Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość komunizm komunizm

kto jest za tym by powrocil komunizm ? reka w gore

Polecane posty

Gość w sumie to moze i racja
mialo byc 70% dlugu krajowego

Gość ja tez dobrze wspominam tamte
Nikt nikomu nic nie lizal. A w szpitalu za opieke wystarszylo dac czekolade i kawe, a nie jak teraz grube tysiace :classic_cool:

ale teraz nikt cie za poglody nie zakatuje na smierc.A jak ci nie odpowiada to mozesz wyjechac za granice i twoja rodzina nie wyladuje w rynsztoku za twoje poglady.

Nie bylo NFZ, limitow. Ktos byl chory to szedl do lekarza. I z rozwalonym kolanem nie musial odwiedzac najpierw rodzinnego, a potem czekac pol roku na wizyte u specjalisty... Byly ostre dyzury i nikt nie straszyl chorych, ze beda placic za karetke, jesli lekarz uzna ze byla zbedna...

nie bede nikogo przekonywac. Ja bym nie chcialan za nic w swiecie,zeby PRL wrocil.

Gość dobre dobry ten tekst
[zgłoś do usunięcia] ja tez dobrze wspominam tamte Nikt nikomu nic nie lizal. A w szpitalu za opieke wystarszylo dac czekolade i kawe, a nie jak teraz grube tysiace hahahahahhaha :D:D: tez racja :D czekolada i kawa i bylo po sprawie a teraz w skarpetach dziurawych cie puszcza :(

Gość a blida to sie moze
sama zastrzelila? Albo olewnik sam sie zakatowal?? Tylko teraz sie to robi pod wieksza przykrywka :classic_cool:

Gość ja jestem za PRL
kto jeszcze ?? :) mowmy tak PRL :D

Gość i znów się zalogowała
jakaś stara franca z dziurami w pamięci, i duupe truje o komuniźmie. Jakbyś dostała zomowską pałą po tym durnym partyjnym czerepie, to szybko by ci się te dziury w pamięci załatały......

tak i teraz my ponosimy konsekwencje chojnosci uwczesnego rzadu. Myslicie ze co: PRL byl wspanialy i cudowny, pozostawil polske mlekiem i miodem plynaca. A teraz zwalcie wine na solidarnosc,ze w 20 lat zniszczyli dorobek gierkow i innych...:/

nigdy nie dostalam. Za to teraz wyjsc w nocy to strach jest. A kiedys czlowiek sie nie bal... dzieci wieczorami po ulicach biegaly i nic sie nie dzialo... A teraz dorosly woli sam sie nie szwedac...

Gość od dzis policja nazywa sie
milicja und ormo :D

Gość Gierek byl dobry na rzadzie
duzo zrobil :O

nigdzie nie napisalam, ze to byla kraina mlekiem i miodem plynaca. Ale miala swoje zalety i ja dobrze wspominam ten czas... I im bardziej sie jednoczymy z UE tym milej wspominam okres zelaznej kurtyny :P

do ja tez dobrze wspominam matko zachowujesz sie tak jakby PRL tio jakas sielanka i idylla byla!! Teraz to juz na 100% pewna jestem,ze partyjna bylas. Jasne, mozna bylo samemu noca spacerowac i dzieci wieczorami biegaly beztrosko po ulicach. A Ormo milicja zomo sb to byla armia zbawienia i czerwony krzyz w jednym!!!....

Gość podpisuje sie 2 rekami
ja tez dobrze wspominam tamte nigdzie nie napisalam, ze to byla kraina mlekiem i miodem plynaca. Ale miala swoje zalety i ja dobrze wspominam ten czas... I im bardziej sie jednoczymy z UE tym milej wspominam okres zelaznej kurtyny podpisuje sie 2 rekami 🖐️ 🖐️

Gość w sumie to pan pani
niewiele rozumie.A komunizmu w Polsce nie było.I nie było takiego chamstwa jakie jest dziś. Najbardziej psioczą ci, którzy wtedy mieli dobrze, inni umieli sie cieszyć tym , co mają i żyli szczęśliwsi niż co poniektórzy teraz, co mają wiele.W ogóle nie można porównywać tego okresu do jakiegokolwiek innego. Czarni też wiedzieli gdzie ich miejsce i to było najlepsze, ha!

no dalej z tymi dziurami się produkuję. W stanie wojennym w nocy tak dokładnie mi obrobili garaż, że do dzisiaj, krem mnie zalewa na wspomienie. Raj dla złodziei i przestępców. PRL wylęgarnia struktur mafijnych z którymi teraz nie można poradzić sobie w żaden sposób. Władze przecież musiały chronić bandytów i wszelkiego rodzaju przemytników, bo przecież musieli od kogoś kupować wszelkie dobra na które zwykły człowiek mógł sie patrzec i ślinkę przełykać, partyjny czerepie

