Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Inezand

hormony tarczycy a trądzik?

Polecane posty

Z wiekiem mój trądzik zamiast się zmniejszać, wręcz odwrotnie nasila się. przyjmowałam antybiotyk tetralysal przez 3 miesiące, do tego skinoren i epiduo. Nie wspomnę o serii innych mazideł, maseczek itd itp. Dieta również uboga w przyprawy, słodycze... prowadzę zdrowy tryb życia. Dopóki brałam antybiotyk było super, po odstawieniu wszystko wraca. Zastanawiam się czy problem nie leży może w hormonach... robiłam dwa razy badania jeden wynik FT4 wyszedł w porządku, w drugim wykazał jego ilość poniżej normy. Wybieram się powtórzyć badania. Obecnie leczę torbiel na jajniku więc muszę zaczekać-zaznaczę że to nie przez leki od tej torbieli, bo problem powstał już przed rozpoczęciem kuracji... codziennie rano witam kilka nowych przyjaciół na mojej twarzy... mam już dość.. pomocy....

lepiej powtórz wyniki Ft3 i FT4 i TSH, a badałas sobie poziom testosteronu moze przez ten hormon masz tradzik? ja mam tradzik od ok 6-7 lat ale wymienione wyniki mam w normie wiec u mnie to chyba jest genetycznie po ojcu tradzik

tego hormonu nie badałam sobie... zrobiłam też prolaktynę, ale nie mam pojęcia czy ma ona coś z tym wszystkim wspólnego... jej wyniki wychodziły oj ponad normę, jednak pani endokrynolog mówiła, że nie widzi problemu, gdyż wszystko zależy od stresu, zmęczenia itd itp... pewnie tego jednego hormonu ok 35zł badanie kosztuje?

Inezand tak mysle ze ok tyle u mnie w miescie np za badanie jednego hormonu placi sie 20-25 z, badanie tego hormonu testosteronu mozesz wykonac w dowolnym dniu cyklu to nie ma znaczenia , moze powinnas skonsultowac sie z ginekologiem-endokrynologiem ja chodze do takiej lekarki i nabirzaca zna moje wyniki rowniez wlasnie zwiazane z tarczyca

Równiez bralam ten antybiotyk Tetrarysal ale malo mi pomogl, obecnie biore od ginekolog Diane 35 ze wzgledu na problemy z cyklem i tez nie zauwazylam super poprawy na twarzy u mnie czesto pojawiaja sie bolace gulki:/ podskorne a tradzik mam zaskornikowo-lojotokowy, regularnie chdze tez do dermatolog jednak antybiotyk na twarz tez srednio mi leczy:/

Gość minerwa*
...u mnie największy problem przetłuszczające się włosy i świecące czoło i nos ... obecnie wyniki mam książkowe, ale problem z tarczycą jest, lek. mówi, że niekoniecznie wyniki wskazują na niedoczynność, a występuje, daje mi leki i zaczynam tyć nie jedząc...chyba je odrzucę, makabra!

mam 19 lat... ja natomiast tez szukałam pomocy pośród antykoncepcji, i przez dwa miesiące brałam Yasminelle, na trzeci się nie zdecydowałam.I wiesz co? wyglądałam jak potwór,wysypało totalnie, jedna wielka rana.nie goiło się wcale. tylko w 7-dniowej przerwie przygasało.. więc trzymam się z daleka od antykoncepcji. Byłam w tamtym miesiącu u ginekolog-endokrynolog to wykryła tą torbiel, którą leczę. A wyniki tych hormonów kazała powtórzyć, bo miałam dwa-znacznie różniące się od siebie...

Również często chodziłam do dermatologa, ostatnią wizytę miałam w sierpniu i bardzo cieszył się ze stanu mojej cery... miał nadzieje, że więcej się nie zobaczymy (w sensie wyleczenia problemu). Jednak od miesiąca wszystko wraca. Antybiotyk niszczył mój organizm, źle się czułam, skoro nie pomaga nie widzę sensu żeby do niego wracać... bezradna jestem... mając te 14-15 lat miałam problemy, ale nie aż takie. normalne zwyczajne pryszcze które również były pod okiem dermatologa. Styczeń ubiegłego roku wszystko się pogarszać zaczęło-więc najpierw próba antykoncepcji - później z płaczem dermatolog i Tetralysal -spokój na jakiś czas i teraz znowu koszmar.

Inezenad - Wiesz co szczerze to odradzam Ci naprawde brania tego antybiotyki tetrarysalu bralam go tez kiedys chyba w wieku 17 lat przez 3 mieisace i nic mi nie dal, np moja kolezanke po nim zaczela bolec watroba, mysle, ze najlepiej zebys powtorzyla badania mam nadzieje ze u Ciebie na buzce sie poprawi, ja mam tradzik od wsumie gimnazjum:/ mimo tego ze teraz biore dopiero 2 opakowanie a wierz mi ze wcale ich brac nie chce jednak z przyczyn zdrowotnych moja ginekolog-endokrynolog przepisala mi je bo ja zanim bralam hormony mialam zbyt czeste miesiaczki a to nie jest normalne i utrudnialo mi to normalne funkcjonowanie:/ mimo tego ze biore Diane 35 mam ciagle problemy z cera i leki na recepte dermatologa malo tez mi wsumie pomagaja, w moim przypadku to chyba jest tradzik genetycznie po ojcu niestety :/ Mysle, ze mimo tego ze ma sie tradzik nie warto sie dolowac bo bardzo latwo przez niego czuc sie zdolowana i miec mega kompleksy wiem po sobie ! przez tradzik jestem niesmiala :/ izolowac sie przynajmniej ja tak mam kiedy pogarsza mi sie skora wiele dziewczyn ma problemy ze skora gorsze i slabsze ale nie warto z tego powodu plakac czy wpadac w depresje tego Ci i sobie zycze!

badania na pewno powtórzę... jeżeli wszystko będzie w porządku, po prostu nauczę się z tym żyć... jednak szkoda mi cery, która zniszczy się od tych pudrów wszystkich... a nie umiem się przełamać i wyjść bez makijażu... jednak bardzo bym chciała być taka naturalna... zawsze zazdrościłam koleżankom z czystymi buźkami... musimy sobie radzić :) mamy na pewno wiele innych atutów i nie ma co się przejmować ;p a jeżeli byłoby to możliwe to chętnie wyleczę się z tej przypadłości... tak poza tym to bardzo drogie te leczenie całe... :p pozdrawiam serdecznie i życzę samych słonecznych dni :)