Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość guhjlkl

Najwazniejsze przyprawy w kuchni.....

Polecane posty

Gość sól pieprz imbir kurkuma
tymianek papryka słodka i ostra maggi sos sojowy bazylia kminek majeranek itd...

Gość niebieski...
pieprz cayen, nie wiem jak siep isze dokładnie

sól pieprz czarny pieprz ziołowy ziele angielskie, liść lautowy bazylia zioła prowansalskie zioła benedyktyńskie do pieczeni z.b. do sałatek rozmaryn lubczyk

Gość lisc lautowy to jest to
!!

Gość Ewa33.
a i oczywiście suszone nasienie byka - mniam, mniam polecam, tylko w dobrych sklepach można kupić

Hm.. Domyślam się, że organizujesz sobie pierwszą samodzielną kuchnią i nie za wiele wiesz o gotowaniu skoro pytasz o podstawy :) Oczywiście pomogę - ułożone od absolutnie niezbędnych do niekoniecznie potrzebnych ;): sól pieprz liść laurowy ziele angielskie papryka ostra i słodka majeranek tymianek bazylia oregano estragon czosnek granulowany cząber curry kminek rozmaryn lubczyk wszelkie glutaminiany typu: maggi, vegeta mieszanki typu przyprawa do ryb, do gulaszu, do bigosu, do dań z ziemniaków

Gość gość
Przypraw warto sobie poszukać w sklepie NMR – nmr.com.pl. Oni mają różne rodzaje mieszanek i do kuchni typowo polskiej i do kuchni zagranicznych. Mi osobiście podchodzi bardzo marokańska i też lubię wykorzystać przyprawę do tzaziki – nie ma takiego chemicznego posmaku jak ta co kupowałam dotychczas u nas w markecie na osiedlu.

Gość gość
Pyszne przyprawy sprzedają na nmr.com.pl. Jeśli chodzi o rodzaje to są różne, od typowych przypraw do mięsa mielonego, drobiu, czy dziczyzny można tez u nich dostać specjalną mieszankę do grzanego wina, czy przyprawę do pienika itp. Jest wszechstronnie, także raczej się powinno znaleźć ten rodzaj jakiego się potrzebuje aktualnie.

Gość swantanka
U mnie w kuchni najczęściej schodzi chilli z Indii z Knorr i przyprawa z mięs. Przyprawy knorr bardzo dobrze komponują się z róznymi potrawami, wyśmienite sa.

Gość xsarrka
Co to za Chilli z Indii? Jakaś różnica między tym a zwykłym chilli jest widoczna?

Gość zuzanna_de
Dla mnie różnica jest wyczuwalna - knorra używam od lat, od przypraw do różnych mieszanek. Od niedawna komunikują kraj pochodzenia danej przyprawy - moim zdaniem bomba! :) Wiem co jem i skąd dana przyprawa jest

Gość Pollpe
Szczerze dla mnie różnica w chili nie jest tak mocno wyczuwalna. Może dlatego, że po prostu nie jestem fanką mocnych przypraw i wolę przyprawy, które są łagodniejsze Uwielbiam gałkę muszkatołowa pieprz czarny kardamon Ewentualnie mieszanke garam masala, która idealnie moim zdaniem pasuje do kurczaka: https://planteon.pl/przyprawy-swiata/mieszanki-przypraw/garam-masala-premium-bez-soli Warto jest zamawiać tego typu premium. Nie zawiera w sobie soli, jednocześnie przyprawa jest bardziej aromatyczna.

Gość sendka
Uwielbiam słodka papryke. Mam teraz paprykę słodkę z Hiszpanii. To jedna z tych monoprzypraw Knorr. Fajnie aromatyczna i do wielu potraw jej używam. Teraz będę chciała jeszcze kupić chili z Indii.

Gość magdawos

Ja lubię kuchnie orientalne, wiec sporo używam papryki, kminu, curry, kurkumy, imbiru czy gałki muszkatołowej. Lubię też tymianek, rozmaryn czy bazylię. Najczęściej w przyprawy zaopatruję się w sklepie Bella-Bis czyli bellabis.pl bo działają internetowo a ja lubię tak robić zakupy. No i wybór mają dobry (m.in. fajne gotowe mieszanki)  i ceny przyjemne.