Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sierotkamarrysia

Pomozcie w wyborze zawodu

Polecane posty

Gość sierotkamarrysia

Czesc,mam 27 lat i dosyc spory problem .Otoz chodzi o to ze do tej pory popelnilam sporo bledow na swojej drodze zyciowej,nie poszlam nia tak jak powinnam i teraz bardzo załuję..pare miesiecy po maturze wyjechalam z chlopakiem za granice,do anglii,najpierw tylko on pracowal i bylam na jego utrzymaniu potem czepialam sie prac dorywczych sprztania,jako pomoc kuchenna i kelnerka.Mialam troche klopotow ze zdrowiem z ktorymi na szczescie sie uporalam wiec pare razy zmienialam prace w anglii.Z narzeczonym sie niestety rozstalam,potem podjelam decyzje o powrocie do polski.I teraz bardzo zaluje swoich zyciowych wyborow mam nawet taka troche depresje;< znajomi pokonczyli studia zbudowali jakas pozycje zawodowa..Az mi sie czasem plakac chce przez swoja glupote ale cos;/ W liceum w miare dobrze sie uczylam i teraz bardzo zaluje ze nie poszlam na studia.Planuje to zrobic ale jak myslicie czy nie jest za pozno? Pozatym wszyscy wiemy ze skonczenie studiow to jedno a praca to drugie..jakie mam szanse przy rekrutacji ze stara matura? Moje oceny to polski:5 z pisemnego z ustnego zwolniona, angielski pisemny i ustny 5 i historia ustna 4-> to jedyne co zdawalam na maturze..;/ Wydaje mi sie ze studia jakie mam szanse skonczyc z powodu zainteresowan i tego co sie najwiecej uczylam to anglistyka,polonistyka psychologia tego typu..ale co wlasciwie moglabym po nich robic? Co wybrac w sytuacji kiedy skoncze studia majac lat 33 ,prawdopodobnie beda to studia zaoczne czy jest jakas szansa ze dostane prace? Do tego chcialabym by byl to zawod dobrze platny tak ze 2 tysiace miesiecznie bo jestem sama i juz nie chce liczyc nigdy na faceta chcialabym sie sama utrzymywac.Niech wypowiedza sie przedewszystkim osoby praktyczne znajace zycie a nie takie typu "marzenia zawsze trzeba realizowac" czy powinnam pojsc na te studia i pomeczyc sie te 5 lat bo potem mam duza szanse na prace czy lepiej jakis kurs zrobic i isc od razu do pracy bo na studia juz za pozno?

Gość sierotkamarrysia
??

Gość sierotkamarrysia
No wiem ze temat wydaje sie durny ale nic nie poradze ze takim glupolem jestem;/ teraz to juz mozna wybrac tylko mniejsze zlo no ale coz czlowiek mlody byl glupi;/

Gość sierotkamarrysia
hmm

Gość sierotkamarrysia
Czy nikt nie jest w stanie doradzic czegokolwiek?

Gość Sakrbik
Na nic nie jest za późno :) a na studai tym bardziej bez studiów mozan jedynie ulice zamiatać :( taka jest prawda jesteś jeszcze młoda a nan nauke nigdy nie jest za późno moja rada wybier dobrą uczelnie na pewno dasz sobie radę :) powodzenia. Studia to nie diabeł który straszy to przepustka na życie i wiara czyni cuda uwierz w siebie i do przodu marsz

Gość yhyyyymi
hejka moim zdaniem nigdy nie jest za późno baaa - jesteś nawet w lepszej sytuacji bo patrząc na siebie widzę, z perspektywy czasy, że po maturze zupełnie nie wiedziałam co chcę robic w życiu i skutek tego taki, że kończę właśnie studia (jestem na 5 roku) a w zawodzie zamiaru i tak pracowac nie mam... wiem, że gdybym wstrzmała się z pójściem na studia jakieś 2 lata to byłaby to w pełni świadoma decyzja i wybór a teraz jestem chyba w gorszej sytuacji niż Ty PS. studia teraz są 2-stopniowe tak więc 3 lata i masz licencjat, nie musisz koniecznie studiowac 5 lat pozdrawiam i powodzenia życzę ;)

Gość Sakrbik
Najlepszy zawód to lekarz albo prawnik z tego wyboru zawsze bedziesz miala na chlebek z szyneczką :) reszta zalezy jak wiatr zawiewje :)

Gość Sakrabik
o kiolega sie wyzej wypowiedział a jak uważam że trzeba zakasać rękawy i siegać chmur :) trzymma kciuki i zyczę szczęścia

Maszeruj na te studia i wybierz anglistykę.Po tych studiach są perspektywy i o pracę łatwiej :) Do boju dziołcho :classic_cool:

Gość sierotkamarrysia
OK ale po jakich studiach mam szanse na prace w zawodze w tym wieku?

Gość sierotkamarrysia
dzieki.Niestety jesli chodzi o medycyne czy prawo to po prostu nie dam sobie rady raczej,medycyna super sprawa ale musialabym cala chemie fizyke biologie powtarzac a z fizyki zawsze cienka bylam.No i rodzice nie zgodzili by sie mnie utrzymywac 6 lat

Gość Sakrbik
Anglistyka genialny pomysł -Startuj :)

Gość Sakrbik
zrób chociaż na początku licencjat a potem masz drzwi otwarte dorobisz korkami i zapracujesz na wyższy poziom wtajemniczenia :) hej nos do góry

Gość magda789
wiesz co nie jest zle, naprawde ludzie sa w gorszej sytacji, mozesz zacząc studia zastanów sie co Ci idzie w miare sprawnie co łatwo chwytasz i wybierz jak dalejn nie bedziesz wiedziała co idz do doradcy zawodowego, to jest bezpłatne taka porada napreno Ci pomoże a zanim skonczysz studia zrob sobie szkolenie np. kosmetyczke czy manikiurzystke, cos takiego albo kolner ale praca ta jest zmianowa cos na chwile zebys miała jakies pieniądze, a na studia idz i napewno sobie poradzisz:)