Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rosevera

Proszę o przepis na szybki i prosty obiad

Polecane posty

Gość rosevera

musze dzis cos na szybko ugotowac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Proponuję makaron z kurczakiem: Pierś z kurczaka podsmażyć z przyprawą kebab gyros na odrobinie oliwy czy oleju, ugotować makaron grubszy np kokardki. Do makaronu wsypać pierś razem z sosem który powstał podczas smażenia, dodać śmietanę małą, pokrojony ser pleśniowy (mały np turek) + 2 ząbki czosnku, pomieszać aż się roztopi ser - pycha:))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
spaghetti z mielonym mięsem spaghetti ugotować aldente, czyli półtrwardo posiekać cebule i czosnek, podsmazyć na oliwie, wrzucić mięso mielone, podmażyć, rozdrabniając na patelni/w rondlu, dodać koncebtrat pomidorowy, ew. ketchup, przyprawy, poddusić 10 minut, dodac śmietanę. Wylac na kluchy, posypac startym serem żółtym i gotowe (ew. można ser zapiec w mikrofali, wkładając na 3 minuty talerz z jedzeniem do mikrofali)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie dodawaj śmietany
do spagetti zepsuć tak smak... :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chyba że to carbonara

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
słodka śmietana łagodzi kwaśny koncentrat każdy ma swój smak, mi pasuje ze śmietaną

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zamów pizze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rosevera
wielkie dzieki. juz sie gotuje:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ewa 33 tego co Ty podalas nie zjadla bym :P. ja przewaznie robie sos wlasnej roboty no chyba ze mam lenia to z torebki ale to sporadycznie. koncentrat? keczup? smietana?? Pfe fuj. Przyprawy oregano bazylia sol ziolowa chili papryczka pokrojona lub papryka ostra pieprz kolorowy lub cayenne. I w zyciu do mikrofali.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dlatego, droga kaciu, gotuję dla siebie i swoich domowników, którym moja kuchnia bardzo odpowiada, a nie dla Ciebie :) sosów z torebki nie robię koncentrat i śmietana bardzo mi pasują keczup zwykle doklada młody, bo lubi na ostro ostro nie jadam, bo to nie jest zdrowe ani dla wątroby ani na cerę i mikrofali sie nie boimy :) a, zjadłabym - piszemy łącznie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wiedzialam ze taka bedzie twoja odpowiedz. czepialska strasznie jestes. Po to jest forum by wyrazic swoje opinie. Wyrazilam ja. I uwazam ze twoja rodzinka ma niewyrafinowany gust jesli je takie spaghetti jak robisz. Bo toto kolo spaghetti nawet chyba nie lezalo. :P. Doczepilas sie torebek. Sporadycznie uzywam w zasadzie do dwoch potraw max. I jak nie ma czasu albo totalnie mi sie nie chce. A smietane to raczej do spaghetti carbonara z boczkiem a nie do bolognese. Ale oczywiscie kwestia gustu. A co do zjadlabym to niechcacy spacje nacisnelam. Mikrofali nie uzywam stoi tylko na polce. jedzenie z niej nie jest na pewno ani zdrowe ani dobre. Smieszna jestes ze nie uzywasz ostrych przypraw nie jadasz ostrych rzeczy bo to niezdrowe szkodzi na cere bla bla bla. masz racje papu z mikrofali jest najzdrowsze pod sloncem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to teraz się czepię, bo to wyżej to była tylko odpowiedź Wiedzialam ze taka bedzie twoja odpowiedz. czepialska strasznie jestes. Po to jest forum by wyrazic swoje opinie. Wyrazilam ja. ja też wyraziłam swoją opinię nt. śmietany i koncentratu I uwazam ze twoja rodzinka ma niewyrafinowany gust jesli je takie spaghetti jak robisz. może i ma niewyrafinowany, ale zajada się ze smakiem i na zdrowie jej wychodzi Bo toto kolo spaghetti nawet chyba nie lezalo. . Doczepilas sie torebek. Sporadycznie uzywam w zasadzie do dwoch potraw max. I jak nie ma czasu albo totalnie mi sie nie chce. A smietane to raczej do spaghetti carbonara z boczkiem a nie do bolognese. nigdzie nie napisałam, że to jest spaghetti bolognese - napisałam że z mięsem mielonym Ale oczywiscie kwestia gustu. A co do zjadlabym to niechcacy spacje nacisnelam. akurat niechcący Ci sie nacisnęło tam, gdzie mozna zrobić byka,... ciekawe Mikrofali nie uzywam stoi tylko na polce. żeby ładnie w kuchni wyglądała? u mnie sprzęt w kuchni służy do używania a nie do podziwiania jedzenie z niej nie jest na pewno ani zdrowe ani dobre. nie pisalam, że robię w niej jedzenie, tylko, że na chwilkę wkładam, żeby ser się rozpuścił, to jest róznica; nie widzisz jej? Smieszna jestes ze nie uzywasz ostrych przypraw nie jadasz ostrych rzeczy bo to niezdrowe szkodzi na cere bla bla bla. zapytaj gastrologa, dermatologa - wtedy się okaże, kto jest śmieszny masz racje papu z mikrofali jest najzdrowsze pod sloncem j.w.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość liberal girl
no no, cała masa porad :p najszybsze i najprostsze są rzeczywiście makarony z róznymi sosami. Co do ich wartości zdrowotnych i smakowych ważne by makaron nie był rozgotowany, no i fajnie by było gdyby sos był bez glutaminianu sodu. Reszta jest kwestia upodobań smakowych i zdolności kulinarnych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No i oczywiscie wiesz ze nie wiedzialam jak sie pisze zjadlabym a teraz sie wypieram ciekawe ze tak duzo o mnie wiesz ;P. takl stoi na polce w szafce za dzwiam i nie uzywam bo to niezdrowe na pewno. wiesz moze ja glupia jakas jestem ale dla mnie spaghetti do ktorego daje sie mieso mielone i keczup/pomidory/koncentrat to bologhnese ;P. cgyba ze jakies wlasne nazwy opracowujesz. np spaghetti paskudztwo z konserwantami???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość liberal girl
bardzo lubię sosy tzw śmietanowe :) choć dawno już zamiast śmietany używam jogurtu "greckiego" bazą jest cebula zezłocona, czosnek, zioła, warzywa dostepne w lodówce :)- np cukinia, papryka, pieczarki, dorzuca się to do tej bazy na patelnię. Ewentualnie z cebulką można uśmażyc jakieś mięso lub nawet tuńczyka z puszki (naprawdę niezłe) poddusić, przyprawić, dodać jogurt, ewentualnie ser ulubiony i już robi się tyle czasu, ile gotuje się makaron

