Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

TitiDG

oparzenie

Polecane posty

Jakieś 2h temu prysnął mi wrzący olej na prawie całą lewą dłoń. Trzymałam ją z 20min pod bieżącą zimną wodą , potem chlopak z apteki przyniósł Rivanol i farmaceutka powiedziała żeby z gazą to na tą ręke położyć i za okno na zimno potrzymać i tak zrobiłam ale ileż można za oknem rękę trzymać i teraz trzymam w garnku z lodowatą wodą rękę i cały czas okropnie szczypie i piecze. Ludzie nie znacie jakiegoś naprawdę dobrego lekarstwa przede wszystkim przeciwbólowego?

Gość Coś tam znajdziesz....
Provo....ale dałaś z tym oknem.

Gość zel ochladzajacy
zimna woda to pomaga,ale na krotko przecie nie bedziesz siedziala z reka w garze cala noc dobre sa zele na oparzenia smarujesz smierdza jak by mieta czy czyms schladzaja reke i nie piecze ale musisz posmarowac i odczekac chwilke bron boze nie wkladac pod zimna wode

chyba bede trzymać w tej wodzie bo nic mi nie pomaga! Przed chwilą chłopak kupił mi lek który jest na receptę podobno jest najlepszy na to (argosulafan) i trzeba posmarować tym reke i odczekać óg wie ile i potem zmyć ja solą fizjologiczna i potem znowu nałożyć ta maść i znowu zmyć i tak w kółko. Tylko że jest jeden ogromny minus - TA RĘKA TAK NAPIE***** ŻE NIE DA SIE WYTRZYMAĆ i szybko ją zmyłam i znowu w tej wodzie trzymam. Nie wiem co mam robić :(

Gość zel ochladzajacy
pisalam ci ,zeby kupil zel pisze,ze jest dobry i dziala gora po 10 minutach to dlaczego nie mozesz go kupic jest tani jak nie to sie mecz przez to trzymanie reki w garze bedzie bolec bardziej a po za tym przez to zostana gorsze blizny jak oparzenie jest dosc mozne nie sluchasz sie to sie mecz mnie pomogl a mialam poparzona cala stope olejem i jakos nie bolalo po tym zelu

Gość zel ochladzajacy
ja juz nie pamietam popros o zel na oparzenia ja mialam taki w bialej saszetce ale moze sa w buteleczkach czy tubkach farmaceutka ci doradzi kup dziala nie bedziesz sie meczyc cala noc tylko musisz duzo nasmarowac i odczekac gora 10 minut wytrzymaj bo kuracja pujdzie na marne zel sie wchlania i przynosi ulge jak wyschnie posmaruj jeszcze

Gość juz_pozamiatane
po pierwsze nie zimna tylko chlodna woda ! po drugie zadnych masci na oparzenia !!! jeszcze tlustych...

Znalazłam taki: http://www.domzdrowia.pl/65047,termcool-zel-chlodzacy-oparzenia-w-aerozolu-130-ml.html mam nadzieje ze bedzie działał , bo z tego co tam czytałam to nie pisali nic o poparzeniu wrzącym olejem.. wrząca woda wynosi ok 100 stopni C, a olej ok 300 stopni C i to jest ta różnica

Najgorsza jest pierwsza noc, jak sie to juz wytrzyma to jest spoko. Jednak wczoraj zażyłam żel , który mi pomógł ale na krótko, tubkę złożyłam w nie całą godzinę. I w końcu pojechałam do szpitala dla świętego spokoju tak ok.12 w nocy, tam poprzebijali mi wszystkie bąble, wysmarowali ta samą maścią , opatrzyli i kazali się zgłosić do poradni chirurgicznej. I dzisiaj się tam przejechałam,oczywiście ze skierowaniem , bo inaczej by mnie nie przyjęli. Tam lekarz obejrzał moją dłoń, przemył jakimś specyfikiem, wysmarował maścią i zabandażował. Przepisał lek i w piątek na kontrole. Czuję się teraz bardzo dobrze , ręka już nie boli ;)

Najgorsza jest pierwsza noc, jak sie to juz wytrzyma to jest spoko. Jednak wczoraj zażyłam żel , który mi pomógł ale na krótko, tubkę złożyłam w nie całą godzinę. I w końcu pojechałam do szpitala dla świętego spokoju tak ok.12 w nocy, tam poprzebijali mi wszystkie bąble, wysmarowali ta samą maścią , opatrzyli i kazali się zgłosić do poradni chirurgicznej. I dzisiaj się tam przejechałam,oczywiście ze skierowaniem , bo inaczej by mnie nie przyjęli. Tam lekarz obejrzał moją dłoń, przemył jakimś specyfikiem, wysmarował maścią i zabandażował. Przepisał lek i w piątek na kontrole. Czuję się teraz bardzo dobrze , ręka już nie boli ;)