Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość desperated_human

Jesteś inteligentny? Na pewno jesteś! To wejdź!!

Polecane posty

Gość desperated_human

Niedługo na WOSie będziemy omawiać temat patologii społecznych w tym oczywiście alkoholizm. Mój ojciec jest alkoholikiem, a jeden z moich kolegów z klasy wie o tym. Boję się, że jak Pan będzie tłumaczył ten temat to on powie to na głos i zrobi mi wstyd. Czy mam powód do zmartwień? Pozdrawiam

Gość dododododod
aj tam. Może ma troche wyczucia taktu i będzie trzymał buzie na kłódkę ;)

Gość desperated_human
chciałabym żeby tak było ;/

Gość Pablos Amerikanos Ruchaczos
jesli mu possiesz ogonka, to nie powie.

Gość d_h
a może jakieś odp. na serio?

no rozie moze byc, jesli uwazasz, ze Twoj kolega moze sie tak zachowac (bardzo by to bylo nieladne z jego str), to popros go wczesniej, przed zajeciami zeby tego nie robil. wytlumacz ze jest to sprawa delikatna i bedziesz wdzieczna, za dyskrecje i ze mowisz to tylko na wszelki wypadek, bo jestes niemal pewna, ze nie mial zamiaru nic mowic. A jakby sie zdarzylo ze juz na forum klasy to powie, to mozesz albo grac glupa - zasmiac sie i odpowiedziec "tak tak, Twoja mamusia tez bajkopisarzu". albo powiedziec, ze nie masz ochoty o tym rozmawiac na forum klasy. albo - posrednio - owszem, tata czesto pije, nie jestes jednak pewna, czy jest to juz problem alkoholowy czy caly czas dobra zabawa, zauwazylas jednak, ze pije mniej ale nie chcialabys rozmawiac o zyciu swojej rodziny na forum klasy. powodzenia

Gość d_h
dziękuję za odpowiedź ;). Akurat duża cześć jego rodziny też zmaga się z tym problemem (jego rodzice nie) więc w razie czego mogę mu to też wypomnieć.

Gość mlodyyy85
Jesli kolega powie o tym, ze Twoj ojciec pije, to powiedz, ze rodzicow sie nie wybiera, nie jestes sumieniem ojca i ze nie masz zamiaru mowic o tym na forum klasy :) Powodzenia

tak sobie myślę, dlaczego to Ty masz się wstydzić??????? Twój ojciec powinien się wstydzić. nie Ty pierwszy nie ostatni masz ojca alkoholika, mój też nim był! powiedz koledze że niech wypowiada się na temat swojej rodziny a nie Twojej! pozdrawiam

Gość wlasnie to nie twoj wstyd
jesli do tego dojdzie to powedz, na czym polega problem alkoholowy ojca, z czego sie wziął, czy probuje cos s robic ,ze rodzina nie jest za to odpowiedzialna, no i ze nalezy od najwczesniejszych lat uwazac na picie bo potem to problem. Rzeczowo . Nie wypieraj sie , nie brnij. Najwyzej powiedz, jesli chcesz , ze wolisz o tym nie mowic, poniewaz jestes w to zbyt zaangazowany/a emocjonalnie i prosisz o zrozumienie.

drogi figfago brałam kiedyś udział w zajęciach właśnie z terapeutą uzależnień (w klubie integracji społecznej)i z tego co wiem wyparcie faktu że mój ojciec czy ktoś z rodziny pije świadczy o współuzależnieniu... co często dotyka rodziny osób pijący...

Gość d_h
W razie czego nie będę się wypierać tego, bo po co skoro to prawda. Sam fakt, że klasa miała by się o tym dowiedzieć nie zraża mnie tak bardzo co myśl, zę mogłabym zostać przez to odepchnięta z grupy.

Gość bubalus
będzie dobrze