Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mo_nii99

Działaność gospodarcza a pomoc męża.

Polecane posty

Gość mo_nii99

Od miesiąca prowadzę własną działaność gospodarczą. Jest to handel obwoźny. Potrzebuję pomocy męża np przy pomocy rozstawienia namiotu, towaru, przywiezieniu go i czasem zastąpieniu mnie na stoisku. Płacę ten mniejszy zus. Na zatrudnienie męża nas nie stać. Słyszałam, że mogę dołączyć męża pod mój zus tak żeby jemu też się to jakoś liczyło. Szukamy rozwiązania zeby pod jedną firmę zatrudnić męża i płacić jak najmniejsze koszta, chodzi tylko o to zeby miał liczone te skladki emerytalne i ubezpieczenie zdrowotne. Coś jeszcze słyszałam, ze mozna dac mezowi jakies pełnomocnictwo ale wtedy on nie bedzie mial zadnego ubezpieczenia i rentowego... Może ktoś coś na ten temat wie.

Gość khmololll
nie da rady, nie podłączysz mężą pod swój zus...pozdrawiam

Gość zasilkubrak
mąż moze ci pomagac, jednak nie liczy mu sie to do niczego, chyba ze zgłosisz go do zusu i oplacisz skladaki!

Gość jedynie chyba może podlegać
pod Twoje zdrowotne ubezpieczenie, tylko musisz zgłosić członka rodziny do zdrowotnego.

Mąż może Ci pomagać - wystarczy wspólny adres :) Tylko powinnaś go podciągnąć pod swoje ubezpieczenie (w ZUS-ie), natomiast nie będziesz płacić żadnych zusów, podatków za męża, ale: - mąż nie będzie miał praw do np emerytury za ten przepracowany okres, nie będzie nigdzie zarejestrowany i kiedyś tam gdyby chciał iść na bezrobotne to ten okres nie bęzie się w jakikolwiek sposób liczył. A z drugiej strony może normalnie z Tobą pracować. Może Ci pomagać, nawet sprzedawać i nikt nie ma się prawa doczepić.