Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość edgerwgvfgvfgrfrgvf

dzisiaj znowu rozwiaze zadania z matematyki

Polecane posty

Gość edgerwgvfgvfgrfrgvf

prosze kto mi pomoze? prosze o rownanie chociaz o poczatek pozniej ajkos pojdzie w trapezie prostokatnymkat rowarty jest 4 razy wiekszy od kata ostrego. Oblicz miary katow wewnetrznych trapezu.

Gość dthrth
4x+x+90+90=360 chyba tak

Gość dthrth
czyli ostry ma 36 stopni a rozwarty 114. nie jestem pewna tego rozwiazania, bo nie jestem orlem z matmy.

Gość dthrth
sory, 144.

Gość edgerwgvfgvfgrfrgvf
bardzo dziekuje... bardzo bardzo a mozesz mi pomoc jeszcze z kiloma zadaniami tez tylko poczatek bo reszta mi pojdzie??

Gość edgerwgvfgvfgrfrgvf
ale podalas mi 9 katow a katy sa 4 iec racja orlem nie bylas moze ktor inny?

Gość dthrth
jezeli bede potrafila to pomoge;)

Gość dthrth
podalam Ci 4 katy x -kat ostry 4x - to kat rozwarty bo jest 4 razy wiekszy od ostrego i dwa katy proste po 90 stopni suma katow wewnetrznych w trapezie wynosi 360 stopni

Gość edgerwgvfgvfgrfrgvf
kurcze przepraszam asz wszytsko dobrze sprawdzilam odpowiedzi w ksiazce tylko ja nie umiem rownania napisac a moglabys mi napisac obliczenia jeszce? bede wdzieczna nawet bardzo a w tym czasie napisze jeszcze 3 zadanka

Gość dthrth
x+4x+90+90=360 5x=180 x=36 kat ostry 4x=144 kat rozwarty

Gość edgerwgvfgvfgrfrgvf
1. w trapezie rownoramiennym miara kata rozwartego jest rona 120 stopni. oblicz miary katow tego trapezu. 2. w trapezie krotsze ramie ma dlugosc 20 cm i stanowi pies szostych dlugosci gornej podstawy. dolna podstawa jest 20 % dluzsza od gornej podstawy i o 6 cm dluzsza od drugiego ramienia. oblicz obwod trapezu

Gość edgerwgvfgvfgrfrgvf
3. w traezie rownoramiennym krotsza podstwa ma dlugosc 10 cm. dluzsza podstawa stanowi 1,4 dlugosci krotszej podstawy oraz jest dwa razy krotsza od ramienia trapezu. oblicz obwod tego czworokata. to juz kompletna czarna magia...

Gość dthrth
1. w trapezie rownoramiennym miara kata rozwartego jest rona 120 stopni. oblicz miary katow tego trapezu. w trapezie rownoramiennym sa dwa rowne katy ostre i dwa rowne katy rozwarte kat rozwarty=120 stopni kat ostry = x suma katow wewnetrznych 360 stopni 2*120+2x=360 2x=120 x=60

Gość dthrth
2. w trapezie krotsze ramie ma dlugosc 20 cm i stanowi pies szostych dlugosci gornej podstawy. dolna podstawa jest 20 % dluzsza od gornej podstawy i o 6 cm dluzsza od drugiego ramienia. oblicz obwod trapezu I ramie 20 cm gorna podstawa 20/ 5/6=20*6/5=24 dolna podstawa 24+(25*1/5)=24+5=29 II ramie 29-6=23 obw 20+24+29+23=96

Gość dthrth
3. w traezie rownoramiennym krotsza podstwa ma dlugosc 10 cm. dluzsza podstawa stanowi 1,4 dlugosci krotszej podstawy oraz jest dwa razy krotsza od ramienia trapezu. oblicz obwod tego czworokata. krotsza podstawa 10 cm dluzsza podstawa 10*1,4=14 cm I i II ramie 14/2=7 cm obw 10+14+2*7=38 cm

Gość dthrth
w 3 poprawka I ramie 14*2=28 cm II ramie 14*2=28 cm obw 10+14+28*2=80 cm

Gość dthrth
rozumiesz to czy cos wyjasnic?

Gość dthrth
2. w trapezie krotsze ramie ma dlugosc 20 cm i stanowi pies szostych dlugosci gornej podstawy. dolna podstawa jest 20 % dluzsza od gornej podstawy i o 6 cm dluzsza od drugiego ramienia. oblicz obwod trapezu I ramie 20 cm gorna podstawa 20/ 5/6=20*6/5=24 dolna podstawa 24+(24*1/5)=24+4 i 4/5=28 i 4/5 II ramie 28 i 4/5 -6=22 i 4/5 obw 20+24+28 i 4/5 + 22 i 4/5=95 i 3/5 tak powinno byc