Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krysia1234

Wada wzroku a poród siłami natury

Polecane posty

Gość krysia1234

Mam wadę wzroku -5.0 dioptrii w soczewkach na oboje oczu. Czy będę mogła rodzić naturalnie, czy byłoby to zbyt ryzykowne? Jak dla mnie jest to duża wada i nie chciałabym jej pogorszyć... Co wybrać? Poród naturalny, czy cesarskie cięcie?

Gość tylko lekarz
spotkaj się z okulistą, on cię przebada i pomoże podjąć decyzje z medycznego punktu widzenia

Gość krysia1234
Naprawdę nikt mi nie może pomóc...? :(

Gość campari34
ginekolog powinien ci dać skierowanie na cesarkę pogadaj z twoim gin.

Moja koleżanka ma duzą wade wzroku, niestety nie wiem jaką, w każdym bądz razie miała wskazania do cesarskiego ciecia. Przyjechała do szpitala i kazali jej urodzic naturalnie, podczas gdy przez caą ciążę była nastawiona na ciecie. Wzrok pogorszył jej się.

Gość pozostaje tylko okulista
tak jak ktos napisal, ja na porodoce miala zadane pytanie co z moja wada, co powiedzial okulista,mam wieksza wade niz Ty.

do cc wskazaniem okulistycznym zawsze było podwyższone cisnienie w gałce ocznej (parcie grozi czasem wręcz pęknięciem oka) oraz zagrażające odklejenie siatkówki (grozi całkowitym odklejeniem siatkówki i nieodwracalną ślepotą). jesli masz prostą krótkowzrocznosc osiową lub krzywiznową to to nie jest wskazanie do CC.

Gość dwoch okulistow
ja bylam przebadana przez okulistę, moglam rodzic sn a konsekwencji rozwarstwiła mi się siatkówka :( Nie o wade tu chodzi,ale o siatkówkę :(

Gość krysia1234
No tak, bo osoba z większą wadą wzroku jest bardziej narażona na rozwarstwienie siatkówki... Więc lepiej będzie, gdy nie będę ryzykowała... Jednak wzrok jest ważniejszy od np. blizny.

Gość mijan
ja mam astgmatyzm i stozek rogowki, mam wskazania do cc, bo przy wysilku moze mi wypasc rogowka

Gość snsnsnssss
mam wade -4,5 nie bylo przeciwskazan do sn, rodziłam sn,poród zakonczono cc, ale nie ze wzgledu na wade wzroku moja siostra ma -8 i tez nie ma przeciwwskazać do sn, ma dodatkową wade tzw, stożek mimo to lekarz nie widzi przeciwwskazań do sn, tylko ciekawe czy wydałby oswiadczenie ze nie ma tych przeciwwskazań!!! w przypadku siostry- sprawa czysto teoretyczna, nie jest jeszcze w ciazy:)

Gość dwoch okulistow
mi wydał takowe zaswiadczenie :(

Gość paul_van_dyk
Może ktoś jeszcze się dopisze?

idź dziewczyno do okulisty, bo to chodzi nie o siłę wady, ale o stan siatkówki i ciśnienie wewnątrz oka - a to może zbadać tylko okulista

Mają tu dziewczyny racje. Ja mam -6.5 i w sierpniu urodzilam sn. Bylam wczesniej u okulisty ktory zbadal stn siatkowki, rogówki, dno oka i stwierdzil ze wszystko OK i nie ma przeciwskazan do porodu sn. TYLKO KONIECZNIE WEZ OD OKULISTY ZASWIADCZENIE !

Gość fiolkka
krótkowzroczność, nawet -10 nie kwalifikuje do cesarki, jedynie jak sie odkleja siatkówka lub jest za duze cisnienie w oku, a to bada okulista takze on ci powie czy mozesz czy nie. ja mam -6 i rodzilam normalnie. nic mi nie bylo potem.

Gość dwoch okilistów
Koniecznie sprawdź jak ie badają, bo bez trójlustra niewiele stwierdzą, chyba że zrobia OCT i usg oka

Gość ja mam wade
-6 na oboje oczu, rodzilam normalnie. mieszkam w niemczech i pytalam sie kilkunastu osob, w tym okulisty, czy moge rodzic naturalnie. i kazda osoba powiedziala mi, ze tak. zreszta ja nie chcialam cc.

Gość 22232424532552
mam wadę -10 i -20 dioptrii dodatkowo miałam odwarstwioną siatkówkę dlatego będę mieć cc