Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anerzka

składki ZUS - ja sprawdzić czy pracodawca płaci?

Polecane posty

Gość anerzka

Witam, czy jest jakiś sposób, aby sprawdzić, że pracodawca odprowadza za mnie składki ZUS? Wiem, że można wypełnić formularz i wysłać go do ZUSu, ale podobno potem zaświadczenie wysyłąją także do pracodawcy, a nie chiałabym się wkopać. Mam podstawy, aby podejrzewać, że mój pracodawca ma w tym bałagan. Nie dostajemy listków z wypłat, same wypłaty nigdy nie są na czas :( Można to gdzieś sprawdzić w internecie? Ktoś mi mówił o stronce, gdzie wpisuje się pesel i można monitorować skłądki (chyba zdrowotne), ale nie pamiętam adresu :(

Gość wiśnia słodka
n z tymi pracodawcami jest często problem, najlepiej do PIPu napisz, niech przyjdą ich skontrolować.

Gość ja powiem tak ....
ja nie dostaję co miesiąc a rozliczenie z ZUS za dany rok i to przychodzi na adres domowy w ten sposób mogę sprawdzić czy w roku ubiegłym składki były płacone i w jakiej wysokości

Państwowa Inspekcja Pracy? Polecam, ale dopiero po upewnieniu się, że nie płacą. Mój tata np dostawał jeszcze do niedawna RMUA z miesięcznym opóźnieniem, mimo że płacili na czas. Sugeruję po prostu wybrać się do ZUS-u i zapytać, ja tak zrobiłam.

ale ja nie mowie o rozliczeniu z ZUSu, te coroczne przychodzi wlasnie od nich, druk zus rmua dostaje sie od pracodawcy, ja np dostaje wystawione przez biuro rachunkowe po tym jak wlasciciel odplaci zusy

Gość anerzka
A ja właśnie nie dostaję nic :(

Gość anerzka
to są normalnie jakieś jaja ... chyba rzeczywiście przejdę się do tego ZUSu

moze po prostu przedzwon, zapytaj w jaki sposob mozesz sprawdzic czy skladki sa oplacane... nie wiem jak u Ciebie, z jakiego regionu pochodzisz, ale my na sląsku mamy karty chipowe, na tej podstawie chodzimy do lekarza, ale w przypadku koniecznosci wizyty u lekarza czy w szpitalu poza obszarem slaska trzeba miec wlasnie ostatni druk rmua jako potwierdzenie ze skladki zdrowotne sa oplacane

Gość anerzka
ja też jestem ze śląskiego :) poporostu podejdę tam sobie któregoś dnia

pewnie, tez bym tak zrobila :) a jak dlugo pracujesz w tej firmie? bo ja np w poprzedniej to rmuy dostawalam tak za 2 razy do roku, wiec moze jeszcze dostaniesz

Gość anerzka
Prawie rok. Ale tu raczej nic takiego jak RMUA nie dostanę, poneważ straszny mają tu bałagan. Na umowach mamy najniższą krajową (wiadomo dlaczego), wypłaty zawsze dostajemy kilka dni po terminie, nie dostaliśmy zakresu obowiązków i ogólnie beznadzieja jeśli chodzi o sprawy administracyjne.

Gość a jaaaaaa
anerzka na pasku z wypłaty sa wypisane obowiązkowe potrącenia: -składki zus podatek. Nie masz trego??? Jeśli ta jest to pracodawca płaci zus. RMUA jest obowiązkowe i powinien Ci je dawać co miesiąc.

Gość anerzka
no to drogi grzesiu z krzywym ch... tylko kwestia czasu jak cię ktoś uwali :) i zobaczymysz, kot będzie płakał. ty zy "niewolnik" :P

Gość anerzka
a jaaaaaa - ja to wiem, ale właśnie nie dostaję listków płacowych, dlatego chcę ich skontrolować :)

Gość a jaaaaaa
a poza tym co roku dostaje się informację z II filaru ile składek masz uzbierane i ile zus zalega. Tam jest rozpisany miesiąc po miesiącu więc łatwo sprawdzić czy za kazdy m-c jest zapłacony zus :)

Gość a jaaaaaa
jak nie dostajesz? A podpisujesz coś??? To w świetle prawa nie otrzymujesz wynagrodzenia i możesz ich posądzić o niewypłacanie pensji.

Gość anerzka
dostaję przelewem, mają więc potwierdzenie przelewu. na początku jak dostawałam gotówkę to podpisywałam jakiś świstek, ale egzemplarza dla siebie nie dostałam. Na roczne podsumowanie nie mam czasu czekać, będę się musiała wybrać do ZUSu.

Gość a jaaaaaa
przelew wcale nie świadczy o tym że to pensja za pracę :P :D

Gość anerzka
wiem :) tak czy inaczej listek powinnam dostać. tak jak mówiłam, coś kręcą i muszę to sprawdzić, bo później się rozchoruję i będę mieć problem.

Gość anerzka
a jak nie płacą to oni będa mieli problem, wystarczy, ze zgodziłam się podpisać umowę z najniższą krajową, na czym i tak wiele tracę ...