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ser droga Ewo mozna stopic na wiele sposobow bez uzycia mikrofali. I wie o tym kazdy smieszna jestes ze uzywasz mikrofali tylko do topienia sera bo tak wynika z Twojej wypowiedzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
liberian ja uwielbiam sosy i czesto robie. dzis bedzie mieso z sosem sera plesniowego nie roztapianym w mikrofali jak co poniektorzy robia :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
chyba ze jakies wlasne nazwy opracowujesz. np spaghetti paskudztwo z konserwantami??? owszem własne nazwy opracowuję, bo tez i własne potrawy robię, a nie z papierka i gdzie te konserwanty u mnie widzisz? uzywasz mikrofali tylko do topienia sera tak, przy tym daniu mikrofali używam tylko do topienia sera stoi na polce w szafce za dzwiam i nie uzywam bo to niezdrowe na pewno na pewno to śmieszne jest trzymanie takiego dużego sprzętu w celu...? jakim? bo nie doczytałam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość beznadziejne jesteście z tymi
dyskusjami o dupie... Temat był: prosty i szybki obiad. Pizza na tel. nie zawsze jest szybka - u mnie dohodzi do 50 minut nawet... W tym czasie pięć razy można coś ugotować 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Louis Griffin
Kacia..przeczytaj kobieto co ty napisalas....bo toto to mi jakos niewyglada...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Louis Griffin
i odwolam sie tu do stopki Ewa33...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czesto jestem na kafe i widze co pisze ewa33 kobieta chyba nie ma co robic bo wszedzie jje pelno na kazdym topiku i w kazdym temacie. I uwaza ze jest naj. A co do stopki to powinna ja zmienic bo jesli chodzi o glupote to celuje w niej rewelacyjnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
i odnosnie mikrofali. Dala nam ja tesciow wiec wzielismy i tyle. Ja na pewno bym takiego czegos nie kupila.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Szkoda, że topic o objedzie przerodził się w porady nt. kuchenki mikrofalowej:)) Jeśli autora jeszcze to interesuje, to szybkim daniem jest też pieczona rybka np. panga. Rybę piecze się w maśle (ok 2 łyżki) + tymianek + czosnek - 2 ząbki + sól + pieprz cytrynowy. Na góre pod koniec pieczenia ściera się trochę sera żółtego - a piecze się ok 30-40 min. Lekka pyszna można jeść z ryżem i np fasolą szparagową z bułką tartą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Louis Griffin
Z ta ryba to chyba dzisiaj przetestuje:)Kacia..wybacz ze na ciebie najechalam...jakis mam dzien podly...sorry:)temat fajny wiec piszcie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość panga jest toksyczna
:o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość w temacie ale nie na temat
w sprawie rozmowy ewa33 i kaciaa: prosze wrocic do pierwszych wpisow i zobaczyc kto pierwszy sie zaczal czepiac (prawidlowa odpowiedz: kaciaa, ktora swoje czepianie nazywa wyrazaniem opinii, a jak inni wyrazaja opinie, to kaciaa nazywa to czepianiem ;) ) dan makaronowych z sosem pomidorowym i miesem sa tysiace. jedno z nich, de facto, nazywa sie spaghetii bolognese (mielona wolowina, pomidory, wino itd.), pozostale dania makaronowe z sosem pomidorowym moga nazywac sie jakkolwiek. osobiscie akurat nie lubie koncentratu pomidorowego, ale jak ktos lubi i uzywa to jego sprawa, nigdzie nie jest napisane, ze sos pomidorowy do makaronu mozna robic tylko z pomidorow (ew. z torebki ;) ). niektorzy chyba mysla, ze makaron nitki (po wlosku spaghetti) mozna robic tylko na 2 sposoby: bolognese z pomidorami (i miesem mielonym ponoc :P) oraz carbonara ze smietana ;) ale malymi kroczkami mozna robic postepy, po obecnosci tych dwoch dan w slownictwie mlodych kucharek z nieduzych miejscowosci mozna zauwazyc pozytywny trend: kuchnie swiata pomalu wkraczaja na polski stol :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość w temacie ale nie na temat
kuchenka mikrofalowa: istnieja przeslanki, ze jedzenie ktore odwiedzilo kuchenke mikrofalowa moze wyjsc z niej troche inne, niz w formie pierwotnej. ale skoro piszesz kaciu, ze "to na pewno nie jest zdrowe" napisz na jakiej podstwawie bazujesz ta opinie. promienie w w/w kuchence nie zatruwaja jedzenia. w niektorych przypadkach moga je uczynic mniej wartosciowym. ale napisz kaciu koniecznie skad wzielas swoje cenne naukowo potwierdzone informacje odnosnie szkodliwosci mikrofali, bo wiele osob uzywa tego urzdzenia non stop i skutki moga byc nieciekawe, z tego co piszesz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×