Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pani karaluchowa

zmiana nazwiska - pytanie

Polecane posty

Gość pani karaluchowa

Czy, jesli w chwili zawierania zwiazku malzenskiego pozostalam przy swoim nazwisku, moge je teraz zmienic na nazwisko meza???

Gość oasdswew
na PRUSAK :D

Gość pani karaluchowa
bardzo smieszne :) na szczescie tak sie nie nazywam, a nawet esli to bym wolala karalucha od prusaka :)

Gość oasdswew
FARAONKA jest ładniej :D

Gość pani karaluchowa
dzieki magmads :) do oasdswew: zdecydowanie, faraonka brzminajlepiej :)

Tak, można zmienić nazwisko także po ślubie (6 miesięcy, 6 lat, ile chcesz), ale procedura jest taka, jak przy zmianie nazwiska na każde inne, np. kiedy masz nazwisko które Ci się nie podoba albo jest obraźliwe, to możesz zmienić - i w tej sytuacji identycznie. Tak więc w każdej chwili możesz zmienić nazwisko, tylko procedura jest inna niż przy ślubie.

Gość tak można bo ja sama
tak zrobiłam

Gość tak można bo ja sama
gdy wychodziłam za mąz byłam studentką i nie chciałam zmianiac nazwiska za duzo roboty i wogóle duzo tłumaczenia, po kilku latach zmianiłam na nazw meza- wniosek w urzedzie stanu cywilnego-piszesz ze chcesz przejsc na nazw meza , dlaczego wtedy nie przeszłas wyjasniasz i zadnego problemu nie ma- do domu przychodiz decyzja.

ten moment jest chyba najważniejszy dla Ciebie z tamtej strony do której link wyżej: Zgodnie z ustawą i zmianie imion i nazwisk, zmiana imienia lub nazwiska obywatela polskiego na inne wskazane przez niego imię lub nazwisko może nastąpić na jego wniosek na zasadach określonych w przepisach tej właśnie ustawy. Tak więc ogólnie rzecz biorąc nie byłoby przeszkód, aby teraz wystąpiła Pani z wnioskiem o zmianę nazwiska na dwuczłonowe składające się z Pani nazwiska panieńskiego i nazwiska po mężu, proszę jednak pamiętać, iż wniosek taki może zostać uwzględniony tylko wtedy, gdy jest uzasadniony ważnymi względami. Już sama ustawa wskazuje, że za ważne względy uznaje się przede wszystkim takie sytuacje, gdy wnioskodawca nosi nazwisko: ośmieszające albo nie licujące z godnością człowieka, o brzmieniu niepolskim, posiadające formę imienia, a także, jeżeli wnioskodawca pragnie zmienić swoje nazwisko na nazwisko, którego od wielu lat używa. Z powyższego wynika, iż Pani nie spełnia warunków, zgodnie z którymi możliwym byłoby dokonanie oceny pobudek złożenia przez Panią wniosku o zmianę nazwiska jako „z ważnych względów”. Ustawa nie formułuje jednak powyższych przypadków, gdy wniosek o zmianę nazwiska zostanie uwzględniony w taki sposób, aby można było sądzić, iż tylko w tych wypadkach jest to możliwe. Nie znamy dokładnie powodów, dla których chciałaby Pani zmienić swoje nazwisko. Być może, iż uzasadnienie, jakie przedstawi Pani odpowiedniemu organowi w tej sprawie okaże się wystarczające do tego, by organ ten przychylił się do Pani wniosku. W Wyroku Naczelnego Sądu z dnia 21 czerwca 1982 r. (II S.A. 699/82) sąd ten stwierdził między innymi, iż „redakcja art. 2 ustawy o zmianie imion i nazwisk orientuje organy orzekające w sprawach zmiany imion i nazwisk na bezwzględną konieczność pozytywnego załatwienia wniosku w razie zaistnienia „ważnych względów”, przy czym przemieszcza kryteria ocenne do sfery subiektywnego ich odbioru przez zainteresowanego zmianą nazwiska.” „Organy administracji powinny oceniać, czy w powstałej sytuacji wniosek o zmianę nazwiska spełnia warunek „ważnych względów” w rozumieniu art. 2 ust. 1 ustawy o zmianie imion i nazwisk, a ściślej - czy strona dostrzega w swoim uzasadnionym przekonaniu potrzebę zmiany nazwiska. Granicą rozważań organów administracji państwowej powinno być ustalenie istnienia (lub braku) elementów oczywistej bezzasadności w motywach strony, na przykład cech kaprysu lub przekory.”

Gość pani karaluchowa
dzieki wielkie za wszystkie odpowiedzi ja tez nie zdecydowalam sie na zmiane nazwiska bo bylam na studiach i myslalam, ze tak bedzie latwiej ale teraz wolalabym nazywac sie tak jak maz... bardzo mi na tym zalezy