Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość urmila

Nie chcą mnie zarejestrować jako bezrobotna, bo nie mam umów zleceń.

Polecane posty

Gość urmila

Hej, mam problem jak w temacie. Mam 27 lat. Od 7 lat wykonuje wolny zawód na umowy zlecenie lub o dzieło. Większość jest na tzw. lewo, więc nie mam umów. Teraz chce założyć własną firmę i potrzebuje zarejestrować się w UP. Urzędasy nie chcą tego zrobić, bo jak stwierdzili - musze im donieść wszystkie umowy które miałam przez 7 lat... Mają w ogóle takie prawo? Dodam, że nie chce żadnych zasiłków, chce być tylko zarejestowana. Co zrobić jak zaargumentować, żeby mnie zarejestowali. Będę wdzięczna za pomoc i rady.

Gość weridiossa
Nie maja takiego prawa. Musza cie zarejestrowac. Czy wspominalas im, ze pracowalas na umowe zlecenie ?

konsultowalam sie z moja kolezanka pania prawnik. powiedziala, ze to normalna praktyka, ze tak sie robi. skoro nie zalezy ci na zasiłku idz tam jeszcze raz i powiedz tylko o tych umowach, ktore fizycznie ze soba przyniesiesz. wtedy nie powinnas miec problemu. powodzenia

konsultowalam sie z moja kolezanka pania prawnik. powiedziala, ze to normalna praktyka, ze tak sie robi. skoro nie zalezy ci na zasiłku idz tam jeszcze raz i powiedz tylko o tych umowach, ktore fizycznie ze soba przyniesiesz. wtedy nie powinnas miec problemu. powodzenia

Gość urmila
Dzięki. Napiszę jak mi poszło.

Gość zertrrr
ja pracuje w urzedzie mozesz nawet powiedziec ze nei pracowalas i nikogo to nie obchodzi nie musza tego wymagac

Gość a ja pracowalam
przez okres studiow jako hostessa i juz mam problem bo mam ok. 30 umow (zlecenia). I co teraz, musze wszystkie przynosic (tak mi powiedzieli), co sie stanie jesli czegos nie przyniose. Kazali wszystkie przyniesc ;/

Gość urmila
Zarejestrowali mnie bez problemów. Wzięłam wszystkie umowy, które miałam, dyplomy, świadectwa. Poszło gładko.