Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jeszcze nie mamuśkaaa

mam krzywy kręgosłup i jestem w ciaży

Polecane posty

Witam. wiem ze nie jestem jedyna taką osobą co ma krzywy kregosłup i co jest w ciąży ale ja się tym bardzo martwię . Z kręgosłupem problemy mam od bardzo dawna, cierpię na skoliozę, lordozę, i do tego mam dyskopatię którą miałam mieć operowaną. No ale zaszłam w ciążę i z operacją muszę zaczekać. Obawiam się jednak tego co mnie czeka. Już dawno temu lekarz powiedział mi ze przez kręgosłup będę miała problemy z donoszeniem ciąży i prawdopodobnie całą ciążę będę musiała przeleżeć. Obecnie jestem w 8 tygodniu i kręgosłup za bardzo mi nie dokucza, odczuwam ból ale jest on ten sam co mi zawsze towarzyszył.Ginowi jeszcze nie powiedziałam o tym że mam problemy z kręgosłupem a u ortopedy też jeszcze nie byłam bo jak na razie nie ma źle. Martwię się jednak tym co będzie za parę miesięcy.Opiszcie jak to z wami było i czy musiałyście leżeć bo tego się najbardziej boję i jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić.

Proszę was opiszcie jak to u was było, czy były problemy z donoszeniem dzidziusia i urodzeniem go??

żadna z was nie miała takiego problemu???

Gość halina co się wypina
ja się dorobiłam dyskopatii i lordozy ale po ciąży, tzn. przed też pewnie była ale nie przeszkadzała, za to po nie mogłam sobie skarpetek normalnie załozyć, w gorsze dni nawet opuścić ręcznego hamulca w aucie, basen i kręgarz pomaga

Wiesz co, ja myślę, że powinnaś iść do lekarza jak najszybciej a nie czekać do momentu kiedy zacznie boleć. Sama mam skolioze i w ciąży plecy bolały mnie strasznie.... bóle porodowe miałam w okolicy ledzwiowej - nie moglam siedziec, lezec, chodzic... masakra.

Gość jescze nie mamuśkaaa
No wiem ze basen jest bardzo wskazany ogólnie la wszystkich ciężarnych ale do kręglarza to sie boję pójść, bo czy on nie zaszkodzi mojemu dzidziowi??

ja tez mam skrzywiony, 2 ciaze przeszlam i nic sie nie dzieje. Szczerze to plecy mnie wlasciwie prawie nie bolaly. raczej normalnie jak to przy ciazy, bóle porodowe mialam tylko z brzucha, nie mialam z krzyza...

a o problemach z donoszeniem ciazy to pierwsze slysze, moja gin wiedziala o moich problemach i wlasciwie nie widziala zwiazku

Problemy to sie zaczynaja dopiero przy dzieciach. Jak sie nimi zajmujesz, karmisz na siedzaco, przewijasz, kapiesz itd. Wtedy kregoslup dostaje w kosc i jak rano wstaje, a wlasciwie zwlekam sie z lozka, to ból jest okropny. Mam zamiar chodzi na basen, ale miec zamiar, a miec na to czas to 2 rozne sprawy. Choc mysle ze moze jakos to rozplanuje

Gość jeojeo
moja kuzynka miała Twoje problemy, nie pamiętam dokładnie co i jak ale ostatecznie ma dwoje zdrowych dzieci urodzonych przez cesarkę, ale karze straszyli kalectwem przez zajście w ciąży...... Nie martw się na zapas, bo dzidziuś nie lubi zmartwień ;-) trzymam kciuki za Ciebie i dzidziusia

Gość halina co się wypina
a czy krzywy kręgosłup może być wskazaniem do cesarki???

Ja mialam chyba ze 4 ginekologów podczas ciazy, a to przeprowadzka a to zmuszona bylam pojsc gdzie indziej prywatnie, bo akurat moja nie byla w stanie mnie przyjac itd, Kazdy lekarz wiedzial wlasciwie o moim kregoslupie, przy porodzie tez wiedzieli, nei mialam zadnego wskazanai do cesarki, urodzilam naturalnie dwoje dzieci i jest jak bylo...

No to nie rozumiem dlaczego Ci lekarze mnie tak straszyli że jak będę w ciąży to będę miała problemy z donoszeniem i że całą ciążę bym musiała przeleżeć. tak jak pisałam na razie kręgosłup mi aż tak strasznie nie dokucza a dwa miesiące mam już za sobą. a do Haliny co sie wypina to czytałam że może być wskazaniem do CC.

Gość Powiem Ci że.........
gdy miałam 13 lat przeszłam operację na kręgosłup,była to skolioza,moja doktor od razu powiedziała,ze kiedyś w przyszłości nie będę mieć przeciwwskazań do porodu naturalnego-pamiętam to do dziś. Teraz jest w 32 tyg ciąży i mój gin od razu powiedział,że jedno nie ma nic wspólnego z drugim.Uspokoił mnie tym i praktycznie (odpukać) nie narzekam na bóle(spodziewałam się najgorszego).Co do porodu to jeszcze wypowiedzieć się nie mogę ale już niedługo...

Gość feminatalka
Hej dziewczyny widze ze nie jestem sama z tym problemem. Mam skolioze i lordoze a takze rotacje kręgów. Obecnie jestem w 18 tygodniu ciąży, kręgosłup pobolewa albo czasem gdzies tam w boku strzyka. Jednak to samo działo się przed ciążą. Kręgosłup krzywy i przemęczony poprostu boli więc narazie nie mam większych problemów. Mam nadzieje ze pozniej tez nie bedzie zle. Co do porodu to jeszcze nie wiem co lekarze zadecydują. Boje się bólu ale chyba natura wie co robi. A tak naprawdę to prawie 90% kobiet cierpi na jakies mniejsze lub większe skrzywienia, bóle i zwyrodnienia. Badźmy dobrej mysli optymizm rządzi :) Pozdrawiam

Ja jestem w 28tc i też narzekam bółe pleców. Dziewczyny, czy skrzywienie kręgosłupa jest powiązane z bólami krzyżowymi? Czy te kobiety które mają krzywy kręgosłup ( np. skoliozę) muszą liczyć sie od razu z tym ze bóle krzyżowe przy porodzie będą na pewno? wszyscy mnie straszą ze tak właśnie bedzie. Jeśli któraś z Was to przeszła niech napisze:)

Ja jestem w 28tc i też narzekam bółe pleców. Dziewczyny, czy skrzywienie kręgosłupa jest powiązane z bólami krzyżowymi? Czy te kobiety które mają krzywy kręgosłup ( np. skoliozę) muszą liczyć sie od razu z tym ze bóle krzyżowe przy porodzie będą na pewno? wszyscy mnie straszą ze tak właśnie bedzie. Jeśli któraś z Was to przeszła niech napisze:)

Gość serenika
ja mam osobiscie bardzo krzywy kręgosłup.Chodziłam w ciąży jak skowronek zero bólów pleców,poród naturalny ,nawet lekarzowi nie mówiłam o skrzywieniu