijak ktory cale zycie sie nad nami znecal dopoki nie ucieklysmy z domu do babci wszyscy w miescie znaja nasze nazwisko i zle na nie reaguja.wiem ze istnieje mozliwosc zeby je zmienic na panienskie mojej mamy ale jak to zrobic?gdzie trzeba sie zwrocic?

Gość Ada1b
Mam 26lat synka 3letniego ale zmiana nazwiska przez slub nie wchodzi w rachube.dziekuje umiem szukac w googlach ale moze jest tu ktos kto to zrobil i opisze mi z autopsji?

To możesz zmienić nazwisko (swoje i synka) na dowolne, nie koniecznie na panieńskie matki z tego powodu, że dotychczasowe jest ośmieszające. Składasz wniosek w USC, dostajesz decyzję i na jej podstawie wymieniasz posiadane dokumenty.

Gość Ada1b
Synek ma nazwisko swojego taty mojego faceta z ktorym jestem w zwiazku ale malzenstwo jak pisalam nie wchodzi w rachube.to naprawde takie proste?tylko wniosek w usc?zadnych sadow?chce nazwisko panienskie mamy bo jest piekne szlacheckie staropolskie zreszta wezme kazde byleby nie tego ojca mojego

OK, więc jeśli chodzi o zmianę tylko Twojego nazwiska, to do właściwego miejscowo USC musisz złożyć wniosek uzasadniając go alkoholizmem ojca itd- tym, co przeszkadza Ci w normalnym życiu w lokalnej społeczności i podkreślając, że w Twojej ocenie jest to ważny powód. Do wniosku trzeba załaczyć odpis zupełny aktu urodzenia, odpis skrócony aktu urodzenia synka i dowód zapłacenia 37 zł opłaty skarbowej. Do wglądu potrzebny będzie twój dowód osobisty. Kiedyś robiono trudności ze zmiana nazwisk bo ewidencje prowadzone były ręcznie, teraz generalnie nie ma większych problemów ze zmianami.

Gość zmieniłam nazwisko
Miałam dość oceniania mnie po tym co wyrabiał mój ex-ojciec. Poszłam do USC z wnioskiem i załącznikami, które ktoś wymienił wyżej i sprawę załatwili mi w jeden dzień...:). Dziś już minęło kilka lat i nie żałuję.

Gość Ada1b
Dziekuje wam dziekuje!za te rady nawet nie wiecie jak sie ucieszylam ze to sie da zrobic tak latwo!tez mam dosc oceniania a to ta i tu nazwisko ojca.

Gość Ada1b
Dzieki w poniedzilek lece do urzedu pracuje tam pani ktora kiedys uczeszczala na kurs angielskiego ktory prowadzilam wiec licze na dodatkowa pomoc w szybkim zalatwieniu sprawy

Gość Ada1b
Zmienilam juz nazwisko!nie robiono mi zadnych problemow w tej sprawie jestem mega szczesliwa! Blokers i lawkers dzieki za pomoc!

Gość Ada1b
Zmienilam na panienskie matki jest ladne staropolskie wiec wolalam nie wymyslac.