Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dbfgn

leczenie zebow

Polecane posty

Gość dbfgn

niestety bardzo zaniedbalam swoje zeby :( ale teraz chce sie z anie porzadnie wziac. w zwiazku z tym mam pytania co lepiej robic prywatnie, a co mozna panstwowo, oraz jakie rozwiazania byscie mi polecili stracilam gorna lewa piatke- zostal mi tam sam korzen, juz lekko obrosniety dziaslem. lepiej usunac go panstwowo czy prywatnie, czy musze isc do chirurga i ile moze to kosztowac. dalej nie wiem co zrobic z powstala dziura- nie chce chyba zakladac koronki, nie chce niszczyc zebow obok- co innego moznaby zrobic? dolna szostka jest tez juz doszczetnie zniszczona (byl leczony, ale ostatecznie go nei dokonczylam...) scianki od srodka juz wlasciwie nie ma, w srodku zeba na wierzchu mam juz dziaslo- da sie uratowac czy raczej do wyrwania?

Gość rady...
jeżeli dziura po zębie jest na widoku, a pozostał zdrowy korzeń, to zasugeruj dentyście przeleczenie korzenia, zacementowanie i wcementowanie sztyfta na który można nadstawić ząb sztuczny. Taki nadstawiony sztuczny ząb do złudzenia przypomina naturalny i może służyć, przy odpowieniej higienie jamy ustnej >30 lat. Jak dbać o jamę ustną vide t. "Higiena jamy ustnej" na: www.vademecum.zdrowia.prv.pl Pamiętaj, ważna jest nie tylko higiena jamy ustnej, zresztą jak poczytasz, to zrozumiesz. Powodzenia, napisz jak poszło.

Gość popieram wypowiedź wyżej
Jeśli się da przelecz korzeń i załóż koronę na wkładzie, nie trzeba do tego szlifować sąsiednich zębów i wyglada bardzo naturalnie.

Gość dbfgn
tego korzenia juz raczej nie da sie uratowac (zrobil sie calkiem brazowy i tak jakby "zapadal" sie w dziasle) i jesli mam mozliwosc choc czesc zabiegow zrobic panstwowo za darmo to czemu mam nie korzystac? ogolne doprowadzenie zebow do porzadku bedzie mnie bardzo duzo kosztowalo, a chce zalozyc sobie jeszcze aparat i lecze jeszcze tradzik co pochlania niemale sumy..

Gość voof
Na fundusz dorosłej osobie nie będącej w ciąży przysługuje: usunięcie kamienia -raz na rok;usuewanie zębów,korzeni;wypełnienia amalgamatowe do bocznych zębów-od czwórki do tyłu na gorze i na dole;leczenie kanałowe zębów przednich od kła do kła na górze i na dole oraz wypełnienia kompozytowe(białe) chemoutwardzalne (ale przeważnie są one marnej jakości,radzę dopłacić i wziąć światłoutwardzalne)do tychże zębów.Znieczulenia równiwż bezpłatne-do leczenai,zatruwania zęba,wyrywania.

Gość voof
Jeśli nie masz skończonych 18 lat lub jesteś w ciąży-masz więcej gwarantowanych przez nfz świadczeń.Zęby bardzo zniszczone radze prześwietlić i dentysta na podstawie rtg zdecyduje czy nadaja się jeszcze do leczenai kanałowego(to podstawa ich odbudowy) czy niestety trzeba usuwać.

Gość dbfgn
dzieki za informacje, nie jestem w ciazy i jestem dorosla :) czyli co, najpierw na rtg wszystkich zebow (zna ktos cene?) i z tym do lekarza, tak bedzie najlepiej?

Gość voof
Możesz zrobić jedno pzreświetlenie ,a którym będą wszystkie zęby-tzw.pantompgram.Jest on odpłatny-ok 50 zł.Będą widiczne na nim wszystkie zęby,zatoki szczękowe,kości szczęki i żuchwy.Jest ono przydatne,jeśli faktycznie chcesz zrobić w buzi porządek.Zdrugiej strony,na pantomogramie struktury są powiększone o ok40% ,nie zawsze wszystko super wyraźnie widać.Więc jeśli zrobisz pantomogram(odpłatnie) ,to na pewno bardzo się pzryda twemu dentyście.Ale jeśli hcodzi o te dwa konkretne zęby,to najprawdopodobnie będą potrzebne 2 małe zdjęcia tzw punktowe tych konkretnych zębów-koszt ok20 zł za ząb.Na nfz przysługują 2 zdjęcia punktowe na rok-może najpierw zgłoś się do lekarza,on obejrzy zęby i jeśli będzie dla nihc jakaś nadzieja,to da ci skierowanie na prześwietlenie i zrobisz je za darmo.

Gość do pięknej
nogi masz zajeebiste, pupę też, ale jeśli buzię masz bezzębną jak ciipkę, to jesteś zaajebista do sześcianu, gdyż robiąc laskę nie skaleczysz klientowi/aptyfikantowi penisa. Podaj namiary, bo chcem sie kochać z Tobom.

Gość gdgdgd
ja radzę usuwać zęby prywatnie i poszukać dobrego dentysty, który to potrafi. ja mam dentystkę, która ma specjalizację chirurga szczękowego i wyrywała mi 2 zęby- jeden zdrowy i drugi w beznadziejnym stanie jak twój i był to totalny komfort i 0 bólu, a kosztowało tylko 50 zł. miałam też kiedyś wyrywane w przychodni- nie polecam, chyba, że lubisz doznania w stylu markiza de Sade. moi znajomi mieli podobne przejscia przy wyrywani, także prywatnie, więc wybierz dentystę zrozwagą. a co do leczenia, to ja wprawdzie nie korzystam z takiego rozwiazania, ale słyszałam,że można robić zęby u dentysty , który ma kontrakt z nfz i wtedy trzeba co prawda dopłacić za normalna plombe itp, ale i tak wychodzi duzo taniej, a niektórzy sa dobrzy