Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomocy ludzie pomocy

Jak zabezpieczyć się przed długami męża

Polecane posty

alkoholik łamiacy prawo, a ja będe musiała placić jego kary? wiem o zniesieniu wspólnoty majatkowej, ale to idzie przez sad i długo trwa, podobno coś można spisać u notariusza, ale czy to mnie ustrzeże przed zajęciem pensji proszę pomóżcie sama wychowuje trójkę dzieci, a teraz jeszcze i to... proszę jeśli coś wiecie, macie w rodzinie prawnika pomóżcie!!!

Gość Zona nie odpowiada za długi
męża.A jeśli macie coś wspólnego, to niestety on to może przpić wszystko, takie jego prawo. Rozwiedż się i to szybko.

Mozna u notariusza podpisać rozdzielność majatkową i wtedy nie ponosi sie odpowiedzialności za dlui meża . Kosz rozdzielnosci ok 500 zł , tyle że mąż musi wyrazić na to zgodę i też podpisać papiery . A z tym bywa róznie .

Umowę o zniesieniu wspólnoty majątkowej możesz zawrzeć u notariusza. Potrzebne są dowody osobiste i odpis skrócony aktu małżeństwa Ale czy Twój mąz się na to zgodzi ?

z tego co wiem jego kary mogą ściagac z mojej pensji mam nadzieję, ze nie przeczytam już takich uwłaczajacych wypowiedzi

Gość z tym że prawo
nie działa wstecz

Gość lamella
podpisać rozdzielność u notariusza można, jeśli jest na to zgoda obojga. Bez tego pozostaje sprawa w sądzie, ale prościej byłoby zrobić porządek raz a dobrze, bo gość nie rokuje. tak czy inaczej - żona NIE ODPOWIADA za długi zaciągnięte bez jej zgody (nie jestem pewna jak z karami, ale sądzę że podobnie): http://animatek.w.interia.pl/wspolmalzonek.html

ooooo, dziękuje bardzo za powyższe odpowiedzi I tak po prostu idę z mężem i na miejscu podpisujemy? Dzięki, tak pewnie pojdzie, bo przeciez jemu to i tak obojętne, z niego nie mają jak ściagać a czy jesli mamy jakiś wspólny majątek to tez mogą swoja częśc jakoś zabezpieczyć?

Gość kkleo25
Jak najszybciej wystap o zniesienie wspolnoty majatkowej! To wcale dlugo nie trwa, wrecz przeciwnie, wystarczy isc do notariusza. Nie bedziesz odpowiadala za dlugi ktore sobie narobi od momentu rozdzielnosci majatkowej.

Tak, wiem, ale rozwód ciagnąć się będzie długo, bo mamy małoletnie dzieci, a o jego alkoholiźmie dopiero zaczęłam mówić,. Nie chcę rozwodu bez orzekania o winie, bo podobno on może rządac potem alimentów. Tak że wole to zrobic porządnie i odciać się raz na zawsze. Dzieki za kolejną pomoc!

Wcześniej trzeba sie umówić na spotkanie z notariuszem , dostarczyć dokumenty a potem jest jeszcze spotkanie z notariuszem ,mężem i Tobą . Przynajmniej tak u mnie było . Niestety podpisanie rozdzielnosci nie działa wstecz .Nie wiem jak to jest w wypadku zabezpieczenia majatku .

Gość kkleo25
tak czy inaczej - żona NIE ODPOWIADA za długi zaciągnięte bez jej zgody Lamella, nie wiem jakie jest obecnie prawo, ale jeszcze pare lat temu tak nie bylo. Moj ojciec wzial pozyczke, o ktorej moja mama nie miala pojecia, w tym samym czasie gosc u ktorego pracowal go wykiwal i nie dal naleznej mu kasy, i komornicy zaczeli nachodzic moja mame, bo ojciec nic nie mial, i niestety mieli do tego prawo, bo byli u prawnika.

Gość jak najszybciej....
rozdzielnosc majatkowo sadowo lub notarialnie!

Gość jak najszybciej....
notarialnie ma taka sama moc prawna jak sadownie! musicie oboje podpisac papiery u notariusza, najlepiej zadzwon do notariusza i dowiedz sie o szczegoly:-)

jesteście kochani, dziękuję, może będe miała spokojną noc w poniedziałek zadzwonie do notariusza i sie umówię .... trochę może głupie pytanie, ale dla mnie istotne czy jeśli bedzie nietrzeźwy tez moze podpisać, bo z tym to moze być różnie?

Gość jak najszybciej....
to nie jest wskazane, bo bedzie mozna podwazyc taki akt, musi byc swiadomy, ale lekkie wypicie albo kac nie przeszkadza, nie moze byc calkiem wylaczony (tak skrocie) tutaj jeszcze dobry link: http://www.gazetaprawna.pl/encyklopedia/prawo/hasla/338851,rozdzielnosc_majatkowa.html mozesz zadzwonic do kilku notariuszy (rozne ceny i dokumenty):-)

Nie mam pojęcia , w sumie nietrzeźwy to nie do końca odpowiadający za swoje czyny . Myślę ze najlepiej notariusza sie o to spytać .

stronka sie nie otwiera no wiem wiem , z zataczającym sie nie pojdę, bo bym z nim nawet na ulicę nie wyszła życie, życie ,a miało być takie fajne

Gość jak najszybciej....
przez przecinkiem zlikwiduje wolne pole:-) nie chce sie niestety dobrze wkleic

jesli macie jakis wspolny majatek typu dom, dzialki przepisz je na dzieci wtedy nie beda mogli Ci ich zabrac:)

Gość jak najszybciej....
udalo sie Autorko otworzyc link?

dzięki jak najszybciej, przeczytałam ale dzieci są małoletnie, przeciez musiałby ktoś tym zarządzać do czasu ich pełnoletności noooooo, pewnie mąz byłby chętny....

Gość NIKI_73
ja wnioslam sprawe do sadu-udowodnilam ze nie mialam nic z zaciągniętych przez meza dlugów i innych zobowiazan-odbyły sie 3 sprawy ale wygralam-otrzymałam wsteczną rozdzielność od trzech lat wstecz i mam problem z glowy-da sie to zalatwic

Gość boisz sie za maz bedzie chcial
alimentow ale sama chetnie po nie raczki wyciagniesz, co?

Szkoda że niektórzy ludzie tak źle oceniają. Napisałam, że sama utrzymuję trojkę dzieci, już wiele lat i jakoś po męża pieniądze, które skądinąd na dzieci powinien placić,ręki nie wyciagnęłam. to, że obawiam się splacania jego długów, bo wtedy niestety nie dam rady sama utrzymać dzieci, to powód do takich osądów?