Gość jeszcze troche Uni
i Polaczki docenicie PRL bo zostaniecie bez pieniedzy bez pracy , jeszcze zatesknicie za PRL Unia wam da jak i teraz wam dala haha ... poczekajcie jak Euro wejdzie :P wtedy dopiero narzekac bedzieci und biadolic :D tylko tyle potraficie

Gość dobrze ze cie okradli
taaa a teraz to cie nie okradna tylko zajebia w bialy dzien za 5 zl :D tojest wlasnie ta roznica ciolku

jak byłeś partyjnym bosem, to wspominasz z nostalgią ten szajs, bo normalny zjadacz chleba , to cholery dostaje na wspomienie tamtych kurewskich czasów....

Gość dobrze ze cie okradli
nikt z mojej rodziny w parti nie byl bylismy zwyklymi robotnikami i zylo sie nam dobrze jesli tobie nie , to napeno nalezales do tych ktorzy nie pracowali i milicja was scigala 😠 nie ma co sie klocic ale wiedz czlowieku ze nie tylko partyjni sie dobrze mieli bo zwykle ludzie tez fakt ze tamte czasy brutalnosc od wladz byla cholerna to fakt ale nie pierdol ze teraz sie kurwa dobrze zyje bo nie prawda , wtedy zwyklego robotnika bylo stac wyjechac na wczasy na d morze glupie a teraz ?? nie stac !!!!! rozumiesz ta roznice??

i to jest największe osiągnięcie PRL-u, równi wszyscy byli a co niektórzy równiejsi. Chyba byłeś robotnikiem, ale na Śląsku i w dupę właziłeś Gierkowi, bo reszta kraju mogła co najwyżej cieńko piarnąć, komunistyczna mumio z dziurami w pamięci

Gość a ja bym chciała zeby wrócił
moi rodzice też byli zwykłymi zjadaczami chleba i nie nalezeli do zadnej partii, wogóle sie w to nie mieszali. A chciałabym zeby te czasy wróciły, bo wtedy było o wiele lepiej. Mimo ze były pustki w sklepach nigdy nie bylismy głodni. Co z tego ze teraz w sklepach jest wszystko jak nie masz za co tego kupic. Rodzice dostawali kartki i jakos niczego nigdy w domu nie zabrakło. Ludzie jakos bardziej potrafili sie cieszyc ze wszystkiego,chetniej sobie pomagali, byli bardziej zzyci ze soba. I to fakt ze mielismy mname w domu bo mogła isc na wychowawczy i nikt jej z pracy nie zwolnił. A jak mój tato zrezygnował z pracy albo go zwolnili to nastepnego dnia szedł do nowej. zawsze dostawalismy paczki od rodziców z pracy, jezdziliśmy na wczasy zakładowe. Nikt nie patrzył na innych krzywo bo nie sa ubrani w markowe ciuchy, jak to jest teraaz. I było o wiele bezpieczniej na ulicach. I moze to głupie wspomnienie, ale to dzieki tym czasom zapach pomaranczy kojarzy mi se z VBozym Narodzeniem. A nasze dzieci jakie beda miały wspomnienia? Wyscig szczurów i nic wiecej

Gość madre slowa
madre popieram :) z wyzej wymienionym poscie zwolnili cie ,jutro mialas nowa prace , swieta jakie cudne byly :) a teraz ??w sklepach wszystko ale chemiczne :P:P ja sie z glupiej czekolady czy z pomaranczy cieszylam a teraz daj dziecku czekolade :( zostaniesz obgadany

Gość ja tez pamietam tamte czasy
jezdzilismy z rodzicami na wczasy z zakladu pracy, nie bylam glodna ,fakt w sklepach nic nie bylo , ale pamietam swojski sernik czy babke , jak to smakowalo :D badz cieplly chleb z maslem miammm :D na podworku w lato w ogrodku truskawki , jakblka , czy orzechy wlosakie , jesienia kasztany hehe fajnie bylo milo wspominam tez chcialabym aby ta normalnosc wrocila a nie terazniejszy jak ktos wspomian wyscig szczurow :)

Gość eeeeeeeeeee
chyba jesteście nienormalni, powinniśmy iść do przodu i się rozwijać, narzekacie, że jesteśmy i tak zacofani, to pomyślcie jak zacofani byśmy byli gdyby w polsce nadal panowała komuna

Gość Phiii
Jakie kurde wczasy za PRL ? Jak by ktoś dzisiaj pojechał na takie wczasy to po powrocie podał by taki dom wczasowy do sądu. Jaka praca ? Za kurde 30 marek ? Moja babcia żeby kupić mięso (owinięte takim szarym do porzygania papierem) stała od 10 wieczorem do południa nastepnego dnia. Albo ktoś tu jest psychiczny, albo rodzina ormozomowcowa.