Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

n89

Tabletki antykoncepcyjne YAZ a biegunka

Polecane posty

Witam! Dzis o godzinie 19 wzielam 7. z opakowania tabletke antykoncepcyjna. Niecale pol godziyn po tym wystapila u mnie bardzo LEKKA biegunka. W ulotce jest napisane, ze gdy biegunka nastapi w ciagu 4 godzin od przyjecia tabletki nalezy postepowac jakbysmy wogole jej nie wzieli... Natomiast w pryzpadku nie przyjecia od 1-7 tabletki, gdy w ciagu poprzedniego tygodnia doszlo do wspolczycia, nalezy skontaktowac sie z lekarzem. Moje pytanie- czy w zwiazku z tym, iz biegunka byla bardzo lekka i nastapila chwilke po przyjeciu tabletki, jest sie czym przejmowac? Pozdrawiam

Gość black orchid
Nie, nie ma się czym przejmować. I wiem co mówię bo tabletki biorę od 10 lat ponad. Po 6 godzinach, 7 od przyjęcia pigułki, owszem mogłabyś się przejmować, ale tylko jeśli byłaby to napradę biegunka, a nie 1-2 luźne stolce. Naprawdę nie jest aż tak z tymi pigułkami że wystarczy mieć luźniejszy stolec, żeby już przestała działać. Wpływ na nie mają niektóe antybiotyki i konkretne zatrucia pokarmowe, a nie małe niestrawności, czy luźniejsza kupa ;) To także zdanie moch klilku ginekologów :) (a znam ten temat od podszewki bo sama miewam nieraz małe problemy gastryczne) Od razu mogę cię przestrzec - uważaj ze Smectą i węglem na biegunkę, absorbują działanie pigułek, chyba że się tak leczysz w trakcie przerwy na okres, to samo się tyczy kropli na żołądek - zwłaszcza tych z dziurawcem i niektórych ziół. I nie daj się zwariować, naprawdę trzeba mieć pecha żeby w trakcie brania pigułek zajść w ciążę. Jedyne znane mi przypadki to takie kiedy kobieta po prostu pigułki nie wzięła i to nie raz, a parę razy pod rząd.

Gość black orchid
Ach, no i zapomniałam dodać...tabletka siedzi w całym przewodzie pokarmowym jakieś 6 godzin...przy czym najpierw w żołądku. W jelitach jest dopiero po 4 godzinach, przy czym już częściowo wchłonięta ;)

Gość gość
A chciałam sie zapytac czy po dwóch godzinach wystąpi jednorazowa wodnista biegunka jest mowa o ostrej i czy wypluka tabletek jak dopiero po 4 h przechodzi do jelit

Gość gość
Niech ktoś odpowie proszę